donderdag 31 mei 2012

AH: de kortingen

AH heeft twee soorten kortingen: een bonuskorting en een alles-moet-weg-korting van 35%.
Die laatste bestaat uit een sticker, die in de vooravond op artikelen geplakt wordt die men graag voor sluiting verkocht wil hebben.

Deze korting wordt niet machinaal verwerkt en caissières zijn er niet op voorbereid. Gevolg: ze worden niet verrekend.

De les is deze. Wil je een korting dan moet de klant er iets voor dòèn. Die krijg je niet zomaar, die moet je verdienen.
  • Voor de bonuskorting houdt dat in: het tonen van je AH-pas
  • Voor de 35%-korting moet de klant het product met sticker onder de neus van de kassajuffrouw duwen.

woensdag 30 mei 2012

Fietskluizen

Bij de bushalte staan sinds jaar en dag afsluitbare fietskluizen van bovenstaand model. Vier boxen, voor 50 fietsen in totaal. Je kunt zo’n kluis huren, voor ca. 100 euro p.j.  Je fiets staat daar droog, en beschermd tegen vernieling en diefstal.

Niemand, maar dan ook niemand, die er gebruik van maakt. Men geeft er de voorkeur aan de fiets iets dichter bij de halte te plaatsen, in de open lucht, vastgebonden aan een rek.

Geregeld worden daar fietsen vernield, vooral in het weekend, maar dat mag de pret niet drukken. Een andere fiets kost blijkbaar minder dan 100 euro.

maandag 28 mei 2012

Apenheul


Beekse Bergen heeft iets weg van de Apenheul. Beide dierentuinen zijn ook in dezelfde tijd gesticht (jaren 60/70 vorige eeuw).
Ook in Apeldoorn probeert men de dieren meer ruimte te geven, zij het dat Apenheul tot de kleinste dierentuinen van ons land behoort.

Een ander verschil is dat de Apenheul dat zo prat gaat op ‘vrije apen’, de dieren bijna een half jaar lang opsluit in kooien (november-maart).
De Reclamecodecommissie heeft de dierentuin dan ook ‘aanbevolen’ niet meer te adverteren met ”vrije apen”.

Waar dieren misbruikt worden, is de leugen nooit veraf.
In dit geval te vinden in Wikipedia; het lemma zal wel opgesteld zijn door iemand van het park zelf. Er staat:

 Apenheul is een gespecialiseerde dierentuin aan de rand van de Nederlandse stad Apeldoorn. De tuin ligt midden in het natuurpark Berg & Bos (200 ha).

De suggestie is een dierentuin van 200 ha.
In werkelijkheid is hij 10 ha. Dit laatste cijfer wordt nergens vermeld.

zondag 27 mei 2012

Safaripark Beekse Bergen

Lippenbeer
Wat Jan Modaal met zijn gezin in de dierentuin van Beekse Bergen te zoeken heeft, weet ik niet. De entree (21 euro p.p.) – en parkeren (7 euro) – zijn niet bepaald goedkoop. Consumpties zijn gereduceerd tot ijs, frisdrank, friet en frikadel, dat weer wel. Een mooi terras is er niet.
Het gaat om de grootste dierentuin van de Benelux - 120 ha – wat een aantal diersoorten meer ruimte geeft dan in andere dierentuinen, maar ook met zich meebrengt dat je zonder verrekijker niet erg veel ziet. De kudde neushoorns bijv. ligt op flinke afstand.
Herten hebben de ruimte maar zijn nu niet direct de soorten waarvoor je naar de dierentuin gaat. De giraffen  stelen de show doordat ze op de auto’s en bussen afkomen. Ze likken de voertuigen en bij de bus proberen ze hun kop door het openstaande luik van het dak te steken. Leuk om te zien is hoe deze dieren drinken: wijdbeens.

Maar lang niet alle dieren hebben de ruimte; zo bijv. een luipaard die onder een vlierstruik ligt te slapen. In andere perkjes zie je soms helemaal niks, zoals bij de zeldzame Aziatische rode honden, die in 2004 uitbraken en waarvan de helft doodgeschoten werd. Zoals in niet één dierentuin staat per perk aangegeven hoeveel dieren per soort te zien zouden moeten zijn. Het blijft dus gissen.
Ook de vijf leeuwinnen verderop liggen op apegapen. Een ligt met haar rug tegen het glas aan waardoor je haar bijna kunt aanraken. Veel meer dan geeuwen doet ze niet. Triest, leeg leven.

Nog meer ellende bij de lippenbeer die in 2006 een aapje greep en verscheurde, vermoedelijk ook uit verveling. Nog steeds zit hij samen met een troep rhesusapen, maar nu loopt hij stereotiep heen en weer. Twintig passen heen, en twintig terug. Pas 21 en 22 gebruikt hij om om te draaien. Precies hetzelfde zie je  bij de brilbeer in Artis. Geen mens blijkbaar die aanstoot aan dit gedrag neemt.
De olifanten houden zich goed, al spat ook hier de verveling vanaf. Ze bewegen niet of nauwelijks.

De directie heeft het probleem van de afstanden en het ontbreken van spektakel, bekwaam opgelost, dat moet gezegd. De bezoeker wordt nu (gratis) vervoerd: per bus en per boot, van voor naar achter v.v. De boot vaart midden door het park, de bus rijdt aan de buitenzijde om het park heen. In plaats van de bus kun je ook de eigen auto nemen. En tenslotte kun je nog te voet door het park lopen. Zo kun je het toch nog druk hebben in safaripark Beekse Bergen!

In het verleden leverde Beekse Bergen dieren aan het proefdiercentrum in Rijswijk (BPRC) maar daarmee zijn ze (hopelijk) gestopt. Nu, vertelde de gids, worden surplusdieren, m.n. yaks, gedood en gevoerd aan de leeuwen. “De keerzijde van de dierentuin” voegde hij er monter aan toe.

donderdag 24 mei 2012

Marianne Thieme opnieuw lijsttrekker

 
Marianne Thieme is door het bestuur opnieuw voorgesteld als lijsttrekker voor de verkiezingen van 12 september 2012. Zij is dit sinds 2003. Wat opvalt is dat Esther Ouwehand d'r mond houdt. Dat is aan een kant prettig, blijkbaar accepteert ook zij nu de positie van Thieme. Je wilt immers geen polarisatie. Dat geeft rust in de Partij.

Aan de andere kant, gezien de groei van de Partij en de verwachte zetelwinst zou een debat om het lijsttrekkerschap, met een keuze door de leden, misschien bevredigender geweest zijn.

De kandidatenlijst is nog niet bekend. Op plaats drie en vier zullen wel weer resp. Anja Hazekamp - inmiddels met Tweedekamerervaring - en Frank Wassenberg komen te staan.

woensdag 23 mei 2012

Partij v.d. Dieren: huidig ESM-verdrag onacceptabel

 Standpunt PvdD:
  • Het ESM-verdrag dient controversieel verklaard te worden tot na de verkiezingen.
  • Het ondemocratische ESM-verdrag moet niet worden goedgekeurd door de Nederlandse regering.
  • Er dient een referendum te komen over dit verdrag.
Dat is de inzet van de Partij voor de Dieren tijdens het Kamerdebat en dat was de inzet toen het ESM-verdrag op 22 oktober 2011 voor het eerst werd besproken in de Tweede Kamer.

Volgens het concept dat nu bij het parlement voorligt, zal het ESM ongelimiteerde bijdragen van de lidstaten kunnen vragen en zal het juridische immuniteit hebben. Dat is precies de reden dat de Partij voor de Dieren zich al vanaf introductie van het plan verzet tegen instemming met het verdrag en de kritiek van de verschillende Nationale Rekenkamers op het plan deelt. 

Als eerste partij drong de Partij voor de Dieren er oktober vorig jaar al op aan dat er een referendum moet komen over de invoering van het ESM-verdrag. Tijdens het debat over de Eurocrisis in oktober stelde Marianne Thieme per motie voor een referendum uit te schrijven over het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM), om te voorkomen dat dit instrument zodanig verstrekkende bevoegdheden krijgt dat sprake is van een hoge mate van soevereiniteitsoverdracht zonder dat de Nederlandse bevolking zich hierover mag uitspreken. Die motie werd alleen gesteund door de PVV en de SP. In februari vroeg de Partij voor de Dieren in een debat nogmaals om een referendum over het ESM.

Volgens de Partij voor de Dieren wordt de schuldencrisis veroorzaakt door het nemen van een niet te verantwoorden voorschot op de toekomst. De wijze waarop Europa met die crisis omgaat - bij wijze van symptoombestrijding elk gat in de begroting vullen met geleend geld zonder serieus oorzaken weg te nemen - is onverantwoord en ongewenst. Alleen al om die redenen zal de Partij voor de Dieren zich blijven verzetten tegen de ratificatie van het verdrag.

Daarbij is een vergaande overdracht van de Nederlandse bevoegdheid om zelf te beslissen over Nederlands belastinggeld, en daarmee over het teloor gaan van het budgetrecht van de Kamer, geen zaak voor een demissionair kabinet. Het zou daarom voor de hand liggen als de ratificatie van het ESM-Verdrag controversieel werd verklaard, zoals met tal van onderwerpen gebeurt nadat een kabinet de steun in de Kamer kwijt is en er nieuwe verkiezingen zijn uitgeschreven. Het voorstel om het ESM controversieel te verklaren en dus in de ijskast te zetten tot na de verkiezingen werd echter geblokkeerd door de demissionaire coalitiepartijen, de Kunduzcoalitie (D66, Groenlinks, Christenunie) en de PvdA.

***

Kamer stemt definitief in met permanent noodfonds

PVV, SP, ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren en Hero Brinkman waren tegen. Daarmee heeft het fonds de steun van 100 Kamerleden, 47 stemden tegen.
Het Europees Stabiliteitsmechanisme ESM krijgt een effectieve leencapaciteit van 500 miljard euro. Daarvan draagt Nederland direct 4,5 miljard euro bij en staat de overheid nog eens garant voor ruim 35 miljard euro. Per 1 juli moet het fonds functioneel zijn en dan het tijdelijke fonds EFSF vervangen.

De partijen in de Kamer zijn kritisch, omdat het bestuur van het fonds in noodgevallen de steun van maar 85 procent van de eurolanden nodig heeft om leningen te verstrekken. Nederland kan dan niet alleen een operatie tegenhouden. Daarmee levert ons land volgens de tegenstanders soevereiniteit in.
Voorstanders denken dat het permanente noodfonds voor rust op financiële markten zal zorgen en daarmee de eurocrisis zal beteugelen.

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) denkt dat het fonds noodzakelijk is om de eurozone bij elkaar te houden. Dat is ook in ons belang, benadrukt De Jager.
PVV-leider Geert Wilders verzet zich sterk tegen het noodfonds. Vier keer riep hij alle Kamerleden naar de Kamer om hoofdelijk te stemmen over een motie om de beslissing uit te stellen.
Daarnaast spant hij een kort geding aan tegen de staat en diende hij een motie van wantrouwen in tegen De Jager. Alleen de Partij voor de Dieren steunde deze motie, die dus door een grote Kamermeerderheid werd verworpen.

***

Commentaar
  1. Het is haast een Alleingang van de Partij voor de Dieren. De verklaring van de Partij  is wel het minste wat zij kan doen. Hoewel ik er lid van ben, is mijn mening niet gevraagd. Ik vind dit geen goede zaak. We zijn nu totaal afhankelijk van de nukken en grillen van de kamerfractie. De Europarlementariër Corien Wortmann (EVP / CDA) pakt dit anders aan, zie: http://www.stand.nl/politiek/nederland-moet-instemmen-met-het-permanente-euronoodfonds Je kunt daar ook het gesprek op de radio beluisteren met haar en Jurgen van den Berg, waarin zij de stelling verdedigt dat Nederland moet instemmen met het ESM.
  2. Partijpolitiek gezien is het PvdD-opstelling verdedigbaar, omdat je er wel zeker van kunt zijn dat weinig Nederlanders achter dit verdrag staan. Hopelijk betaalt dit populisme zich uit op 12 september.

dinsdag 22 mei 2012

Koninklijke onderscheiding: Bont voor Dieren

 
Het heeft Hare Majesteit de Koningin behaagd...........

,
 te benoemen tot

.
Lid in de Orde van Oranje Nassau


..............


de voorzitter van Bont voor Dieren 


.....................


De voorzitter heeft de onderscheiding nederig aanvaard.

De Ordinarius

De verdiensten van de Bontkoningin

 
Vorsten die zich misdragen, dat zien de mensen  graag. Wangedrag wordt beschouwd als een vorstelijk prerogatief. “Het zijn ook maar mensen hè.”

De jager op groot wild bijvoorbeeld – en erevoorzitter van het WWF in Spanje - Juan Carlos wordt gehonoreerd met 11.709 euro per maand. Wel heeft hij een korting van 15% moeten accepteren, wegens bezuinigingen.

Dat een president niet goedkoper hoeft te zijn, bewijst de Fransman Hollande, die € 14.910 p.m. vangt. Maar ook een korting moet accepteren van 30%.

Deze uitkeringen worden opgebracht door een bevolking die resp. drie- en viermaal groter is dan de Nederlandse. Spanje: 47 miljoen, Frankrijk, 62 miljoen, Ned. 16 miljoen inwoners.

Wat ontvangt nu onze eigen Bontkoningin? Een derde, of een kwart van de genoemde honoraria?

Nee, het ligt iets anders.

Beatrix krijgt € 69.333 per maand, handje contantje, belastingvrij. Ongekort.

Willem Alexander en Maxima moeten het doen met, ieder, maandelijks € 20.666, bijna het dubbele van de Spaanse koning.

O ja, Beatrix krijgt ook nog een onkostenvergoeding van 4.3 miljoen euro per jaar.

Waarin een klein volk groot kan zijn.

***

PS. Er is blijkbaar niemand in de hofhouding die durft te zegggen dat die oversized en zware jas totaal niet past bij de tengere en kleine gestalte van Hare Majesteit. Niet elegant maar plomp. De dracht is niet alleen een uiting van onverschilligheid - schijt aan alles en iedereen - maar ook van formidabele wansmaak.

zondag 20 mei 2012

Henk Bleker en de grutto



Henk Bleker, triomfantelijk, in een radioprogramma: "Met de grutto gaat het gemiddeld genomen heel goed!'
***

Commentaar
De grutto staat al jaren op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. De populatie is met 80% vrijwel gedecimeerd en daalt per jaar nog altijd met zeven procent.

Dat Henk Bleker een sukkel is, - daarvan is gelukkig nu wel ongeveer iedereen overtuigd. De kans dat hij terugkeert in een volgend kabinet lijkt me nihil.

Het is overigens natuurlijk niet alleen Henk Bleker die niet deugt. Het zijn vooral de ambtenaren aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag die merendeels geen knip voor de neus waard zijn. En van die bleekneusjes zijn we nog niet af!

Er zouden dan ook veel vaker in Den Haag acties gevoerd moeten worden. Het depaement van Landbouw (ELI/v.h. LNV) ligt op loopafstand van het station!

De strijd tegen het Dolfinarium


De juridische strijd rond orka Morgan zal deze zomer nieuw leven in worden geblazen wanneer de bodemprocedure in de zaak van start gaat. Op het spel staat meer dan alleen de vraag over de rechtmatigheid van de behandeling van orka Morgan. Alhoewel ze al is verscheept naar Tenerife, kunnen de aankomende juridische stappen gevolgen hebben voor de verdere besluitvorming over Morgan op internationaal vlak, maar ook voor toekomstige opvang van andere dieren.
Het is duidelijk dat de Morgan-zaak een van de eerste is die de Nederlandse overheid op haar verantwoordelijkheden heeft gewezen omtrent de opvang en bescherming van bedreigde diersoorten. Omdat de zaak zoveel aandacht heeft gekregen en de mogelijkheden voor juridisch procederen open lagen, ontstond er een kans om via gerechtelijke weg te zorgen dat het Ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie (ELI) haar wettelijk taak vervult en meewerkt aan de vrijlating van Morgan. Dat is natuurlijk nog niet gebeurd, maar de situatie heeft wel een aantal zaken voor het Ministerie pijnlijk blootgelegd.
Nederland heeft in de jaren ’70 zijn handtekening gezet onder een aantal internationale verdragen, die de handel en omgang met bedreigde diersoorten ernstig beperkt of zelfs verbiedt. De Orcinus Orca, oftewel killer whale, staat in verschillende verdragen uitdrukkelijk vermeld en geniet daarom een beschermde status. Dat betekent bijvoorbeeld dat, mocht een orka aanspoelen, deze dan alleen gehouden mag worden met als doel het dier zo snel mogelijk weer uit te zetten. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kan een dier alleen voor wetenschappelijk onderzoek ‘gehouden’ worden.
Het houden van de dieren voor commerciële doeleinden is niet toegestaan. Althans, zo staat het vermeld in de ontheffing van het Ministerie waaronder het Dolfinarium kan opereren.
Daarnaast is het zo dat er een wettelijke verplichting is om aan uitzetting te werken als daar mogelijkheden toe zijn. Dat er kansen lagen voor een mogelijke uitzetting van Morgan is duidelijk, zeker nadat wetenschappers en orka-deskundigen, bijeengekomen in de Free Morgan Foundation, een gedetailleerd uitzettingsplan hadden opgesteld.
Hoewel het teleurstellend is dat Morgan toch verscheept is naar Tenerife, we moeten het grotere doel niet uit het oog verliezen. De uiteindelijke uitkomst van de orka Morgan-zaak kan op den duur gevolgen hebben voor de toekomstige plannen van het Dolfinarium.
Door de publieke en politieke druk te blijven opvoeren is er een goede kans dat het Ministerie genoodzaakt is strengere regels te hanteren omtrent de opvang van walvisachtigen in Nederland. En die druk is er zeker. Sinds Morgan in onze wereld is beland, is de Orka Coalitie gestart door zeven dierenorganisaties, zijn er wereldwijd wetenschappers en orka-deskundigen bijeengekomen in de Free Morgan Foundation en is er een groeiende groep activisten en initiatieven om te zorgen dat ook de bruinvissen en dolfijnen die in het Dolfinarium zitten, een stem krijgen.

Over die andere dieren bij het Dolfinarium zijn nog heel wat vraagtekens. Tien minuten op de zoekmachine van de website van het Ministerie brengt al tal van ontheffingen voor het Dolfinarium, die allemaal zijn toegekend, waarmee het bedrijf bedreigde diersoorten mag opvangen en internationaal mag vervoeren. Welke toetsing het Ministerie hier precies hanteert is onduidelijk. Tijdens de verschillende zittingen in de Morgan-zaak is één ding wel heel duidelijk geworden: dat het Ministerie geen eigen kennis in huis heeft over zeedieren.

Het is duidelijk dat tot nu toe alle besluitvorming van het Ministerie over mogelijke ontheffingen voor het Dolfinarium, zijn gemaakt op basis van advies vanuit het Dolfinarium zelf.

Ongeveer dezelfde situatie als we de controle over financiële instellingen zouden overlaten aan de banken zelf. Bij effectieve handhaving hoort onafhankelijke toetsing van de adviezen, zeker als deze vanuit de desbetreffende industrie zelf komen.
En laten we niet vergeten dat we het hier over dieren hebben. Alleen al in de vier ontheffingen van 2009 die mijn zoektocht van tien minuten naar boven haalt, gaat het om het mogen vervoeren en houden van

        40 tuimelaars (Tursiops truncatus),
        15 bruinvissen (Phocoena phocoena)
en onbekende aantallen van
        de gevlekte gladde haai (Mustelus asterias),
        blonde rog (Raja brachyura),
        hondshaai (Scyliorhinus canicula),
        grote zeenaald (Syngnathus acus),
        trompetterzeenaald (Syngnathus typhle),
        grote koornaarvis (Atherina presbyter) en
        gevlekte lipvis (Labrus bergylta).

Allemaal bedreigde diersoorten en dieren, waarbij het onduidelijk is of deze mogelijk wel uitgezet kunnen worden als de adviezen van onafhankelijke wetenschappers en specialisten zouden komen.
De uitkomst van de Morgan-zaak zou een verscherping van de handhaving omtrent opgevangen zeedieren tot gevolg kunnen hebben en dat is goed nieuws voor alle dieren die in de handen van bedrijven als het Dolfinarium terecht komen.
De Orka Coalitie heeft een oproep gedaan voor steun om de rechtszaak te kunnen bekostigen.Een nieuwe donatie is zeer welkom op: http://www.orkacoalitie.nl/.

Door: Wietse van der Werf, oprichter The Black Fish.

***
Commentaar
De dierentuinwereld, waartoe het Dolfinarium, behoort, is een gesloten bolwerk.
Dat geldt voor bijna alle exploitatie van dieren op commerciële basis.
Alleen voor het dierencircus zijn we erin geslaagd een onderzoekje los te krijgen. Een voet tussen de deur. Waar echter verder ook weer niks mee gedaan is:

De lessen van GroenLinks


Was het niet Nico Koffeman die voorspelde dat de Partij voor de Dieren groter zou worden dan GroenLinks? Welnu, het begint er op te lijken: in de peilingen voor de TK-verkiezingen is er nog maar één zetel verschil.

De neergang van GroenLinks moge een les inhouden voor de Partij voor de Dieren: houd je aan je beginselen! Voor de PvdD dus welzijn en rechten van dieren. Er is een tendens binnen de Partij te vervlakken tot ‘groen’ en ‘duurzaam’, en andere vage modekreten.

Uiteraard dient de Partij volwaardig aan het politieke debat te kunnen deelnemen, maar ten allen tijde dient ze haar ideologie – voor de dieren – trouw te blijven en voorop te stellen.

***




Mevrouw Halsema, hoe kan het dat de Dierenpartij met twee zetels in de Kamer zit? Dierenwelzijn had toch úw thema kunnen zijn?
.
‘Ik vind niet dat die zetels bij ons horen. Hun kiezers komen van de SP, van rechts, van niet-stemmers. Economisch uit alle windrichtingen. Daarin zijn wij veel uitgesprokener. Wij hebben ook opvattingen over mensen en niet alleen over dieren. De Dierenpartij is daarnaast veel radicaler en paternalistischer. Die wil een verbod op de vissenkom, terwijl ik denk: gekker moet het niet worden.’

‘Van oudsher ontfermen wij ons over dierenrechten. Voor een verbod op de bio-industrie kun je me wakker maken. Maar zij zetten het bevrijden van dieren op gelijk niveau met het eind aan de slavernij. Dat vind ik decadentie.

Ik ontmoette een kinderarts in Gaza. Hij zei: oh, jullie zijn dat land waar ze een dierenpartij hebben.
IK ZEI JA, DAT KOMT OMDAT WE GEEN ECHTE PROBLEMEN HEBBEN.’

Vindt u een dier minder waard dan een mens?

‘Als je het me eerlijk vraagt? JA . Ik vind mensenrechten... ik weet dat Marianne Thieme ook muggen beschermt eh... sorry, maar ik sla er wel eens een dood. Ja. Ik kan er niets aan doen.’

Voelde u zich schuldig, bij het doodslaan?

‘Nee. Ik baalde ervan dat ie me eerst gestoken had

vrijdag 18 mei 2012

Partij voor de Dieren Amsterdam (2)


De werkgroep Amsterdam van de Partij voor de Dieren heeft met verbijstering kennisgenomen van de jacht op konijnen op de sportterreinen van AFC en Het Loopveld. De verantwoordelijke wethouder Joep Blaas (D66) van Stadsdeel Zuid handelt hiermee in strijd met de onlangs aangenomen nota Dierenbeleid. Een lid van de werkgroep uit Zuid heeft tijdens de raadsvergadering om opheldering gevraagd.

Toen begin februari bekend werd dat Stadsdeel Zuid een jachtontheffing had aangevraagd voor een periode van maar liefst vijf jaar, heeft de werkgroep Amsterdam aan de bel getrokken. In de nota Dierenbeleid staat immers dat overlast van in het wild levende dieren op diervriendelijke wijze moet worden aangepakt. Het stadsdeel zegde toe dit aan de wethouder voor te leggen met de belofte dat er in de tussentijd niet zou worden gejaagd. Die toezegging blijkt niets waard, want inmiddels zijn in opdracht van het stadsdeel al tientallen konijnen door Duke Faunabeheer afgeschoten.

Uit navraag is gebleken dat het stadsdeel aanvankelijk ook heeft verzuimd om de GGD om advies te vragen, zoals de nota Dierenbeleid voorschrijft. Dat gebeurde pas na aandringen van de Dierenbescherming Amsterdam op het moment dat er al volop werd gejaagd. Het is maar zeer de vraag of de wethouder het advies van de GGD zal volgen, want zijn belofte aan de Dierenbescherming om de jacht tijdelijk te staken werd evenmin nagekomen.

Werkgroepvoorzitter Tirza Elias roept de deelraadsleden van Stadsdeel Zuid daarom op om de wethouder ter verantwoording te roepen. “Het is onbegrijpelijk dat wethouder Blaas de nota terzijde schuift en voor het uiterste middel kiest, dat hooguit een tijdelijke oplossing is van het probleem. De sterke dieren zullen het namelijk overleven en zich in snel tempo voortplanten. Het doden van dieren is bovendien onnodig, omdat er een pakket aan duurzame en diervriendelijke maatregelen voorhanden is om de overlast ook op de lange termijn te voorkomen.”

***

Commentaar
De Partij voor de Dieren Amsterdam is blijkbaar wakker geschrokken uit haar winterslaap. Beetje laat. Jammer - vooral  voor de konijntjes.

Partij voor de Dieren Amsterdam (1)


De Partij voor de Dieren  is vanuit Amsterdam begonnen, en nog steeds is daar haar hoofdkwartier. Hoe staan de zaken er in de stad nu voor? De vraag klemt te meer als je weet dat de PvdD in het stadsbestuur zich thans onledig houdt met het gebruik door de burger van ………. draagtassen.

Het stadsbestuur Amsterdam heeft acht deelraden, t.w. Noord, Zuid, Centrum, Oost, Zuid-Oost, West, Nieuw-West, en Westpoort. Het overkoepelende gemeentebestuur wordt de Centrale Stad genoemd. De Oberbürgemeister is Van der Laan, terwijl de stadsdeelraden een eigen bestuur hebben, compleet met voorzitters, wethouders, raadsleden, en ambtenaren.
De Partij voor de Dieren heeft één raadslid in de Centrale Stad, Johnas van Lammeren (foto). Hij wordt geassisteerd door twee duoleden.

[Johnas is de man van Karen Soeters (dir. wetensch.bureau) en het duolid Van Raan is de man van Lieke Keller (bestuurslid). De Partij houdt graag het walletje bij het schuurtje. Toevallig woont de hele familie, ook het andere duolid, in stadsdeel Zuid.]

De PvdD is niet vertegenwoordigd in de stadsdelen, omdat ze niet meegedaan heeft aan de verkiezingen daarvoor. Mij is niet bekend waarom niet.

Nemen we als voorbeeld stadsdeel Zuid, dan bestaat de deelraad daarvan uit de volgende partijen: VVD (8 zetels), D66 (6 zetels), PvdA (6 zetels), GroenLinks (4 zetels), SP (2 zetels), CDA (1 zetel). Twee lokale partijen hebben elk een zetel, waarmee het totaal aantal raadsleden uitkomt op 29. N.B. De beide lokale partijen zijn niet vertegenwoordigd in de Centrale Stad, de andere partijen wel.

Blijven we nog even bij dit stadsdeel, dan is een uiterst belangrijk recent beleidsvoorstel: de Nota Dierenbeleid. Over dit onderwerp is het afgelopen halfjaar gesproken in deze deelraad. Het staat daarbij iedere Amsterdammer vrij ‘in te spreken’, d.w.z. zijn of haar mening over dit onderwerp op enigerlei wijze aan de raad kenbaar te maken. Met name de Dierenbescherming Amsterdam heeft hier gebruik van gemaakt, maar ook enkele burgers. Als enige politieke partij heeft de Vereniging Ons Zuid (VOZ) twee amendementen ingediend, resp. betreffende het circus en de kinderboerderijen. Die amendementen kregen geen steun in de raad.

De Partij voor de Dieren heeft op geen enkel moment zijn gezicht laten zien. In de deelraad zelf is zij niet vertegenwoordigd, maar er bestaat ook een werkgroep-Amsterdam (afd. Noord-Holland), die geacht wordt de agenda’s van de verschillende deelraden op onderwerpen van dierenwelzijn/-rechten in de gaten te houden. En uiteraard van zich te laten horen op momenten dat dat van groot belang is. Dit was bij uitstek zo’n moment.

Politieke activiteit leeft bij deze partijafdeling dus niet of in ieder geval onvoldoende. De vraag is hoe dit mogelijk is. Kennelijk is er geen enkel toezicht of begeleiding dan wel ondersteuning vanuit het hoofdbestuur van de partij, dat als gezegd in de stad zelf gevestigd is.

De vraag komt ook op hoe de Partij elders in het land functioneert.

De hel: herwaardering

De hel wordt vanoudsher voorgesteld als een brandend inferno. D.w.z. zolang als het christendom bestaat natuurlijk, dus ruim 2000 jaar. Dat beeld is niet raar, aangezien brand vroeger veel vaker voorkwam dan tegenwoordig, en ook een veel grotere ramp betekende.

Wie niet oppassend geleefd had, moest branden in de hel.
De boef had van het hiernamaals weinig goeds te verwachten. Maar ook als het je het niet tot crimineel geschopt had, maar je levenswijze toch niet door de beugel kon, dan wachtte je een warm onthaal in de hel.

Naar mijn mening is dat beeld niet meer van deze tijd, en is dus toe aan herwaardering. Natuurlijk is brand nog altijd verschrikkelijk, maar de bouwmaterialen - vroeger veelal hout - zijn tegenwoordig minder vatbaar voor brand. Je zult het nu niet gauw meer beleven dat een heel dorp in de as gelegd wordt bijvoorbeeld.

De hel in onze tijd kan m.i. het best voorgesteld worden door de verkeersweg en dan met name door de file daarop. Ik zie het zo dat de verdoemde zielen allemaal autorijden, en de richtingwijzers H E M E L volgen. Allemaal willen ze zo snel mogelijk uit de hel, en naar de hemel, met al z'n moslimmaagden.
Maar door de drukte ontstaat file. Die wordt nog verergerd doordat overal ongelukjes ontstaan, kop-staart-botsingen, waardoor de achterop komende zielen allemaal een rijstrook moeten invoegen. Met andere woorden: aan het begin van de helse rit zijn is de weg nog breed, met ontelbare rijstroken. Naar het woord van Mattheus:  Want de brede weg, die velen volgen, en de ruime poort, waar velen door naar binnen gaan, leiden naar de ondergang.
Maar steeds gaat er een rijstrook af, en wordt de file langer. En uitzichtlozer. Maar omkeren kan niet, verkeersregelaars in geen velden of wegen, alleen maar die borden H E M E L . Wel geregeld een reclamebord met voorstellingen van hemelse geneugten.

Ik denk dat dit beeld afschrikwekkender is dan dat van brand. Wie dit goed voor ogen houdt, wie dit met de eerste rijles ingeprent krijgt, zal een leven van oppassend burger vermoedelijk minder zwaar vallen.

Misschien moet ook ons beeld van de hemel op deze manier aangepast en verrijkt worden. Een gebied vol snelwegen waar je geen lullige 130 km/u mag rijden, nee gewoon plankgas, en een tank die nooit leeg raakt. Wat is er heerlijker dan die eindeloze snelle beweging?

donderdag 17 mei 2012

McDonald's: Piss-and-Run

Op Hemelvaartsdag gaan mensen in het hele land zeiken (klagen) en zijken (plassen) bij McDonald's over plofkip. Zij doen mee met de Facebookactie 'Piss & Run' van stichting Wakker Dier, omdat zij willen dat McDonald's diervriendelijker geproduceerde kip gaat gebruiken.
De actie is onderdeel van de langlopende campagne van Wakker Dier: 'Stop de Plofkip'.
Plofkip is 'gewone' kip zonder welzijnskeurmerk: een kuiken dat in zes weken tijd wordt vetgemest tot vleeshomp van ruim twee kilo.
Het idee voor deze actie komt van de uitspraak van voetballer en Meest Sexy Vegetariër van 2011, Evgeniy Levchenko:

¨I only use McDonald's for the toilet. They can have my shit, but I won't eat theirs¨.

Levchenko zal vandaag om 12 uur zelf gaan 'zeiken' bij McDonald's in de Leidsestraat, Amsterdam.

***

Levechenko
Evgeniy Levchenko werd in 1978 geboren in de Oekraïene. Hij was 19 jaar lang profvoetballer, daarvan speelde hij 15 jaar in Nederland. Zojuist beëindigde hij zijn sportieve carrière.
In ons land werd hij ook al eens verkozen tot best geklede man, en tot meest sexy vegetariër. Dat zijn relatie met Bontjas-Koblenko geen stand hield zal niet verbazen.
.
Evgeniy Levchenko

NOS radio: slechtste nieuwslezer



Met afstand de slechtste nieuwslezer van het NOS Radio 1 journaal is:

Jan van de Putte

Dagelijkse ergernis. De man kan geen bulletin normaal voorlezen: hakkelend, veranderend, becommentariërend, - hij kan niet beter of hij neemt zijn vak niet serieus. Terwijl hij niet eens gehaast leest. Je zou bijna denken dat hij een vorm van dyslexie heeft.

Het enige dat hij meeheeft is het timbre van zijn stem: mooi vol geluid.

Christine Lagarde


Ik hoorde Christine Lagarde, hoofd van het I.M.F., Engels spreken in het NOS-radiojournaal. Ik was verbaasd niet alleen over haar voortreffelijke uitspraak, maar ook over haar verzorgde manier van formuleren in deze taal. Nogal uitzonderlijk voor een Française.

Christine is vegetariër.

dinsdag 15 mei 2012

Meisje 2012

Ik parkeer de auto schuin tegenover mijn huis en zie vlakbij een klein, onbekend meisje.
Ze is helemaal alleen. Ten hoogste vijf jaar.
Als ik uit de auto ben ga ik naar d’r toe, groet haar en vraag hoe ze heet.
“Sara”.
Ik zeg dat ik het een mooie naam vind, en vraag waar ze woont.
Ze geeft keurig antwoord, is niet verlegen, loopt niet weg.
Ineens zegt ze:
“Ben je een kinderlokker?”

zaterdag 12 mei 2012

Marjoleine de Vos: gretige borsten


Een van de grootste piassen in de gedrukte media is Marjoleine de Vos. We hadden het er eerder over, maar dat is het vervelende van een abonnement: de pias komt steeds terug.

Op vrijdag schrijft De Vos een quasi-diepzinnige column, op zaterdag vult ze twee krantenpagina’s als ‘thuiskok’, en op zon- en feestdagen schrijft ze gevoelige gedichten, met titels als 'Zeehond graag', en 'De kat van sneeuw'.

Als thuiskok is ze een echte vleeseter. Het maakt niet uit waar het vandaan komt: kalf, lam, koe, varken, vis, - als het maar doodgemaakt is. Ze kan er in de keuken hitsig van worden. Lees maar:

Met gretige borsten staat begeerte aan het aanrecht
zoent het zaad uit tomaten, kijkt naar het zwellen
van beslag onder vochtig doek. Haar hand liefkoost
de haas van een jonge stier, zijn zoekende tong
is gemaakt voor de hare, verzaligd streelt ze
zijn ballen de pan in. Hartstocht
is een keukenprinses met aanraakbare huid,
donzig als deeg, geurig als boter, een weerloze
van bot bevrijde eend die naakt wil zijn
als een olijf in olie, een perzik op sap.
Ze wil zich ontleden op het hakblok, betast worden
door gulzige vingers en gloeiend verslonden.
Een vis zijn, zwemmend in roomsaus
gewiegd, gekend, begeerd, genoten.

Maar goed, er lijkt nu toch iets bij Mar aan het bewegen te zijn. Ineens heeft ze het nu over vegetariërs en veganisten. Zowel op vrijdag als op zaterdag! Ze heeft namelijk een boek gelezen van een……..fruitariër. Die dit dieet echter niet volhoudt. En daar voelt De Vos zich dan weer heel goed bij, als vleeseter. Kennelijk ontleent ze daar een argument aan.

Verder gaat het langs deze lijn.

  1. Als de kip een goed leven heeft gehad en een pijnloze dood?
  2. Het verlangen naar schuldeloosheid is nogal kinderachtig. Er bestaat namelijk geen leven dat niet ander leven schade berokkent.
  3. Een specifieke manier van eten – bedoeld wordt: geen vlees/vis (B.B.) – leidt gemakkelijk tot morele superioriteit. “Voor een deel wordt die al of niet vermeende superioriteit, door sommige mensen althans, gebruikt om alle andere mensen de maat te nemen.”
Het is allemaal zo onnozel dat ik haast iedere dag blij ben dat ik de krant, NRC Handelsblad, heb opgezegd.

vrijdag 11 mei 2012

De Bontkoningin


Afgelopen Bevrijdingsdag was Koningin Beatrix aanwezig bij het concert aan de Amstel, gekleed in een cape afgezet met echt vossenbont. Dit tot ontzetting van vele aanwezigen.

Sinds 2008 is er een vossenfokverbod in Nederland. Ondanks het verbod mag vossenbont nog wel in Nederland worden verkocht. Koningin Beatrix heeft persoonlijk haar handtekening gezet onder het vossenfokverbod, maar draagt helaas met regelmaat nog met vossenbont afgezette kleding.

In 2009 is ze nog door 41% van de 15.000 stemmers op bontvoordieren.nl uitgeroepen tot ‘Dom Bontje’. Bont voor Dieren hoopt dat Koningin Beatrix ooit zal inzien dat het dragen van bont wreed is en onnodig dierenleed veroorzaakt. Ook presentator en royalty-specialist Peter van der Vorst steekt niet onder stoelen of banken dat hij het niet gepast vindt dat Hare Majesteit bont draagt.

***

Commentaar
Mevrouw is al in 2001 uit de Dierenbescherming gezet.


maandag 7 mei 2012

Het leed dat Folkert Jensma heet


Wie is Folkert Jensma? Even kijken in wikipedia:

"Folkert Jensma (geb. 1957) bracht zijn middelbareschooltijd door aan het Coornhert Gymnasium in Gouda. Daarna studeerde hij rechten aan de Universiteit Leiden. Hij was redacteur van het universitair weekblad Mare. In 1983 sloot hij zijn studie af met de scriptie "Insinueren en rectificeren".

Jensma was van augustus 1996 tot september 2006 hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Hij was sinds 1985 in dienst van de NRC als redacteur binnenland, verslaggever, departementaal en politiek redacteur, correspondent in Brussel, chef van het Zaterdags Bijvoegsel.

Na Jensma's vertrek als hoofdredacteur in 2006 is na stemming door de redactie Birgit Donker tot nieuwe hoofdredacteur verkozen."

***

Wat Birgit Donker betreft: hier is wikipedia niet up-to-date: zij is inmiddels ook al weer enige jaren weg (na ruzie met de uitgever) en opgevolgd door de Vlaming Peter Vermeersch.

Maar Folkert heeft nog wel een rubriek in de krant, met de rechtspraak als onderwerp. Doorgaans heel lezenswaardig, al moest hij in een polemiek met Martin Bosma (PVV) wel retireren (rectificeren). Dat was naar aanleiding van het boek van de laatste: De Schijnelite van de Valsemunters.

***

Jaren geleden had ik een aanvaring met Jensma over een grote bontadvertentie. Hij haalde zijn schouders erover op. Pecunia non olet. Dit Amerikaanse bedrijf heeft inmiddels allang bekend gemaakt heeft geen bont meer te zullen verkopen. Maar toen was het nog niet zover, en Jensma vermoedelijk nog steeds niet.

Vorige week leerden we hem namelijk nog wat beter kennen. Hij permitteert zich in zijn column een opmerking over de dierenpolitie. Het pijnlijke daarvan is dat hij zijn standpunt ook nog even probeert te motiveren. Dat had hij beter niet kunnen doen. Hij schrijft:

Verder is er een aparte dierenpolitie ingevoerd, met een eigen alarmnummer. Deze week werd al duidelijk dat de Kamer die niet intact laat. Ja, een ‘taakaccent’ op dieren, dat is wat er overblijft. De extra capaciteit van 500 man gaat op in de reguliere sterkte. En terecht. Dierenleed is erg, maar mensenhandel is erger.

Dit ‘argument’ is zo onnozel – en overbekend - dat je het niet zou verwachten van iemand van zijn statuur. Wat het vooral onthult is de totale desinteresse voor het welzijn van dieren.

Dierenleed - mensenhandel - Folkert Jensma: Erg - erger - ergst.

Tonio





De bekende romanschrijver A.F.Th. van der Heijden ontvangt vandaag een prijs van 50.000 euro voor zijn boek Tonio, over zijn bij een verkeersongeluk omgekomen zoon.

Een groot deel van het (latere) werk van de dichteres Anna Enquist gaat over haar bij een verkeersongeluk omgekomen dochter. Daar heeft zij bij mijn weten geen prijs voor gekregen.

Niettemin lijkt hier een genre te ontstaan.

De vraag is wel hoeveel mensen in dit particuliere verdriet geïnteresseerd zijn.

zaterdag 5 mei 2012

Liesbeth Spies is te koop



Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) gaat zich niet meer inspannen om het boerkaverbod en het verbod op de dubbele nationaliteit door de Tweede Kamer te krijgen.
Ze wijst erop dat een Kamermeerderheid al tegen het verbod op de dubbele nationaliteit is. “Als dat met het boerkaverbod ook gebeurt, zal ik daar geen traan om laten.”

In januari noemde ze het verbod nog van ‘onvoorstelbaar groot belang’.

Nu – mei - zegt ze dat ze eigenlijk nooit enthousiast was.

“In de politiek moet je soms geweld doen aan je eigen standpunten omdat er dan andere zaken tegenover staan. Je hoofd zegt ja, maar je hart gaat niet vanzelf mee.”

***

Commentaar
Zo iemand heeft dan ook nog het lef zich beschikbaar te stellen als lijsttrekker voor het CDA. Ben je dan van God los of niet?! Veel cynischer kom je ze niet vaak tegen. Ik ben benieuwd of het CDA het zal aandurven deze openlijke machtswellusting te bevorderen tot lijsttrekker.
Representatief voor deze partij is ze natuurlijk wel.

vrijdag 4 mei 2012

Madeleine van Toorenburg denkt na


Madeleine van Toorenburg, kamerlid-CDA, stelt zich kandidaat als lijstrekker voor het CDA om reden dat er "iets te kiezen" moet zijn. We zijn haar twee jaar geleden al eens tegengekomen. Toen zei ze:
“Het geloof is voor mij van belang. Ik ben door mijn ouders dan wel niet direct in een religie opgevoed, zij hadden daar minder goede ervaringen mee, maar zelf heb ik de katholieke draad in mijn familie weer opgepakt. Met name mijn oma, die mij bijzonder dierbaar was, was zeer overtuigd en betrokken katholiek. Het geloof stelt belangrijke vragen centraal: ‘Hoe zorg je voor elkaar?’, ‘Hoe ga je met elkaar om?’. Het is voor mij een wezenlijke inspiratiebron.
Zo ging mijn afstudeerscriptie bijvoorbeeld over de al dan niet verplichte hulpverlening aan mensen in acute doodsnood (afgeleid van de ‘barmhartige Samaritaan’). Daar wordt heel verschillend over gedacht. “

Inderdaad: ziet Madeleine iemand in doodsnood, dan zal zij zich afvragen wat zij moet doen.

***

Dezelfde houding spreekt uit haar kameroptreden bij de behandeling van het voorstel tot het aanscherpen van straffen voor dierenmishandeling. Marianne Thieme vroeg haar toen of zij het onverdoofd castreren van honden en katten als dierenmishandeling zou aanmerken.  

Het antwoord kwam erop neer dat Van Toorenburg de vraag ontweek door zich te verschuilen achter wazige opmerkingen als: ‘dat het maar net was hoe je naar dierenmishandeling kijkt’ en er kan ook anders naar gekeken worden’ dan wel ‘het zijn uw woorden’ en meer van dat soort warrigheden.

donderdag 3 mei 2012

Blanket on the ground

Blanket on the ground


door Billie Jo Spears (1937-2011)

Queen Mother of  Country Music

Ich bau' Dir ein Schloss


Helene Fischer
En zo rol je van het een in het ander. Erica begint over Schlagers. Dat herinnert mij aan het interview vorige week in Trouw met de advocaat Theo Hiddema. Zoals welhaast alle gearriveerde strafpleiters een uiterst zelfingenomen man. Maar tot mijn verbijstering noemde hij ineens midden in het verhaal zijn voorkeur voor …………WDR4!  Naar die populaire Duitse radiozender luister ik al jaren, ongeveer als enige in West-Nederland, doordat hij hier alleen maar via de kabel te beluisteren is, en ook nog eens omdat Duits niet in de mode is. Maar Hiddema bleek zelfs zo’n echte fan geworden te zijn dat hij de naam noemde van een zangeres die hij graag hoort: Helene Fischer. Ik liet hem weten iets minder van haar gecharmeerd te zijn, maar wel geïnformeerd te hebben naar details uit haar biografie. Zij is nl. diep in Rusland geboren. Haar impressariaat stuurde me echter een nietszeggend verhaaltje, maar met wel een grote foto van haar plus handtekening!

Voor de liefhebber  - hier - een charmant clipje, niet van Helene, maar van Jürgen Drews, 'Ich bau' Dir ein Schloss'.

woensdag 2 mei 2012

Oostvaardersplassen 2011-2012

De balans na een strenge winter in natuurgebied de Oostvaardersplassen
dinsdag 01-05-2012
Dit is een origineel bericht van Staatsbosbeheer *
.
Voor het tweede jaar is in natuurgebied de Oostvaardersplassen een nieuwe vorm van beheer van kracht geweest. Het zogenaamde 'vroeg reactief beheer' houdt in dat de in het wild levende edelherten, konikpaarden en Heckrunderen, die in een mindere conditie zijn, worden afgeschoten om mogelijk lijden te voorkomen.
Gedurende de afgelopen strenge winter zijn 1477 dieren doodgegaan, en het overgrote deel van deze dieren is geschoten op basis van het afschotprotocol. Dat houdt in dat 85% van alle dode dieren is afgeschoten door boswachters van Staatsbosbeheer.

Winter
De winter van 2011-2012 wordt door weermannen aangeduid als een winter van uitersten met in Flevoland zelfs diverse temperatuurrecords. In de nacht van 4 op 5 februari werd in Lelystad een temperatuur gemeten van maar liefst -23 graden Celsius. Er was sprake van langdurige strenge vorst, en er viel ook sneeuw. De Elfstedenkoorts hield Nederland langdurig in de greep.

Afschotprotocol
Het afschotprotocol 'vroeg reactief beheer' betekent dat als een dier in een mindere conditie komt, en het aannemelijk is gezien de omgevingsomstandigheden dat het de winter niet zal overleven, het dier wordt afgeschoten. Bij de omgevingsomstandigheden wordt onder andere gekeken naar beschutting, voedsel, weersomstandigheden en weersverwachting. Iedere winter is een onafhankelijk dierenarts frequent in het gebied.

Cijfers
In het beheer is veel aandacht besteed aan het vroegtijdig vinden van dieren in een mindere conditie. Dat is terug te zien in de cijfers. Het percentage dieren dat door afschot om het leven is gekomen is 85%. Een flink aantal dieren zakten bij de beginnende vorst en startende dooi door het ijs. Ook door de aanwezigheid van vele recreanten in het gebied (schaatsers) kon er niet altijd op alle plekken tot verantwoord afschot worden overgegaan.
Er zijn meer dieren doodgegaan dan in 2010-2011. Dit seizoen totaal 1477 dieren. Dat is zo'n 30% van de totale populatie. Dit percentage is vergelijkbaar met sterfte in andere natuurgebieden.

Extra mankracht
In de periode 1 december t/m half april werd door een viertal beheerders dagelijks in de ochtend en middag een uitgebreide ronde door het uitgestrekte gebied gemaakt. Hierbij werd actief en systematisch gezocht naar dieren in een mindere conditie om eventueel onnodig lijden te voorkomen. De conditie van het individuele dier is bij het beheer altijd het uitgangspunt, daarbij wordt er ook gekeken naar de omgevingsconditie van het gebied. In deze winterperiode is er tijdelijk extra personeel (4 à 5 man) extra ingezet vanuit andere Staatsbosbeheergebieden. Zij hebben geholpen bij surveillance, monitoring en voorlichting.

Schuilmogelijkheden
Er is veel aandacht besteed aan de wekelijkse monitoring om te kijken hoe de dieren gebruik maken van het terrein (inclusief de aangelegde schuilrichels en bosrijke gebieden aan de randen van het gebied). Dit doen we om in de toekomst eventueel maatregelen te kunnen nemen om nog meer beschutting te creëren die aansluit bij het terreingebruik van de dieren.

Tijdelijke afsluiting
De tijdelijke afsluiting van de bosrijke gebieden voor recreanten (het Oostvaardersbos en de zogenaamde Driehoek) heeft goed gewerkt. De dieren trekken zich, vooral aan het einde van de winter, vaak terug in die gebieden. Het is goed dat zij daar dan weer de rust vonden. Het publiek toonde, net zoals andere jaren, begrip voor de tijdelijke afsluiting.
.
***
Commentaar:
*1. De jaartallen zijn gecorrigeerd, die stonden verkeerd in het persbericht.
2. Het aantal dieren dat niet afgeschoten is, is een natuurlijke dood gestorven. (15% of ca. 222 dieren).
3. Er wordt munitie van groot kaliber gebruikt.
4. De Partij voor de Dieren (en Faunabescherming) heb ik hier nog niet over gehoord. Zoals bekend is men daar tegen afschot...

dinsdag 1 mei 2012

Wat een meisje weten moet


Wat een meisje weten moet
Wanneer ze wil gaan trouwen.
Dat ze altijd al haar goeie goed
Met Persil schoon moet houen.

In 't huwelijk beste meid
Dan win je het altijd
Met Persil en verdraagzaamheid.

Deelt lief en leed tezamen
Dat heb je hier beloofd.
Smijt daarom straks elkander
Geen trouwcadeau's naar het hoofd.

Wilt gij niet leven in chagrijn

Dan moet de vrouw een huisvrouw zijn.



***


Aangeboden door Haagsche Hennie

Beluister ook: http://www.youtube.com/watch?v=C_NvCPr-_cU

.