dinsdag 2 augustus 2016

Latex



Photomodels Jassi and Dana wearing rubber-miniskirts and -tops, wearing handcuffs
 © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0

Natuurlijke latex is een suspensie van vele honderden natuurlijke polymeerdeeltjes (zowel rubber, een polymeer van isopreen, als eiwitten). 
Ten minste 75 van de eiwitten zijn allergenen; latex kan dus een (huid-)allergie veroorzaken. 
Voor medische toepassingen, bijvoorbeeld handschoenen voor chirurgie, wordt daarom synthetisch rubber gebruikt, gemaakt op basis van isopreen of het gelijkaardige neopreen. 

Ook in andere toepassingen wordt tegenwoordig veel synthetisch vervaardigde rubber gebruikt. 
Ook latexverf bestaat, ondanks de naam, alleen nog maar uit synthetische dispersies. 

Daarnaast wordt natuurlijke latex nog steeds op grote schaal geproduceerd, op rubberplantages, die alleen in tropische gebieden kunnen bestaan.

2 opmerkingen:

  1. reus van Klein Duimpje19 juni, 2015 19:01

    Condooms worden toch ook van latex gemaakt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Latexvrije condooms zijn over het algemeen duurder dan standaardcondooms. Bijv. polyurethaan of polyisopreen condooms.
      Eigenlijk zijn het net gewone condooms, maar dan zonder de stoffen die een latexallergie kunnen oproepen. Bijkomend voordeel: ze zijn geurloos.
      Voor condooms is isopreen relatief nieuw en rekbaarder dan polyurethaan waardoor sommige mensen vinden dat het gevoel tijdens de seks intenser en intiemer is. Deze condooms beschermen tegen zwangerschap en geslachtsziekten. Onder andere Durex Real Feeling en Mates Skyn zijn van polyisopreen gemaakt.

      Verwijderen