donderdag 30 april 2015

Is het wenselijk dat kinderen een verkeerd beeld krijgen van het dier?


Is het wenselijk dat kinderen een verkeerd beeld krijgen van het dier?

Toelichting:
Kinderen krijgen een verkeerd beeld, zowel van het gehouden dier, t.w. in de kinderboerderij (versus de vee-industrie) als van het wilde dier, gehouden in de dierentuin. 
De kinderboerderij laat niet zien hoe met dieren omgegaan wordt in de vee-industrie. 
De dierentuin geeft geen enkel idee van het werkelijke leven van het wilde dier. 

Waarom laten we al deze misleiding toe? 
Wat zijn de gevolgen ervan, voor mens en dier?

Hoe is de discrepantie te verklaren in de omgang met dieren?

Hoe is de discrepantie te verklaren in de omgang met dieren?

Toelichting:
Sommige soorten worden gekoesterd, als huisdier. 
Andere mishandeld, gedood en geconsumeerd! 

Waar wijst dit op? Een schizofrene samenleving?

woensdag 29 april 2015

Partijvoorzitter

Luuk Folkerts (PvdD; sinds 2010)
Een partijvoorzitter is de voorzitter van het bestuur van een politieke partij. Een belangrijke taak van de partijvoorzitter is dus om leiding te geven aan de 'vereniging' die zijn politieke partij is. Hieronder vallen allerlei 'huishoudelijke' zaken, zoals de administratie, het organiseren van congressen en het in goede banen leiden van de procedures rond de totstandkoming van verkiezingsprogramma's en kandidatenlijsten voor verkiezingen.

Vaak proberen partijvoorzitters op te treden als een soort bindende figuur die de vereniging bij elkaar houdt. Soms streven ze juist naar vernieuwing van hun partij.

Een partijvoorzitters is meestal niet de politiek leider van zijn partij. Dat is echter niet altijd het geval. Zo was Jan Marijnissen zowel politiek leider als voorzitter van de SP. De mate waarin partijvoorzitters op de voorgrond treden en politiek getinte uitspraken doen, verschilt van partij tot partij.

De PvdA heeft diverse voorzitters gehad die zich nadrukkelijk politiek profileerden. Bij de meeste andere partijen is dat in veel mindere mate het geval. Wel zijn voorzitters van coalitiepartijen in de regel aanwezig bij het bewindsliedenoverleg. Dat is een wekelijks overleg met de bewindslieden en de top van de Tweede Kamerfractie, de Eerste Kamerfractie en de eurofractie van een partij.

Bij de meeste partijen vindt de politieke top in de Tweede Kamer en/of het kabinet het niet zo prettig als de partijvoorzitter zich nadrukkelijk politiek manifesteert. Het risico bestaat dan dat de voorzitter de politici voor de voeten loopt. Soms kan het voor een partij echter ook aantrekkelijk zijn als een partijvoorzitter een 'onversneden' geluid laat horen richting de achterban. Met het oog op bestaande of eventuele toekomstige coalitiebelangen is dat voor de 'Haagse' politici vaak veel lastiger.

maandag 27 april 2015

Zeer geliefde Koning Willem Alexander,

Geachte en zeer geliefde Koning Willem Alexander,

Aan het begin van een van de mooiste feesten van ons land schrijf ik u met een zwaar gemoed. Normaal gesproken verheug ik me altijd enorm op koningsdag, maar dit jaar is dat anders. Dit jaar heb ik grote moeite om gezellig uitgedost in oranje kleding de straat op te gaan om samen met anderen te vieren dat we onderdeel uit maken van het prachtige koninkrijk der Nederlanden. Ik zal u uitleggen waarom.


U bent koning van een koninkrijk waarvan een gedeelte van de onderdanen kampt met de ingrijpende gevolgen van de zichzelf verrijkende olie-industrie, die willens en wetens de veiligheid van de mensen op het spel hebben gezet. Als geliefde koning van alle Nederlanders weet u ongetwijfeld waarover ik het heb. De gaswinning in uw prachtige Provincie Groningen door Shell-ExxonMobile, het bedrijf dat u een Koninklijk predicaat hebt gegeven en waarvan u grootaandeelhouder bent. De overheid stond er jarenlang bij en keek ernaar, verslaafd aan een deel van de opbrengsten. De gevolgen voor Groningen zijn zeer ingrijpend. Mensen hebben geen toekomstperspectief meer en leven continu met een zwaard van Damocles boven het hoofd. Dat heeft zijn weerslag op velen.


Ik heb me de afgelopen weken vaak afgevraagd waarom u koningsdag niet in Groningen viert. Begrijp me goed, ik wil u en uw familie niet net als ons in een onveilige situatie brengen, maar voor zover ik weet bent u nog bij geen enkele gedupeerde onderdaan in Groningen op bezoek geweest na de zware aardbeving van Huizinge in augustus 2012. Koningsdag had een gelegenheid bij uitstek kunnen zijn, want de nood is hier hoog. Mensen worden gedwongen uit huis geplaatst, twee scholen met vele kinderen zijn acuut ontruimd, huizen staan jaren in de stutten zonder enig toekomstperspectief en prachtige eeuwenoude kerken en andere waardevolle panden dreigen voorgoed verloren te gaan voor toekomstige generaties omdat ze niet kunnen worden versterkt.


Ik zou me kunnen voorstellen dat je als koning in een koninkrijk waar dit gebeurt de mensen en het gebied wilt bezoeken. Maar wellicht is Koningsdag niet de goede gelegenheid om uw onderdanen in Groningen te laten zien dat u met ze mee leeft, om ze moed in te spreken, zoals u en uw vrouw dat als geen ander kunnen! Dit onderwerp waar de mensen in Groningen dag en nacht mee moeten leven past wellicht niet bij een feestelijke dag. Wij moeten het morgen helaas dus zonder uw aanwezigheid doen, maar helemaal bevredigend is dat niet. Daarom wil ik u graag de volgende suggestie doen. Kom na morgen met spoed richting Groningen om daar met de mensen in gesprek te gaan, u op de hoogte te stellen van de onvoorstelbare ramp die zich in slow-motion in uw koninkrijk voltrekt. U bent in de prachtige Provincie Groningen van harte welkom, bij mij staat de koffie in elk geval klaar!


Ik wens u en uw familie morgen een geweldige koningsdag, wij gaan ondanks alles ook ons best doen. Kop d’r veur, zeggen we hier!


Met een zeer hartelijke, koningsgezinde groet,

Annemarie Heite
Bedum, Groningen

Bron: http://www.destillebeving.com/

vrijdag 24 april 2015

Nassim Taleb

Khalil Gibran (1883-1931)
Toen ik in Amsterdam studeerde maakte ik kennis met een Amerikaanse uit Kansas City. Het was een prettige ontmoeting en toen ze weer thuis was, stuurde ze me het boek De Profeet van Khalil Gibran. Het zei me niet veel, een soort vooroorlogse mystiek van het type Krishnamurti. Later bleek me dat Gibran een wereldwijde populariteit genoot.
Dezer dagen kwam ik zijn naam weer tegen, in een boekje met aforismen van Nassim Taleb. De overeenkomst is dat het beiden geboren Libanezen zijn, maar wel met een tussentijd van 80 jaar! Beiden zijn geƫmigreerd naar de VS en hebben een wijsgerige inslag.
Taleb, die nu 55 jaar is, zegt over Gibral dat deze in een naburig maar vijandig dorp in Noord-Libanon geboren werd. Vermoedelijk duidt hij op de burgeroorlog vanaf 1975, waarin de familie Taleb haar vermogen verloor. Hij heeft geen waardering voor Gibrals werk.  
Taleb is gerenommeerd zij het minder populair dan Gibran. Eerstgenoemde heeft een solide basis in wiskunde en statistiek, wat de lectuur ervan niet makkelijker maakt. Zijn bekendste werk is De Zwarte Zwaan. De impact van het hoogst onwaarschijnlijke. (2012)


Nassim Nicholas Taleb (geb. 1960)


Artis vs Diergaarde Blijdorp

.Artis, dat jaarlijks 4,8 miljoen euro subsidie van de gemeente ontvangt, verliest mogelijk 1 miljoen. Het financieel ondersteunen van de dierentuin is 'geen wettelijke taak of doel uit het coalitieakkoord', staat in de interne notitie. 

Gewezen wordt op de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp, die nog maar acht ton subsidie krijgt. Artis zou door meer bezoekers te trekken en extra horeca aan te bieden de eigen inkomsten moeten vergroten.
bron: Het Parool
 ***
Commentaar: 
1. Er zijn teveel dierentuinen in Nederland. Amsterdam en Rotterdam liggen nog geen 75 km van elkaar. Daartussen ligt nog Avifauna!

2. Stadsdierentuinen dienen als eerste gesloten te worden: er is geen ruimte voor. Zowel Artis als Blijdorp.

3.  Praat niet over 'vooruitgang' in termen van lang leven, veiligheid of comfort - vĆ²Ć²r je dierentuindieren hebt vergeleken met dieren in het wild. 
(N.Taleb)

woensdag 22 april 2015

Dikke staart

Dikke staart is geel gekleurd (kansverdeling)


Het werk aan kansverdelingen met dikke staarten dateert terug tot de jaren 40 van de 20e eeuw. 
Het begrip Long Tail won sterk aan populariteit na een artikel van door Chris Anderson in Wired Magazine uit oktober 2004 om economische modellen van winkels als Amazon.com of Bol.com te beschrijven. Zijn artikel resulteerde in het boek The Long Tail: Why the Future of Business is Selling Less of More (2006).

In essentie komt zijn theorie erop neer dat producten die maar weinig afnemers hebben of waar weinig vraag naar is, gezamenlijk een groter deel van de markt kunnen innemen dan de grote 'hits' in de industrie, zolang de winkel of het distributiekanaal maar groot genoeg is.


Voorbeelden

Het internet is een van de ideale kanalen voor dikke staart-gerelateerde producten, aangezien het aantal 'schappen' of 'kasten' onbeperkt is. Een Amazon-medewerker omschreef de dikke staart als volgt: 

"We verkopen vandaag meer boeken die gisteren niet liepen, dan dat we vandaag boeken verkopen die gisteren een succes waren."


Voorbeelden van media die veel dikke staart-inhoud hebben, zitten vaak in de hoek van user-generated content, zoals Flickr en YouTube.

Ook binnen de meer traditionele media, zoals televisie en radio, is het begrip dikke staart in toenemende mate relevant. Met de opkomst van satelliettelevisie en satellietradio is het mogelijk geworden specifieke thema-kanalen op de markt te zetten. Hiermee wordt per kanaal slechts een kleine doelgroep bereikt, maar alle themakanalen bij elkaar hebben meer kijkers en luisteraars dan de grootste zenders alleen.

Ook in zoekmachinemarketing wordt het dikke staart-principe langzaam maar zeker een begrip. In deze context heeft de dikke staart betrekking op keywords of keyphrases waarop websites gevonden worden of willen worden. De keyphrases die zeer populair zijn als zoekopdracht worden dusdanig sterk beconcurreerd, dat het voor adverteerders en contentmanagers/webmasters interessanter is om zich op de 'Long Tail keywords' te richten.
.

Wiskundige en statistische achtergrond


De dikke staart is een bekend verschijnsel bij kansverdelingen. Waar het om gaat is dat langs de staart lopend weliswaar de hoogte ervan relatief laag is, zelfs lager wordt hoe verder je komt, maar dat het totale oppervlak groot is. groter zelfs dan het oppervlak onder het eerste, relatief hoge stukje van de kansverdeling.  

bron wikipedia

dinsdag 21 april 2015

Accordeon (bouw)


Dierenpartij in Parlement van New South Wales

Mark Pearson, 2de van links (Sydney Harbor, NSW, Aus. )


Passion gets Animals Represented in NSW Parliament

Despite a tiny budget, but with of plenty of passion, the Animal Justice Party won its first parliamentary seat by gaining the last seat in the Legislative Council election in New South Wales today. At the preference distribution count today the AJP ended up an easy winner for the final seat ahead of the No Land Tax Party and the Liberal Party.
 .
This is a historic result; as Party President and Founder Professor Steve Garlick said: “This is the first time in Australia that animals will be represented at a parliamentary level. We know that more than 80 percent of all decisions made in Australian parliaments impact on the lives of animals and its about time they had a voice representing their interests”.
.
Elected AJP candidate Mark Pearson will take up his position in the NSW upper house in July and will have much to say about how the lives of farm, domestic and wild animals in NSW can be improved.  
Being the Executive Director of NSW Animal Liberation, Mark comes to this parliamentary role with considerable commitment and knowledge about how to stop animal cruelty.
.
Apart from supporting Mark in his new role in the Parliament of NSW, the Party will now set its sights on a number of elections in 2016 where it hopes to emulate its success and where it will target government supported extreme animal brutality.

Please visit www.animaljusticeparty.org for more info about AJP. Watch this space!
I would like to thank all of you who supported us and voted for animals.
You gave a voice to the voiceless - thank you :))
- for all animals

***

Dierenpartijen bijeen in Belgrado. Naast Esther Ouwehand: Mark Pearson

maandag 20 april 2015

Smartphone

De sigaret helpt de onzekere puber/mens zich een houding te geven. Dat hoeft nu niet meer: er is smartphone, om mee te spelen.

woensdag 15 april 2015

Reductie (redox)


Een stof die in staat is een andere stof te reduceren, wordt een reductor genoemd. 

De stof die gereduceerd wordt, neemt de elektronen op en is dus de oxidator

De oxidator wordt gereduceerd, de reductor wordt geoxideerd. 

Omdat na het opnemen van elektronen deze ook weer afgestaan kunnen worden, ontstaat tijdens de reductie uit de oxidator een reductor.

Linkeballen



Linkeballen is tactisch manoeuvreren aan het eind van een wielerkoers, dat wil zeggen maar weinig kopwerk doen. Anderen het werk laten opknappen en zich laten vermoeien teneinde vlak voor de finish, als jijzelf nog relatief fris bent, er tussen uit te knijpen.
Op de foto dus de achterste fietser.

dinsdag 14 april 2015

Kooldioxide (als broeikasgas)

De CO2-concentratie op aarde is het resultaat van een complex stelsel van kringlopen waarbij vele processen een rol spelen. Daarbij is CO2 niet het enige broeikasgas dat de opwarming van de aarde veroorzaakt (ook methaan en distikstofoxide spelen een belangrijke rol).

De uitademing van CO2 door mens en dier is echter niet het probleem. 
Wat de mens (en het dier) uitademt aan CO2 is het resultaat van verbranding van ons voedsel. De koolstof van de CO2 is afkomstig uit het voedsel (koolstofverbindingen: suikers, koolhydraten). 
De koolstofverbindingen uit ons voedsel (plantaardig en dierlijk) zijn allemaal weer het resultaat van de fotosynthese: het biologische proces waarbij planten CO2 en water binden tot suikers en zuurstof. De CO2 die wij uitademen is dus korte tijd daarvoor uit de lucht opgenomen.

Voor plantaardig voedsel is dit in Ć©Ć©n groeiseizoen wanneer het vers voedsel betreft, tot een paar jaar wanneer het voedsel gedroogd of bevroren is. Voor dierlijk voedsel kan dit tot enkele jaren zijn omdat die dieren hun koolstof weer hebben uit plantaardig voedsel (voornamelijk veevoer).

In alle gevallen is dit dus een snelle kringloop, die niet leidt tot een verhoging van de CO2-concentratie.

Het probleem zit veel meer in het energiegebruik van de mensen. Meer mensen verbruiken meer energie en die energie is voornamelijk afkomstig uit het verbranden van fossiele brandstoffen.

De koolstof die daar in zit wordt tijdens de verbranding ook omgezet in CO2 maar is gedurende vele honderden miljoenen jaren aan de atmosfeer onttrokken en wordt er nu gedeeltelijk in relatief korte tijd in teruggebracht. Dit leidt tot een verhoging van de CO2-concentratie in de atmosfeer.

Daarbij komt dat voor wonen, werken en voedselproductie ten behoeve van mensen ruimte nodig is. Deze ruimte wordt onttrokken aan natuurlijke systemen zoals steppen, savannes en tropisch regenwoud, waardoor de koolstof die in deze natuurlijke vegetatie aanwezig was, vrijkomt. Hierdoor wordt de natuurlijke kringloop tussen productie en binding van koolstof verder verstoord.

Broeikasgas en dieet

In 2014 publiceerde de werkgroep reactieve stikstof van de Europese economische commissie van de Verenigde Naties het ENA-rapport. 

Hierin concludeerde zij dat de Europese uitstoot van stikstof met 40% en broeikasgassen met 25 tot 40% zal afnemen als 

alle Europeanen het aandeel dierlijke producten in hun dieet halveren.
 ***
 
Bron:Nitrogen on the Table – an argument for demitarianism, European Commission, Joint Research Center, Institute for Environment and Sustainability, 28 april 2014