vrijdag 23 september 2016

Misselijkheid



Misselijkheid ontstaat doordat een plekje in de hersenen – het braakcentrum – wordt geprikkeld en de maag het signaal krijgt om zich te legen.

Via zien, ruiken en proeven kan misselijkheid worden opgewekt. Het braakcentrum ontvangt namelijk informatie uit verschillende delen van de hersenen, het evenwichtsorgaan en het maag-darmkanaal.

Via misselijkheid en braken probeert je lichaam de inname en opname van schadelijke stoffen tegen te gaan. Als je misselijk bent, neemt de functie van de maag af en wordt er minder maagzuur gevormd. 
Ook neemt de speekselproductie toe en wordt voedsel vanuit de twaalfvingerige darm omhoog geduwd. Bij braken treedt vervolgens tegelijkertijd een hevige samentrekking van de buikspieren en een ontspanning van de slokdarm op. Braken kan gepaard gaan met hevig transpireren en een vertraagde hartslag.


Oorzaken

Overgeven en misselijkheid hebben niet altijd te maken met de inhoud van de maag. Er zijn veel oorzaken die deze klachten kunnen veroorzaken bijv.

Stoornis in het maag-darmkanaal

  • infecties
  • maagirritatie
  • slecht functioneren
  • afsluiting van maag of darm
  • afwijking van lever, galblaas of pancreas

Zelf doen

In de meeste gevallen is misselijkheid niet ernstig en zelf goed te bestrijden. Het moment van de misselijkheid en eventueel overgeven zegt vaak veel over een mogelijke oorzaak. Heb je direct na de maaltijd last, dan is de kans groot dat er sprake is van een stoornis in het maag-darmstelsel. Hoe langer het duurt voordat je klachten ervaart na het eten, des te lager zit het probleem in je lichaam. Als je misselijk bent als gevolg van verkeerd eten of overmatig drinken, is braken de beste oplossing. Zo raak je alle schadelijke stoffen weer kwijt.


Geneesmiddelen

Of een arts je geneesmiddelen voorschrijft voor je misselijkheid is sterk afhankelijk van de oorzaak en de situatie.



Deze middelen blokkeren de prikkeling van het braakcentrum in de hersenen en werken vooral goed bij kortdurende misselijkheid en kunnen ook tijdens de zwangerschap gebruikt worden.

Er zijn nog tal van andere geneesmiddelen die de prikkeling van het braakcentrum blokkeren. 
Ook zijn er middelen die werken op de maag of darm en ervoor zorgen dat de maag sneller leegt, waardoor de misselijkheid afneemt.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten