dinsdag 15 november 2016

Verkiezingsprogramma (Partij voor de Dieren)

-Het (concept)verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren met plezier gelezen. Alsof je even in een beschaafde wereld bent.
Daar staat dus tegenover dat het je met de neus drukt op de feitelijke ellende, nationaal en wereldwijd.
Het meest opmerkelijk - voor mij – is dat Marianne Thieme en Nico Koffeman er niet hun godsdienstige stempel op hebben gedrukt. Gelukkig maar. Dat blijkt op punten zoals gelijke beloning man-vrouw; pro-anticonceptie (tegen overbevolking) en acceptatie van LHBTI (lesbisch; homo; bisexueel; transgender; intersexueel).
Toch een paar smetjes.
-Kinderbijslag wordt afhankelijk gemaakt van inkomen van ouders. Worden burgers zonder kinderen gecompenseerd?
-Gèèn standpunt over ‘hulp bij zelfdoding’. De Partij weet het niet! Dat kan m.i. niet in een verkiezingsprogramma. Of je neemt een standpunt in, of je laat het weg.
-De Partij gaat echt in de fout met de verandering in de Donorwet die ze afwijst. Ze stelt: je bent nooit automatisch donor. Dat is een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht.
Naar mijn mening zijn inbreuken op het zelfbeschikkingsrecht in een geordende samenleving helemaal niet uitzonderlijk, en soms gewenst of noodzakelijk.
-Tenslotte: ze houdt hardnekkig vast aan de hulphond. Ik vind dat een blunder. Dat is een staaltje van het dier in dienst van de mens, hetgeen net zo goed als dierproeven, principieel afgewezen dient te worden. Mooi blogje hierover:
-Het is jammer dat de Partij kiest voor de term ‘hobbyjacht’. Moet natuurlijk zijn: plezierjacht.
-Onduidelijk de volgende twee passages, allebei op de laatste bladzijde.
Mensen die om economische motieven naar Europa willen, worden aan de buitengrenzen op een zorgvuldige wijze uit de vluchtelingenstroom gefilterd.
En dan? Teruggestuurd?
Er komt een zwarte lijst van landen en bedrijven waaraan geen halffabricaten en onderdelen van chemische en nucleaire wapens en oorlogsvoering met bacteriën, virussen et cetera geleverd mogen worden.
Vraag: is er misschien ook een witte lijst?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten