vrijdag 30 september 2016

Kinderombudsman

-Zwarte Piet is in zijn huidige vorm in strijd met het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties,omdat de figuur kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie. De Kinderombudsman zegt dat Zwarte Piet daarom moet worden  aangepast.                            
                                       
Het is de eerste keer dat het instituut zich mengt in de Zwarte Piet-discussie. Aanleiding zijn klachten van mensen die de Kinderombudsman vroegen er een  uitspraak over te doen.               
                                       
Hoe een aangepaste Zwarte Piet eruit moet zien, weet Kinderombudsman Margrite Kalverboer niet. Ouders, media en scholen moeten daar zelf aan werken, zegt zij.

donderdag 29 september 2016

Alles voor een paar centen

Foto Fritz Hoffmann

 Onze Lieve Heer zegent de jagers maar houdt niet van konijntjes

maandag 26 september 2016

Davylamp

Davylamp. De veiligheidslamp is het middel, dat de mijnwerker ter beschikking staat om ergens mijngas aan te tonen en de hoeveelheid ervan ongeveer te bepalen. De lamp was ook een dankbaar statussymbool. De beambten hadden een koperen of messing lamp, dikwijls iets kleiner uitgevoerd. De arbeiders hadden een massieve ijzeren uitvoering. Hoge beambten gebruikten een vernikkelde messing lamp.

De principiƫle werking van deze mijnlamp berust op het hoge warmtegeleidingvermogen van het koper waaruit de gaaskap is gemaakt.
Bij aanwezigheid van mijngas, zal dit in de lamp gaan branden. Boven het vlammetje van de lamp zal zich een lichtblauwe kegel (mijngasvlam) vormen, die langer is naarmate er meer mijngas in de lucht aanwezig is. Aan de hand van de lengte van deze vlam, kan de mijnwerker het globale mijngaspercentage vaststellen. 

Het brandend mijngas in de lamp kan niet door de gaaskap heenslaan, omdat de hitte van de vlam wordt afgevoerd door het kopergaas. De temperatuur van de naar buiten tredende verbrandingsgassen is hierdoor sterk afgenomen, en niet hoog genoeg meer om het gas buiten de lamp te ontsteken.
Bij een mijngaspercentage van meer dan 14% zal de lamp geheel doven door gebrek aan zuurstof.

Voor de veiligheid is de gaaskap meestal dubbel uitgevoerd.

zaterdag 24 september 2016

De kanarie in de kolenmijn (vervolg)



De davylamp, ook wel davy genoemd, is een veiligheidslamp die in 1815 is uitgevonden door Sir Humphry Davy. Met de lamp kan de aanwezigheid van gevaarlijke gassen als methaan en koolstofdioxide in een ondergrondse kolenmijn worden vastgesteld.

Aanvankelijk was deze lamp bedoeld om als veilige lichtbron in de mijnen te dienen. Met de komst van elektrische mijnlampen werd de davylamp als lichtbron steeds minder belangrijk. Voor gasdetectie bleef deze echter in gebruik. Het meten van mijngas met behulp van een benzinelamp werd de norm in veel steenkolenmijnen.



vrijdag 23 september 2016

De kanarie in de kolenmijn

0-De kanarie in de kolenmijn  
Men zal de geschiedenis kennen van de mijnwerkers die een kanarie meenamen de diepte van de mijn in. Een vroeg voorbeeld van het misbruik van dieren. Als het dier stikte door gevaarlijke gassen wisten de arbeiders dat ze gevaar liepen.
Een nieuw boek van Marianne Thieme heeft deze titel gekregen. Je hoeft het niet te lezen om te weten waar het over gaat. We gaan naar de verdommenis toe. Het vaste thema van Thieme sinds ze de Partij voor de Dieren vertegenwoordigt. Hoofdstukken gaan over Water; Dierziekten en zoƶnosen; Landbouwmythen en  Wereldvoedselvoorziening.  

Het tweede deel van het boek is geschreven door Ewald Engelen. Hij neemt vooral de financiĆ«le sector de maat. Hij bekritiseert de schaalvergroting in het bedrijfsleven en de globalisering, de schuldverslaving, e.d. De teksten van beide auteurs hebben dezelfde toonzetting en lijken ook nogal op elkaar. Nu moet ik er direct bij zeggen dat ik het boek niet echt goed gelezen heb, dus verwacht van mij er geen oordeel over. Dierproeven worden in ieder geval buiten beschouwing gelaten, zoals gebruikelijk bij boerin Marianne.  

Het probleem met haar blijft - voor mij - haar preoccupatie met het Adventisme. Als ik teksten van haar lees komen er altijd beelden van Jehovah’s Getuigen op mijn netvlies, die, aan de deur, al jaren geleden dezelfde teksten beleden. Ondersteund door brochures met mierzoete plaatjes, zoals van de leeuw die vredig ligt naast het lam. Om die reden vind ik haar niet de geschiktste persoon om ons te laten weten hoe beroerd we ervoor staan. Niet onverstandig is het dan om er iemand anders bij te halen, opdat je het ‘ook eens van een ander hoort.’ In dit geval Ewald Engelen. Ik ken de man helaas niet en vond op internet niet veel meer dan dit over hem:  

Na faliekante mislukkingen als journalist en romancier heeft Ewald Engelen (1963) zich met succes op de wetenschap gestort. Als gepromoveerd politiek filosoof is Engelen in de geografie beland. Daar heeft hij een eigen leerstoel in elkaar getimmerd in het zelf ontworpen vakgebied van de financiĆ«le geografie. Dat bleek een gouden greep, toen in september 2008 het financiĆ«le stelsel tot stilstand kwam. Sindsdien is Ewald tot blijdschap van enkelen en ergernis van velen niet meer van de tv en radio weg te slaan. Over de crisis schreef Engelen After the Great Complacence en Een ongeluk in Slow Motion. 

Ik weet niet of hij ook van het houtje is, als ik het zo mag zeggen. Ik heb het hem gevraagd maar (nog?) geen antwoord. In ieder geval staat de publicatie vol feiten en cijfers en is dus zeker informatief voor wie er belang in stelt.



***
Ewald Engelen; Marianne Thieme, De kanarie in de kolenmijn (2016 Prometheus Amsterdam)

Misselijkheid



Misselijkheid ontstaat doordat een plekje in de hersenen – het braakcentrum – wordt geprikkeld en de maag het signaal krijgt om zich te legen.

Via zien, ruiken en proeven kan misselijkheid worden opgewekt. Het braakcentrum ontvangt namelijk informatie uit verschillende delen van de hersenen, het evenwichtsorgaan en het maag-darmkanaal.

Via misselijkheid en braken probeert je lichaam de inname en opname van schadelijke stoffen tegen te gaan. Als je misselijk bent, neemt de functie van de maag af en wordt er minder maagzuur gevormd. 
Ook neemt de speekselproductie toe en wordt voedsel vanuit de twaalfvingerige darm omhoog geduwd. Bij braken treedt vervolgens tegelijkertijd een hevige samentrekking van de buikspieren en een ontspanning van de slokdarm op. Braken kan gepaard gaan met hevig transpireren en een vertraagde hartslag.


Oorzaken

Overgeven en misselijkheid hebben niet altijd te maken met de inhoud van de maag. Er zijn veel oorzaken die deze klachten kunnen veroorzaken bijv.

Stoornis in het maag-darmkanaal

  • infecties
  • maagirritatie
  • slecht functioneren
  • afsluiting van maag of darm
  • afwijking van lever, galblaas of pancreas

Zelf doen

In de meeste gevallen is misselijkheid niet ernstig en zelf goed te bestrijden. Het moment van de misselijkheid en eventueel overgeven zegt vaak veel over een mogelijke oorzaak. Heb je direct na de maaltijd last, dan is de kans groot dat er sprake is van een stoornis in het maag-darmstelsel. Hoe langer het duurt voordat je klachten ervaart na het eten, des te lager zit het probleem in je lichaam. Als je misselijk bent als gevolg van verkeerd eten of overmatig drinken, is braken de beste oplossing. Zo raak je alle schadelijke stoffen weer kwijt.


Geneesmiddelen

Of een arts je geneesmiddelen voorschrijft voor je misselijkheid is sterk afhankelijk van de oorzaak en de situatie.



Deze middelen blokkeren de prikkeling van het braakcentrum in de hersenen en werken vooral goed bij kortdurende misselijkheid en kunnen ook tijdens de zwangerschap gebruikt worden.

Er zijn nog tal van andere geneesmiddelen die de prikkeling van het braakcentrum blokkeren. 
Ook zijn er middelen die werken op de maag of darm en ervoor zorgen dat de maag sneller leegt, waardoor de misselijkheid afneemt.

 

vrijdag 16 september 2016

Afspraak


Als je in de kakstoel zit, laat je 50% van al je eten vallen. Gesnopen?

dinsdag 13 september 2016

Massachusetts Institute of Technology (MIT)


Jakkes!

-Een boekbespreking over sex sluit ene Merel Kamp af met een wat vreemd citaat uit het boek, over kopjes koffie. Dat citaat bevalt haar niet, en dat laat ze blijken met de uitroep: “Jakkes!”

Dat laatste woord hoor je niet veel meer, en ik kan de herkomst ervan niet thuisbrengen. Maar internet brengt uitkomst, als volgt:

Nnl. ah jakkes, ajakkes [1877; WNT ah], ook jakkie [1909; WNT].

Variant van jasses, waarvan een eerste datering niet valt te geven, omdat het in vele varianten op schrift verschijnt.
Jasses is een verbastering van Jezus, als tussenwerpsel of vloek. Voorbeeld: Jasus sy hadde daar sukke praat [1612; WNT jezus]

***

Betr.: Merel, Kamp ‘Als je het over sex hebt, heb het er dan ook gewoon over’; Trouw 15-6-2016

Geke Faber en de mode

Zo zie je eruit als je meedoet met de mode.

 Geke Faber, 30 jaar geleden