maandag 31 december 2012

Raddraaiers in Europa

Raddraaier znw. m., duikt eerst 1 8  0 7 op als samenstelling van rad + draaier (van draaien). Dus eig. de man, die door het draaien van een rad het bedrijf aan de gang brengt. Houdt niet van een nat pak, zegt de politie.

"Raddraaier" vertaald naar het Duits:
- anführer
- anführerin
- anstifter
- krachmacher
- lärmmacher
- rüpel
- rädelsführer

"Raddraaier" vertaald naar het Engels:
- instigator

"Raddraaier" vertaald naar het Frans:
- bruyant
- instigateur
- meneur
- meneuse
- petit chenapan
- tapageur

"Raddraaier" vertaald naar het Spaans:
- agitador
- agitadora
- alborotador
- causante
- gamberro
- instigador


vrijdag 28 december 2012

De Leeuw





De Leeuw

Wat zijn de sterke klauwen als geen prooi
meer noodt tot slaan, waartoe de fiere tooi?
Het brullen is verkalkte bitterheid,
voor sluwe tegenstanders is de tijd

voorbij, geen die hem nu nog vrezen moet.
De somb' re hartstocht is reeds lang verbloed
en mateloze dromen zijn verdund
tot een smal beeld en hem is slechts vergund

een nutteloze slaap waarin geen kracht
meer dient vergaard om in de blauwe nacht
te heersen zo 't een majesteit betaamt.

Soms staat hij op zijn rots, vier meter hoog,
vat de Plantage Middenlaan in 't oog
en druipt dan af, tot in het merg beschaamd. 

***

Peter van Steen
(1904-1972)

Reserve-onderdelen


In 1989 viel er een Convair uit de lucht, in de Noordzee/Skagerrak bij Denemarken. Geen van de 55 inzittenden overleefde het ongeluk. Het was een gratis reisje die de passagiers, werknemers van een transportbedrijf, was aangeboden door hun bedrijf. 

Een dergelijke crash – mid-air – komt weinig voor. In eerste instantie werd gedacht aan een bomexplosie maar onderzoek sloot die mogelijkheid al gauw uit. Het kon dan nauwelijks aan iets anders liggen dan aan een fout in de constructie dan wel aan het onderhoud daarvan.
Een van de mogelijkheden die onderzocht werd, was het effect op de constructie van de vervanging van beide propellermotoren door krachtiger turbo-aandrijving. De constructie is hier immers niet op gebouwd.
De hoofdoorzaak lag echter elders, t.w. in het gebruik van enkele nagemaakte onderdelen. Deze zijn veel minder sterk en – belangrijk! – veel goedkoper dan de originele.

Dit geeft te denken. Wat betreft het auto-onderhoud zijn merkloze garages veel goedkoper dan die van merkdealers. Dat moet ergens aan liggen. In de vliegtuigindustrie is het gebruik van reserve-onderdelen nu strikt gereglementeerd. Vraag is of dat ook geldt voor het onderhoud van auto’s. 

woensdag 26 december 2012

Niet klagen bij de NOS



Klagen over programma's van de NOS doe je met een formulier. Je vindt het hier.

Men wil daar ook graag de soort reactie weten en biedt daartoe de keus uit:

  • compliment
  • vraag
  • opmerking
  • taal- of tikfout
Ik mis hier 'klacht'. Gevraagd naar de reden dat dat niet vermeld is, is het antwoord:

De NOS heeft bewust gekozen voor het woord opmerking.
De reden is dat een opmerking zowel negatief kan zijn, maar ook positief.

Dit is NOS kromspeak: zowel .......... maar ook.
Dan mag je natuurlijk niet verwachten dat onderscheiden wordt tussen op- en aanmerking.

dinsdag 25 december 2012

Piloot ziet landingsbaan niet

Fokker 100




In Birma zijn twee mensen om het leven gekomen toen een vliegtuig op een weg landde. Door het slechte weer zou de piloot de weg hebben aangezien voor een landingsbaan. Een motorrijder overleefde het incident niet. Ook een meisje van 11, dat in het vliegtuig zat, kwam om.

De Fokker 100 was met 63 passagiers op weg naar Heho, dicht bij de toeristische trekpleister Inlemeer. In het vliegtuig zaten ook buitenlanders. Elf passagiers raakten bij het ongeluk gewond, onder wie een Brit en een Amerikaan.

Volgens de Birmese staatstelevisie kwam het vliegtuig in een rijstveld tot stilstand en vloog het daarna in brand. Luchtvaartmaatschappij Air Bagan zegt dat de piloot per ongeluk op de weg landde. Hij zou in de war zijn geraakt door de dichte mist.

maandag 24 december 2012

Hungry eyes: Patrick Swayze & Jennifer Grey


Veehouders contra Milieudefensie

Reclamecodecommissie
Veehouders contra Milieudefensie

De bestreden reclame-uitingen betreffen een radiocommercial en een filmpje op de website van Milieudefensie (en You Tube) waarin bezwaar wordt gemaakt tegen megastallen.

In de radiospot is Martin Gaus te horen die zegt:

“Ik weet heel goed dat koeien, kippen en varkens in megastallen een verschrikkelijk leven hebben. Dierenmishandeling in het groot. Dat kan niet, dat mag niet. Trek de politiek over de streep. Doe mee met Milieudefensie op dierenindewei.nl. Ik teken, Martin Gaus.”

In het filmpje is Martin Gaus te zien die, met een kip in zijn armen, telefoneert met Kamerlid Dion Graus en zegt:

“Ja, met Martin Gaus. Dag meneer Graus. Hallo.
Ja, ik sta hier met een hele blote kip die een rotleven heeft gehad. Die zit in zogenaamde megastallen. Weet u wel, die slachtkippen. Ja, zeven miljoen per week worden er dood gemaakt. En vandaag een fantastisch moment heb ik begrepen: 1 4 4, red een dier. Dion, dit moet de eerste zijn. En ik hoef niet meer te bellen voor de volgende zeven miljoen? En die megastallen, afschaffen die handel. Okay, doen. Dankjewel. Milieudefensie helpt je een handje mee. Dag.” 

In beeld verschijnt onder meer de oproep “Teken tegen megastallen!”.

De klacht
Er bestaat geen feitelijke of wetenschappelijke onderbouwing voor de bewering in de uitingen dat dieren in megastallen gruwelijk worden mishandeld. 
Het houden van dieren in grote stallen is in Nederland wettelijk toegestaan en mag niet gelijk worden gesteld aan dierenmishandeling. 
Ten onrechte wordt in de uitingen een relatie gelegd tussen het houden van dieren in megastallen en strafbare handelingen door veehouders.

Het verweer
In de uitingen wordt het systeem van megastallen aangeklaagd. De reclamecampagne heeft niet tot doel handelingen van individuele boeren aan de kaak te stellen. 
Er wordt niet gezegd dat dieren in megastallen gruwelijk worden mishandeld. Wel wordt gesteld dat dieren in megastallen een verschrikkelijk c.q. een rotleven hebben, wat door Milieudefensie wordt betiteld als “dierenmishandeling in het groot”. 
Volgens (deels door adverteerder overgelegde) onderzoeken van de Animal Science Group en de EFSA is in de veehouderij sprake van ernstig en langdurig ongerief. Milieudefensie spreekt daarom van dierenleed, ook al wordt aan de wettelijke verplichtingen van de veehouderij voldaan. 
In megastallen, waarin het aantal dieren gemiddeld een factor 3,4 groter is dan in een modale stal, is sprake van dierenleed in het groot, wat door Milieudefensie wordt gekwalificeerd als “dierenmishandeling in het groot”. Hierbij wordt uitgegaan van de betekenis van de term “dierenmishandeling” in het dagelijks spraakgebruik. 
Milieudefensie maakt met deze uitingen gebruik van het grondwettelijke recht op vrijheid tot het verkondigen van een mening.

De mondelinge behandeling 
Het standpunt van adverteerder is nader toegelicht.

Het oordeel van de Commissie
In de bestreden uitingen wordt bij monde van Martin Gaus door Milieudefensie stelling genomen tegen het systeem van megastallen en worden luisteraars en kijkers opgeroepen te tekenen tegen megastallen. 
Het staat Milieudefensie in beginsel vrij haar mening over megastallen te geven en de wijze waarop Milieudefensie dat in de onderhavige reclame-uitingen doet, acht de Commissie n i e t van dien aard dat sprake is van strijd met de Nederlandse Reclame Code (NRC).  
Door Milieudefensie is voldoende onderbouwd dat de leefomstandigheden van dieren in megastallen leiden tot ernstig en langdurig ongerief bij deze dieren. Naar het oordeel van de Commissie overschrijdt de kwalificatie “dierenmishandeling in het groot” die Milieudefensie hieraan geeft, niet de grenzen van het toelaatbare. 
Daarbij speelt een rol dat het in het kader van een maatschappelijk debat, waarin de onderhavige reclamecampagne gevoerd wordt, niet ongebruikelijk is een standpunt in scherpe bewoordingen duidelijk te maken. De Commissie acht voldoende duidelijk dat de uitingen geen beschuldiging inhouden van het plegen van strafbare feiten door individuele veehouders die dieren in megastallen houden.

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.
                    
De beslissing
De Commissie wijst de klacht af.

Veganisme

De e-mails en nieuwsberichten die mij jaarlijks bereiken, waarin het woord ‘veganisme’ voorkomt, zijn niet gering in aantal. Over vegetarisme daarentegen hoor je eigenlijk nooit wat. Het is de dood of de gladiolen, het veganisme en niks anders.

Vanochtend, de dag voor Kerstmis, was ik in het (wijk)winkelcentrum waar het vrij druk was. Het drukst was het bij…...... de slager.
De zaak heeft een middenmaat, niet groot niet klein. Ik telde zeven of acht verkopers achter de balie. Ervoor stonden enige rijen wachtenden. Ik kon mijn ogen haast niet geloven.

Het deed me onmiddellijk denken aan dierproeven. Daar hoor ik nooit iemand over.

Het resultaat lijkt hetzelfde. Of je je er nu wel of niet druk om maakt, het heeft geen effect. Er is geen progressie, eerder regressie.
Het aantal dierproeven is dit jaar weer gestegen. De revolutie is niet uitgebroken, de Dam in Amsterdam staat niet vol mensen.
 ***

N.B. Barend is (slechts) 
vegetariër.

zaterdag 22 december 2012

Willem Aantjes - geen dierenbeul?

Willem Aantjes heeft als christelijke politicus geschiedenis gemaakt, en niet altijd de fraaiste. Inmiddels heeft hij de leeftijd der zeer sterken bereikt: hij nadert de 90.
Men zegt dat de wijsheid met de jaren komt.
Maar dat komt de seniliteit ook.

Voor hem pleit dat hij actief is op een modern medium als twitter. Staat tegenover dat je beter niet kunt lezen wat hij daar meldt. Bij onderstaande tweet zou je misschien nog aan een grapje kunnen denken:

“Kabinet gaat regie voeren over behandeling gestrande zeezoogdieren. Om ervaring op te doen voor behandeling gestrande bootvluchtelingen?”

Totdat je vandaag op zijn ingezonden briefje in Trouw stuit. Daar voegt hij er het volgende aan toe:

”Je hoeft geen dierenbeul te zijn om de aandacht voor de bultrug buiten alle proporties te vinden.  Iedere keer als PVV’er Graus het over de bultrug had, vulde ik voor mezelf gestrande bootvluchteling, asielzoeker of Griek in en zat ik mij plaatsvervangend te schamen.”

Als dit niet van gevorderde seniliteit getuigt, dan is mijn naam geen Barend.

vrijdag 21 december 2012

Hungry Eyes. A Memorial for Patrick Swayze

http://www.youtube.com/watch?v=Mg5etAV2V4s

Patrick Swayze was a trained ballet dancer. 
He had a career as a dancer before he hurt his knees and started acting. 

He started dancing as a little boy in Houston, Texas. His mother was a dancer and dance teacher. In 1972 he trained at the Harkness and Joffrey ballets. Even looking at the way he moves, even though what he does is simplistic in Dirty Dancing, you can see he is a trained dancer.

He was not over-rated but under-utilized.

John Travolta has little dance training but was a natural dancer. Had he had training he would have been a better dancer. He was over rated.

Saevis tranquillus in undis


dinsdag 18 december 2012

Nertsenfokverbod aangenomen: 18 december 2012

Met een ruime meerderheid is vandaag het verbod op het houden en doden van nertsen aangenomen door de Eerste Kamer. Tijdens de stemming bleek dat de senatoren akkoord gingen met de nieuwe wet, die de nertsenfokkers nog tot 2024 de tijd geeft om te bouwen naar een andere bedrijfstak. Het verbod is uniek: nooit eerder werd een grote bedrijfstak in Nederland verboden vanwege ethische redenen.
 
Tegen stemden: VVD ; CDA ; SGP.
Bont voor Dieren is blij dat er eindelijk duidelijkheid is, zowel voor de nertsen als de nertsenhouders: “Al in 1999 werd een motie aangenomen die vroeg om een nertsenfokverbod. Nu, 13 jaar later, geeft de politiek eindelijk gehoor aan wat een zeer ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking wil”.

De Dierenbescherming pleit ook al decennia voor een verbod op de bontproductie. Directeur Frank Dales benadrukt hoe uniek het verbod is: “Nederland heeft al vaker belangrijke problemen rondom dierenwelzijn verboden, maar nooit eerder had dit zo’n grote consequenties. Vandaag laat Nederland zien keuzes te durven maken om voorop te lopen in dierenwelzijnsbeleid.”

Het nertsenfokverbod werd al eerder behandeld in de Eerste Kamer, maar toen werden de compenserende maatregelen voor de nertsenhouders niet genoeg bevonden. Vandaag bleek echter dat de indieners van de wet, SP en PvdA, voldoende maatregelen voor de sector hadden getroffen voor compensatie van de schade. 

Bont voor Dieren was de hele dag aanwezig met haar mascotte Nina de Nerts. Werknemers en kamerleden kregen op het Binnenhof een flyer in handen gedrukt waarop een laatste oproep stond om voor de wet te stemmen. Gelukkig bleek de Eerste Kamer voor te stemmen, in lijn met het gevoerde debat vorige week dinsdag. 

Bont voor Dieren en de Dierenbescherming hopen dat de rest van Europa zal volgen.

Met het totale productieverbod op bont is Nederland het vierde Europese land dat de stap zet.  

Bultrug en Oostvaardersplassen

 
De natuurbeschermers die hulp wilden bieden aan de bultrug die strandde op de zandplaat Razende Bol bij Texel, hebben gedaan wat de wet van hen verlangt, zegt Elsbeth Stassen, hoogleraar Dier en Samenleving aan de Wageningen Universiteit.

"Als wilde dieren uitzichtloos lijden en zich in onze invloedssfeer bevinden, dan vinden wij als samenleving dat we moeten ingrijpen." 

***

Commentaar

Nu horen we het weer eens van iemand anders.
Zal dit inzicht de Partij voor de Dieren (en Faunabescherming) ooit ten deel vallen?

zondag 16 december 2012

Samenzang

Het is zondagochtend. Op RTL zie ik een mooie grote zaal vol met mensen die vrome liederen zingen. Er hangen kerstkransen tegen het balkon met het orgel. Het is Brits, de opwekkende teksten zijn ondertiteld in vertaling; je kunt dus niet liplezen noch meezingen. Het gaat over Hem die we moeten aanbidden. Is het een kerkdienst? Ik zie geen voorganger.

Er wordt krachtig en vlot gezongen, ondersteund zowaar door een orkest. Ik zie een jonge vrouw op trompet en zelfs een op schuiftrompet  Het is allemaal zo blij en ongecompliceerd dat eigenlijk het enige wat nog ontbreekt, rookwolken zijn.


rookmachine


Actief worden: flyeren en leden werven


In verschillende provincies zijn afdelingen of werkgroepen van de Partij voor de Dieren opgericht waar actieve leden regelmatig bijeenkomen en de partij op lokaal niveau vorm geven. 

Afdelingen/werkgroepen komen ongeveer een keer per maand bijeen. Iedere afdelingen /werkgroep heeft een eigen voorzitter of coördinator die ook contactpersoon is voor het partijbureau.

De afdelingen en werkgroepen ondersteunen onder andere het partijbureau bij landelijke activiteiten zoals campagnevoeren en leden werven.

Leden van de afdelingen en werkgroepen bemannen bijvoorbeeld verkiezingsstands en helpen met flyeren.

Daarnaast houden de afdelingen/werkgroepen de lokale actualiteit in de gaten en ondernemen ze actie indien nodig. 

***


Commentaar

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de leden zich met het partijbeleid bemoeien.

.

zaterdag 15 december 2012

Apendans


Vlakbij het centrum van de landelijke politiek, dus vlakbij het Haagse Binnenhof, bevindt zich een klein straatje met de naam Apendans

Naar verluidt bevonden zich hier in een ver verleden bijgebouwen, zogenaamde appendances*, van het hof van de Hollandse graven. 

De volksmond maakte er Apendans van.

***

*appendance 

(Didactique) Chose qui est appendue, qui tient à…

        (xiiie siècle) Por le conmun profit de elles, de leur mestier, des apartenances et appendances de nostre seingneur le roy et de tous marchans. (Livre des métiers 383)
        (xve siècle) Lille et Douay et les appendances. (Jean Froissart, I, I, 310)
        (xvie siècle) Sacrement n’est jamais sans que la parole de Dieu precede ; mais est à icelle adjoustée comme une appendance ordonnée pour la signer, la confirmer et de plus fort certifier envers nous. (Calvin, Institution de la religion chrétienne 1027)

vrijdag 14 december 2012

Orca Morgan en de experts

Over de beste oplossing voor Morgan zijn de experts verdeeld. Het kwam zelfs zover dat sommige experts halverwege van mening veranderden! 

Het is eigenlijk meer regel dan uitzondering dat deskundigen het niet eens zijn. Zelden of nooit is sprake van een communis opinio. Het komt zelfs voor dat een expert het helemaal bij het verkeerde eind heeft. Het beruchtste recente voorbeeld van dit laatste is wel de deskundige in de zaak van Lucia de Berk. 

In de zaak van het onverdoofd ritueel slachten zijn - en blijven - de vee-artsen van de KNMvD in m e e r d e r h e i d  voor afschaffing; ze vinden het ritueel "onaanvaardbare welzijnsaantasting". Je leest het hier.

Voor haast elk standpunt vind je wel een expert die bereid is zijn of haar naam eraan te verbinden. Vandaar dat advocaten altijd contra-expertise vragen. De verdediging wil op z'n minst verwarring zaaien.

Een rechter - geen expert - kan hier dus weinig of niks mee. Hij zal zijn oordeel dan ook voornamelijk baseren op andere feiten en omstandigheden. Dit is dan ook gebeurd in de zaak-Morgan.

donderdag 13 december 2012

Orca Morgan: kopje onder


Ook de bodemprocedure, aangespannen door de Orcacoalitie (eisers) tegen voormalig staatssecretaris Henk Bleker (verweerder), met als doel de vrijlating van Morgan uit het Spaanse pretpark op Tenerife, is verloren gegaan.

De Amsterdamse rechtbank had het niet moeilijk. Ten eerste toetst hij overheidsbesluiten slechts marginaal; immers, de politiek kan de staatssecretaris altijd corrigeren.

Daarnaast waren de experts van beide kampen verdeeld over wat het beste was voor het dier: vrijlating of gevangenschap.
Niet kon gegarandeerd worden dat Morgan vrijlating zou overleven.

Daarom kozen de rechters ervoor het walletje bij het schuurtje te houden en de orca tot levenslange gevangenschap veroordelen. Met wat vrijblijvende kreten over dierenwelzijn: ‘Morgan hoort in de natuur thuis, maar niet ten koste van haar welzijn.’ ‘Verblijf in een dierentuin sluit het welzijn van een dier niet uit.’

Ook in de dierenwereld heb je winnaars en losers, toppers en schlemielen.

***
Enkele rechtsoverwegingen uit het vonnis:

Naar uit alle in het dossier voorhanden zijnde rapporten en de verklaringen ter zitting blijkt dat onder de deskundigen geen communis opinio heerst.

Dat, zoals eisers stellen, nadien bepaalde deskundigen hun conclusies zoals die zijn verwoord in de rapportage voor het Dolfinarium, hebben genuanceerd of gewijzigd, doet op zich aan dat gegeven niet af. Ook dan blijft staan dat niet met zekerheid kan worden vastgesteld wat voor Morgan de meest bevredigende oplossing is. 

Naar blijkt uit de verklaring van J. Foster is deze deskundige ervan overtuigd dat Morgan een goede kandidate is voor een stappenplan, omdat zij waarschijnlijk nog een herinnering heeft aan het leven in de vrije zee, maar is er geen garantie te geven dat Morgan daar zal overleven of een volwaardig bestaan zal kunnen leiden

De rechtbank overweegt verder dat verweerder (Henk Bleker) bij het aanwijzen van Loro Parque (Tenerife) als geschikte locatie voor Morgan onder andere van belang heeft geacht dat 
  1. Loro Parque ruime ervaring heeft met het houden van orka’s, 
  2. er een introductieplan voor Morgan met de andere aanwezige orka’s ligt,
  3. de Spaanse CITES autoriteit heeft verklaard geen bezwaar te hebben tegen de overdracht, en 
  4. er zich geen onregelmatigheden hebben voorgedaan met betrekking tot Loro Parque.
De rechtbank ziet dan ook geen grond voor het oordeel dat Loro Parque overigens ongeschikt zou zijn voor Morgan. Uit de Dierentuinrichtlijn blijkt dat verblijf in een dierentuin het welzijn van een dier niet uitsluit. De rechtbank realiseert zich hierbij dat niet iedereen het met deze regelgeving eens is. De rechtbank heeft echter uit te gaan van de geldende wet- en regelgeving.  
***


Commentaar Barbara van Genne (Orcacoalitie)

Vandaag deed een rechter uitspraak in de ruim twee jaar durende juridische procedure over de opvang van orka Morgan. De Orka Coalitie spande de rechtszaak aan om Morgan terug te brengen naar de natuur volgens een gefaseerd stappenplan, gesteund door internationale wetenschappers en deskundigen. De rechter besloot vandaag dat het Ministerie geen wetten overtreden heeft toen zij het besluit over het uitzetten van de orka toevertrouwde aan het Dolfinarium. De Orka Coalitie is teleurgesteld nu blijkt dat de wetgeving voor de bescherming van wilde dieren zo ernstig tekortschiet.

De afgelopen jaren heeft de Orka Coalitie zich vol overgave ingezet om Morgan een echte kans op vrijheid te geven. Woordvoerder en mariene bioloog Barbara van Genne: “We zijn ontzettend teleurgesteld dat de wetgeving zó weinig bescherming biedt aan wilde dieren als Morgan. Beslissingen over het rehabiliteren van deze dieren zouden niet aan commerciële belanghebbenden mogen worden overgelaten, want dan delven de belangen van het dier het onderspit en is er geen sprake van bescherming. Gelukkig konden we dit probleem aan de kaak stellen dankzij de steun van vele particuliere supporters, en hebben we wereldwijde aandacht gegenereerd voor de bescherming van wilde dieren en het lot van orka’s in gevangenschap”.
De uitspraak van de rechter belooft weinig goeds voor dieren in het wild. Want het betekent dat menselijke hulp aan wilde dieren heel noodlottig uit kan pakken als het dier in gevangenschap goud waard is. De commerciële industrie kan doen en laten wat zij wil en onafhankelijke wetenschappers hoeven niet serieus genomen te worden. Ook voor Morgan ziet de toekomst er somber uit. Wetenschappers bezochten Loro Parque en toonden aan dat Morgan te lijden heeft onder constante aanvallen van andere orka’s in het park. Ze is bedekt met littekens en vertoont stereotiepe gedrag waarbij ze zichzelf verwondt. Ook wordt ze belaagd door een volwassen mannetje dat wil paren, terwijl Morgan daar nog veel te jong voor is.

De Orka Coalitie blijft vechten voor een duidelijke scheiding tussen organisaties die wilde dieren moeten helpen en rehabiliteren, en organisaties die commerciële belangen hebben bij het in gevangenschap houden van dieren. “Morgan zit voorlopig vast op Tenerife. Gelukkig zijn er in Spanje ook dierenbeschermers die zich het lot van deze orka aantrekken en ons gevecht daar voort willen zetten. We zullen Morgan in de gaten blijven houden en helpen waar we kunnen. En in Nederland richten we onze blik vooruit, om ervoor te zorgen dat gestrande walvisachtige niet meer in de handen van de commerciële industrie belanden. Het feit dat de vergunning voor opvang van deze dieren niet meer op naam van het pretpark Dolfinarium staat, maar op naam van opvangcentrum SOS Dolfijn, is daarin een eerste goede stap”, aldus Van Genne.

De Orka Coalitie is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse dieren- en natuurbeschermingsorganisaties Dolphinmotion, EDEV – Een DIER Een VRIEND, Bite Back, PINK!, Sea First Foundation, The Black Fish en Vier Voeters.

John Travolta danst

("ben je net zo goed in bed als op de dansvloer?")

En

L a t e r

woensdag 12 december 2012

Waterkans(je)

waterkansje
Standaardtaal in België voor: kleine, onzekere kans.

Onbekend in Noord-Nederland.

Komt voor in een roman van Anna Enquist; 
ze legt het woord in de mond van een Vlaamse anesthesist.


Plezierjacht wettelijk verboden


Costa Rica on Monday became the first Latin American country to ban hunting as a sport, after an unanimous and final vote from Congress.

Lawmakers had provisionally approved a reform to its Wildlife Conservation law back in October. With a population of 4.5 million people, Costa Rica is one of the world's most biodiverse nations.

The central American country is already known for its environmental mindset, with 25% of its land protected as national parks or reserves.
Under the new law, those caught hunting can face up to four months in prison or fines of up to $ 3,000.

Smaller penalties for people who steal wild animals or keep them as pets were also included in the reform. Jaguars, pumas and sea turtles are among Costa Rica's most treasured species.

"There is no data on how much money hunting generates in the country, but we do know there are currently clandestine hunting tours that go for about $5,000 per person," said Arturo Carballo, deputy director at Apreflofas, an environmentalist organisation who spearheaded the reform.
Foreign hunters come to Costa Rica in search of exotic felines while others look to obtain rare and colorful parrots as pets.

This is also Costa Rica's first proposal that came to Congress by popular initiative, with 177,000 signatures calling for the ban submitted two years ago.

dinsdag 11 december 2012

Revival: anti-bontacties

Bite Back actie in Knokke 


***********

Te land, ter zee en in de lucht: rode seinen niet opgemerkt

Bij het treinongeluk dit voorjaar in Amsterdam heeft niemand opgemerkt dat één van de twee treinen door een rood sein was gereden.

Niet opgemerkt door

  1. machinist,
  2. verkeersleiding,
  3. beveiligingstechnologie.
Verder was de dienstregeling door werkzaamheden veel te krap gepland. Op de plek van de botsing werd aan het spoor gewerkt. Treinen uit beide richtingen moesten om beurten over één spoor.

De twee treinen klapten frontaal op elkaar. Er viel één dode en zeker 190 mensen raakten gewond.


Bron: Onderzoeksraad voor Veiligheid 

Senseo koffie


BEVAT SENSEO®KOFFIE DIERLIJKE BESTANDDELEN?


In de senseo base, senseo lungo en senseo cities zitten GEEN dierlijke bestanddelen.


In senseo cappuccino, senseo cappuccino choco, senseo cappuccino caramel en senseo cafe latte zitten MELKbestandelen.



bron: Douwe Egberts
www.senseo.nl

maandag 10 december 2012

Hanneke wil even afrekenen

 
De laatste dagen stond er bij thuiskomst een aantal keer ‘Onbekend’ in het scherm van mijn vaste telefoon. Je gaat je dan afvragen wie dat kan zijn, wetende dat de meeste bekenden mij ook op andere manieren kunnen bereiken. Er was niet ingesproken.
Maar vandaag was het bingo: Wakker Dier. De telemarketeer begint (en eindigt) altijd op dezelfde manier: of ik even tijd heb. Met nee zeggen ben je niet van ze af, want ze blijven bellen.
Het was om een donatie begonnen. De dame draaide de hele litanie af van de vreselijke behandeling van de dieren in de vee-industrie. Beetje vreemd natuurlijk want ze liet zich ontvallen dat ik WD voorheen – tot 2010 – gesteund had. Dat klopte: ik was ermee gestopt toen het de acties van Ongehoord openlijk veroordeelde. De beruchte verklaringen van Hanneke van Ormondt.
Aan het eind van het verhaal de vraag of ik WD weer wilde steunen. Ik zei dat ik dat wel wilde. En toen begon het loven en bieden.

Of ik een bedrag per maand wilde doneren. Dat was prettig want dat kon de organisatie de campagnes beter plannen.

Ik zei dat ik dat niet wilde, dat ik gewend ben aan het eind van het jaar donaties in een keer te doen.

Toen de vraag hoeveel ik dan wilde doneren. Ik zei dat ik dat nog niet wist.

Ik kon haar tenslotte duidelijk maken dat voor mij hiermee de kous echt af was. Ze eindigde met de opmerking dat als ik aan de lijn bleef, ik verbonden zou worden met het bel-me-niet-register. Ik ging er maar niet op in, want dat register heeft me ook niet tegen haar beschermd.

***
Dat de agressieve telemarketing ook de goede doelen bereikt heeft, is niet vreemd. Maar tot dusver was er ik redelijk voor gespaard gebleven.

Het verzoek tot donaties per maand is me voor het eerst opgevallen bij de Dierenbescherming. Daarna ook bij Proefdiervrij.
De grap is dat een minimumbedrag dan al voor je ingevuld wordt. Ik vind dat brutaal en doe daar dan ook niet aan mee. Stel dat er € 5 als minimumbedrag ingevuld wordt, dan ben je dus al € 60 per jaar kwijt. Aan één organisatie. Terwijl ik toch ook wel graag verschillende  organisaties wil steunen. Maar dan wel voor het bedrag dat ik zelf bepaal.

***
De agressieve werkwijze legt WD geen windeieren. Telde de stichting in 2008 nog bijna 20.000 donateurs, thans zijn het er 29.000. Vlak achter Bont voor Dieren (thans: 31.000).

zondag 9 december 2012

Witte pillen


In dit nog bestaande pand uit 1902 is de fabricage van pepermunt in Sneek begonnen.

Bezongen door Stef Bos: hier.

zaterdag 8 december 2012

KING Pepermunt


De industriële geschiedenis van KING Pepermunt is heel aardig opgetekend; gedrukt op mooi papier en aantrekkelijk geïllustreerd. *

Het bedrijf dateert van 1902 en je maakt niet alleen de ontwikkeling mee, maar er zijn ook verwijzingen naar andere bekende snoepfabrikanten, zoals De Faam in Breda, ook pepermunt. Zelfs al sinds 1838!
KING heeft een rijke geschiedenis zoals o.a. blijkt uit de reclames, gedichtjes, en citaten. Maarten ’t Hart bijvoorbeeld sprak van ‘het witte horloge’, verwijzend naar de consumptie ervan tijdens de eredienst in de protestantse kerken.
De grap is dat KING een uitgesproken rooms-katholiek familiebedrijf is. Maar de katholieken hadden blijkbaar genoeg aan hun ouwels!

Het bedrijf staat nog steeds in Sneek, en is opgericht als 'Tonnema'. Die naam is men blijven voeren hoewel dit alleen de naam van de geldschieter uit 1902 was, die verder niks met het bedrijf van doen had.
De stichter was Nicolaas de Vries. Hij begon als knecht in de Friesche Suikerwerk, Kandij en Pepermuntfabriek, opgericht te Sneek in 1860. Dit werd door Nicolaas overgenomen en voortgezet als Tonnema en Co.

Nicolaas werd opgevolgd door zoon Nico, en die weer door zoon Nico jr.

Ik heb een rol pepermunt gekocht bij de kassa in de supermarkt. Leuk is dat op de wikkel nog altijd een plaatje staat van Van Hamel Roos, met spiegelende brilleglazen en een doktersjasje. Hij was een Amsterdamse apotheker, die ooit de kwaliteit van het product controleerde! Pepermunt werd namelijk niet alleen verkocht als ‘natuurzuiver’ - nog altijd! -  maar ook als ‘medicinaal’!


Het wordt gemaakt van (plantaardige) pepermuntolie, gemengd met Arabische gom, een gelei, en poedersuiker. Een goedkope versie is geperst; KING daarentegen wordt van een plaat gestoken.
De naam KING bedacht Nico sr tijdens een wandeling met zijn anglofiele broer in Engeland. De naam refereert aan het herkomstland van het product (Engeland), is kort en krachtig en heeft een internationale allure. Een ijzersterk beeldmerk.
Er staat ook nog altijd een kroontje op de rol, maar het predicaat ‘koninklijk’ werd nooit verworven. De auteur veronderstelt wegens de roomse achtergrond van de directie.

Na de oorlog werd, onder veel meer, ook RANG geproduceerd. Bijzonder daaraan was dat ieder zuurtje afzonderlijk verpakt was. Verder ‘Italiano’, en nog later ‘After Dinner Mints’.

In de (latere) Raad van Commissarissen zaten o.a. Norbert Schmelzer en Paul Nouwen, de laatste beter bekend als directeur van de ANWB.

Het waren grote gezinnen en zoals je kunt verwachten in een grote familie, betrokken bij een bedrijf waarin veel geld omgaat, is het ten onder gegaan aan hebberigheid en ruzies. Daarin speelden vanzelf ook aangetrouwden een rol. Met name de familie Lampe, een gefortuneerde katholieke familie van kooplieden, oorspronkelijk uit Westfalen, net als de Brenninkmeiers en vele andere ondernemende immigranten.
De hooglopende conflicten hebben zelfs geleid tot een arrest van de Hoge Raad uit 1991: het Lampe-Tonnema arrest, zie hieronder.

Het bedrijf werd in 1988 verkocht aan Van Nelle in Rotterdam. Die verkocht het door aan CSM, en die weer aan Douwe Egberts in Joure. Dat was een soort thuiskomen in de regio. De Fries Cor Boonstra zwaaide er toen de scepter; hij werd nadien vooral bekend als bestuurder van Philips.

Momenteel is KING in handen van een Amerikaanse onderneming.

===

* Jef de Jager, De King familie. Geschiedenis van een pepermuntje
Friese Pers Boekerij 2010.

HR Lampe/Tonnema
Strijd goede trouw? Artikel 2:15 BW. Tweede generatie BV. Blokkeringregeling.

Tonnema BV is een familiebedrijf waarvan de aandelen oorspronkelijk werden gehouden door N.J. en P.J. de Vries. De aandelen zijn overgegaan op de nakomelingen. Dan wordt er een ava gehouden waarin wordt gesproken over mogelijke overdracht van de aandelen aan een derde. Een van de aandeelhouders, Lampe, was bij die bewuste bespreking niet maar bij een latere waarin hij geen bezwaar maakte, wel aanwezig.
Een bank meldde dat er een bod was uitgebracht en alle aandeelhouders, behalve Lampe gingen akkoord. Lampe had zich kennelijk bedacht en verlangde met een beroep op de statutaire aanbiedingsregeling dat de aandelen aan hemzelf – als medeaandeelhouder – zouden worden aangeboden. Bestuur en commissarissen stellen de ava voor bij statutenwijziging de aanbiedings- in een goedkeuringsregeling te wijzigen. De ava besluit met alleen de stem van Lampe tegen tot de voorgestelde statutenwijziging. Dan brengt Lampe een bod uit op de aandelen maar dit wordt niet aanvaard door de ava. De goedkeuring aan de overdracht aan Van Nelle Holding NV wordt verleend door de ava.

Lampe vordert bij de RB vernietiging respectievelijk nietigverklaring van het ava-besluit waarbij de statuten werden gewijzigd omdat dit zijns inziens in strijd was met de redelijkheid en billijkheid en met de jegens Lampe betamelijke zorgvuldigheid omdat het besluit ‘geen ander oogmerk had dan het ongedaan maken van het aan Lampe toekomende voorkeursrecht’.
RB en Hof wijzen vordering af.
HR: ‘de vraag of het besluit tot statutenwijziging in strijd is met de goede trouw (is) geen andere en engere dan de vraag of het handelen van de ava in strijd is met de in artikel 2:7 bedoelde redelijkheid en billijkheid. 

vrijdag 7 december 2012

'144 Red een dier' bewijst zijn noodzaak

Burgers kunnen het meldpunt bellen over dieren in acute nood en/of over gewonde dieren. Het meldpunt is zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar en ondergebracht bij de unit Intake van het KLPD. De afdeling bestaat uit twintig formatieplaatsen. Elke melding over verwaarlozing en/of mishandeling wordt door de centralisten geregistreerd en doorgezet naar de juiste instantie. Dat kan zijn de noodhulp van de politie of agenten met een taakaccent dieren, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), de Dierenbescherming, de Dierenambulance of de brandweer. 

Er is sprake van dierenmishandeling wanneer een dader opzettelijk en zonder redelijk doel een dier pijn doet of verwondt. Bij mishandeling van dieren is de verklaring van één of meer ooggetuigen vaak onontbeerlijk om de dader(s) aan te spreken en/of te vervolgen. 

Bij verwaarlozing krijgen dieren geen of onvoldoende voer, water en/of medische zorg van de eigenaar. Ook het onthouden van de nodige verzorging aan vacht, nagels, hoeven en/of gebit kunnen reden zijn om melding te doen. De wijze waarop dieren zijn gehuisvest kan eveneens reden zijn om melding te doen bij 144. De Nederlandse wet voorziet in een (beperkt) aantal regels en  voorschriften waaraan de huisvesting van dieren moet voldoen. 

De maximale gevangenisstraf voor het mishandelen of verwaarlozen van een dier is drie jaar. De maximale geldboete is negentienduizend euro.


bron: Blauw, Poltievakblad 

Jasper S.: het kwaad in ons?

In zijn openhartig interview op Nieuwsuur liet advocaat Jan Vlugzich positief uit over het karakter van de moordenaar Jasper S. Een gelovig mens, sociaal mens, enz. enz. Je beluistert de uitzending hier.
Maar hoe kon het dan dat hij als man van 32, gehuwd, twee kinderen (6 en 9), een meisje van 16 jaar verkracht en de keel doorsnijdt?

Tja, dat wist Vlug ook niet. Misschien dat ze er in het Pieter Baancentrum iets zinnigs over kunnen zeggen. Maar hij voegde eraan toe dat het voor hem persoonlijk duidelijk geworden was, meer dan ooit, dat er in ieder van ons een duivel schuilt.

Ik vond dat te makkelijk. Er zijn weinig goede mensen maar zo slecht als deze man, gelukkig niet. Het feit dat hij zich niet vrijwillig heeft aangegeven, vind ik een verzwarende omstandigheid.

Dat hij meedeed met het DNA-onderzoek was waarschijnlijk omdat hij er niet goed onderuit kon. Dat zou namelijk heel vreemd tegenover zijn familie geweest zijn, daarbij ging zijn vader ook. En niet-deelnemen zou  hem uiteindelijk toch niet geholpen hebben. Het DNA (y-chromosoom) van vader en zoon lijken sterk op elkaar. Via de (mede)verdachte vader zou men ook uitgekomen zijn bij Jasper S.


PS. Volgens de advocaat heeft iedere veehouder een mes op zak. Mag ik daar een vraagteken bij plaatsen? Een zakmes kan ik me nog voorstellen, maar een moordwapen?

Schiphol Airport: verkeerde landingsbaan? (2)

De luchtverkeersleiding van Schiphol maakte dinsdag 13 november via de luchtvaartradio excuses aan een KLM-piloot, die kennelijk door foute instructies van de verkeerstoren bijna werd geramd door een Garuda-vliegtuig.

,,Dit was zeker niet de bedoeling, excuses daarvoor’’, zegt de luchtverkeersleider in het Nederlands, waaruit blijkt dat hij de KLM-bemanning aanspreekt en niet de Indonesische piloot. Gebruikelijk is dat de verkeerstoren in het Engels communiceert.

Even daarvoor koerste het Garuda-vliegtuig op dezelfde hoogte als het KLM-vliegtuig gelijktijdig naar de Polderbaan. Beide vliegtuigen werden op dezelfde hoogte daarheen gedirigeerd. Normaal zit er driehonderd meter hoogteverschil tussen.
Als de luchtverkeersleiding door heeft dat er iets niet goed gaat, worden beide vliegtuigen haastig een andere kant op gedirigeerd. De KLM-piloot, die keurig op koers ligt voor de Polderbaan, wordt geïnstrueerd om naar rechts uit te wijken. De Garuda-piloot moet snel naar links.

Van paniek onder de vliegtuigbemanningen of de verkeerstoren is niets te merken; wel van een licht verhoogde toon bij de luchtverkeersleider, die moet voorkomen dat beide kisten tegen elkaar botsen in de lucht. De verkeersleider vraagt aan een van de piloten of hij de ander ’in zicht’ heeft. Dat wordt beaamd.

Uit de vluchtdata die eerder bekend zijn geworden, blijkt dat de vliegtuigen die instructie voor een koerscorrectie geen seconde later hadden moeten ontvangen, want dan waren ze vijftien seconden later boven Uitgeest op elkaar gebotst.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft het incident in onderzoek.


bon Haarlems dagblad

donderdag 6 december 2012

Schiphol (Amsterdam Airport): verkeerde landingsbaan?

Passagiersvliegtuigen van Garuda Indonesia en KLM zouden in de ochtend van 13 november op elkaar af zijn gevlogen. Volgens het Noordhollands Dagblad waren de vliegtuigen 15 seconden verwijderd van een botsing. De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een onderzoek in naar de bijna-botsing boven Uitgeest.

Op 13 november om 7.44 uur vlogen de toestellen op 625 meter hoogte recht op elkaar af. De toestellen waren elkaar al tot een kilometer genaderd toen ze elkaar opmerkten. Waarschijnlijk wilde de Indonesische Airbus 330 van Garuda op dezelfde baan landen als de Boeing 737 van KLM.

De KLM-Boeing vloog ter hoogte van Bakkum het land binnen en zette net iets ten noorden van Akersloot koers richting Schiphol. De vliegers van KLM hielden zich aan de voorgeschreven route en hoogte. De piloten van Garuda naderden Akersloot op datzelfde moment vanaf het IJsselmeer. 
Of er sprake is van een fout van de Garuda-piloten of van de Nederlandse luchtverkeersleiding is onduidelijk en zal worden onderzocht.

Een ramp werd voorkomen doordat de piloten van de twee toestellen op het laatste moment een uitwijkmanoeuvre inzetten.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid bevestigt dat de twee toestellen de zogenoemde separatieminima hebben overschreden. Dit betekent dat de vliegtuigen dichter bij elkaar in de buurt waren dan toegestaan. De overschrijding vormt aanleiding voor een onderzoek. Meer wil de Onderzoeksraad voor Veiligheid niet kwijt.

zaterdag 1 december 2012

Omvang van zoogdieren

Het is redelijk te veronderstellen dat de massa van een zoogdier evenredig is met zijn volume. We kijken naar een jong hondje en vergelijken dat met een volwassen hond die viermaal groter is. Ik veronderstel dat alle lineaire dimensies van de grote hond viermaal groter zijn dan die van de jonge hond - de hoogte, leng­te, de lengte en de omvang van de poten, de breedte van de kop, alles. Als dat het geval is, dan zal het volume (en dus de massa) van de grote hond ongeveer 64 maal die van het jonge hondje zijn.

Nu moet de sterkte van het dijbeen van het zoogdier dat al dat gewicht moet dragen, evenredig zijn met de dikte. Intuïtief zou je toch aannemen dat dikkere botten meer gewicht kunnen torsen. Als we die gedachte omzet­ten in wiskundige termen, moet de sterkte van het dijbeen even­redig zijn met het oppervlak van de doorsnede van het bot.

Als ik twee zoogdieren met elkaar vergelijk en het ene is vijf­maal groter dan het andere (dus de lengte 1 van zijn dijbeen is vijfmaal langer dan dat van het kleinere zoogdier), mag ik ver­wachten dat de dikte d van zijn dijbeen ongeveer elf­maal groter zal zijn dan de dikte van het dijbeen van het kleinere dier.

Tijdens college toonde ik aan dat de lengte van het dijbeen van een olifant ongeveer honderdmaal groter is dan de lengte van het dijbeen van een muis. We mogen daarom verwachten, dat de dikte van het dijbeen van een olifant ongeveer duizendmaal dikker is dan dat van een mens.

Op een gegeven moment zou dus voor zeer zware zoogdieren de dikte van de botten hetzelfde moeten zijn als hun lengte ­of zelfs nog groter - en daar zouden we tamelijk onhandelbare zoogdieren aan overhouden. En dat zou dan de reden kunnen zijn voor de bovengrens van de omvang van zoogdieren. 























***
Bron:
Walter Lewin, Gek op natuurkunde (fragment)
(Thomas Rap Amsterdam 2012)

Newspeak: 'omdoos'


Profiteer van dit voordeelpakket bestaande uit een omdoos met bodem en deksel. Deze omdoos is perfect voor veilig transport, opslag of verzending!

De verpakkingenbelasting maakt onderscheid tussen primaire en niet-primaire verpakkingen. 

Primaire verpakkingen zijn verpakkingen die om consumentenproduct zitten zoals een blikje bij bier of een maaltijdverpakking.

Secundaire en tertiaire verpakkingen zijn verpakkingen die een aantal producten bijeen houden, zoals een display of een omdoos

Etikettekst is de tekst op de verpakking die het geneesmiddel direct omsluit en op eventuele omdozen.

 ***

Plus ça change

The pessimistic French expression: plus ça change, plus c'est la même chose, is very often cut down to just the first clause: plus ça change... / "the more things change..." 
The shortened French expression is often used in English too, particularly British English.
In either language, plus ça change indicates a certain disillusionment or resignation regarding whatever is being talked about. 
A company makes all kinds of policy changes, for example, but the personnel issues are unaffected. A couple go to marriage counseling, but continue fighting about everything. A new sheriff comes to town, but there is no noticeable impact on crime. 
New people, new promises, but the same old problems - plus ça change....

Variations:

   Plus ça change, plus c'est pareil - The more it changes, the more it's the same

   Plus ça change (et) moins ça change - The more it changes (and) the less it changes 

***
‘Als we willen dat alles blijft zoals het is, moet alles anders worden’.

Guiseppe Tomasi, De Tijgerkat (Il gattopardo; politieke roman, 1958)



Voor de dieren, daar moet je voor zorgen

Voor Marianne Thieme


... een boertje ... 

(aanklikken)


***