dinsdag 16 augustus 2016

Faunabescherming vs GS Zeeland



Foto Fred Overstegen

De Faunabescherming heeft al een tijd ruzie met het Zeeuwse provinciebestuur (GS). Dat bestuur wil damherten in de duinen van Walcheren en Schouwen laten afschieten, en de Faunabescherming gaat voor die dieren staan. Beide partijen lopen om het hardst naar de rechter en op dit moment staat de Faunabescherming voor! Een knappe prestatie voor een organisatie die veel te weinig bekend is (en daardoor ook veel te weinig donateurs heeft). Het knappe is dat terwijl geld voor de overheid geen rol speelt, een organisatie als de Faunabescherming op de kleintjes moet letten. Zo blijkt bijv. dat het provinciebestuur Alterra (Wageningen) opdracht geeft om, uiteraard op kosten van dat bestuur (lees: belastingbetaler), het ene na het andere rapport op te stellen t.b.v. het in hun ogen gewenste beleid. Zonder succes!

Gedeputeerde Staten kunnen de rechtbank niet ervan overtuigen dat het afschot noodzakelijk is, om welke reden dan ook. Een rol speelt ook dat damherten een beschermde soort zijn. Wat GS ook aan argumenten erbij sleept, de rechtbank is niet overtuigd.

De gewisselde argumenten zijn toch wel interessant. Zo zegt GS dat de dieren alles kaal zullen vreten. Dat ze verkeersongelukken veroorzaken. (‘valwild’) Belangrijkste argument is dat het welzijn van de dieren in het gedrang komt als er teveel komen. Er kan hongersnood ontstaan. Dieren worden ziek en gaan dood. Er ontstaat stress en strijd om voedsel; zwakkere dieren gaan zwerven. 
Als ik de uitspraak goed begrijp is het momenteel nog niet zover. En dus geen reden om nu al via afschot in te grijpen.
*** 
Commentaar
De kwestie doet mij denken aan de Oostvaardersplassen waar ook twee partijen tegenover elkaar staan. De ene, Faunabescherming en Partij voor de Dieren, vindt dat men de natuur haar gang moet laten gaan. Doodgaan hoort bij leven.
De andere partij, de burger, de publieke opinie, is daar wars van. Die vindt dat men dieren moet ‘redden’. Bij voorkeur door het gebied groter te maken. Verder door sterilisaties. Desnoods door bijvoeren. Maar niet door passief toe te kijken bij lijden en sterven. 
De complete uitspraak staat hier.

9 opmerkingen:

  1. Dood gaan hoort zeker bij het leven.Maar laten verhongeren hoort daar weer niet bij.
    Dus minder dieren in dat afgesloten gebied zal het verhonger probleem ook niet kennen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet door ze bewust te laten verhongeren!

      Verwijderen
    2. Geen antwoord op de vraag.

      Verwijderen
    3. In een echte Wildernis zullen de oude en daardoor verzwakte dieren sterven doordat ze door predatoren aan het einde van hun leven komen.
      Maar helaas hebben wij die niet in de door ons omheinde gebieden dus zullen wij de plaats van predatoren over moeten nemen.
      Maar in de OVP zijn het veelal de jongere dieren die de winter niet door kunnen komen omdat er niet voldoende te vreten is.

      Verwijderen
    4. 1. In de OVP vindt afschot van oudere, verzwakte dieren reeds plaats.
      2. De cijfers die ik gezien heb, vallen mee.
      Al helemaal als je OVP vergelijkt met de slachtpartijen die jaarlijks op de Veluwe plaatsvinden. Vele malen erger m.i. dan wat in OVP gebeurt.

      Verwijderen
  2. Ik voeg bij dit bericht graag nog de naam van de stichting die alles op alles zet om de grote grazers van de Doodsvaarderplassen, een dierwaardig bestaan te geven. Mijn vriendin Yvonne Bierman en haar stichting www.stichtingwelzijngrotegrazers.nl verdienen een dikke pluim. Tegenwoordig is Het Edelhert ook over stag gegaan en steunt Yvonne Bierman. Nu dat de grond van de OVP en de dieren niet meer onder het beleid van de minister staan en wel door de Provincie Flevoland is er hoop gekomen op een beter beleid voor de dieren. Er is al een onderzoek gaande voor de prikpil voor geboortebeperking. Al toegepast bij de wilde paarden in het Donau Delta door de Stichting Vier Pfoten Oostenrijk. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen de OVP is een park met een hek erom heen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De prikpil lijkt mij heel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Misschien is het verstandig om dit ook even te lezen:
    http://www.hetedelhert.nl/van-onze-redactie/3808-contraceptie-bij-edelherten-kan-echt-niet

    BeantwoordenVerwijderen