vrijdag 28 maart 2014

Halal, en Partij voor de Dieren (ingezonden)

Selectieve verontwaardiging
Op de website van de Partij voor de Dieren staat dat Marianne Thieme vragen heeft gesteld over het eventueel serveren van halal maaltijden op de Nucleaire Veiligheidstop. 
Een ongelukkig gekozen moment nu onze nationale nar weer zijn gif heeft gespuid. 
Ik ben tegen onverdoofd slachten. Ik wijs echter erop dat halal kaas met plantaardig stremsel wordt bereid en dus diervriendelijker is dan de meeste kazen. Omdat de ervaring mij heeft geleerd dat de PvdD kritische vragen van haar leden en kiezers vaak niet beantwoordt, stel ik op dit blog aan de partij de volgende vragen:
  1. Is er ook gevraagd of er vis is opgediend? Vissen worden onverdoofd geslacht na een lange lijdensweg tijdens de vangst.
  2. Is er gevraagd of de Israëlische politicus die op de Nucleair Security Summit aanwezig was koosjer vlees kreeg?

Vleesconsumptie en dierenliefde

Bijna één op tien Nederlanders eet weinig tot geen vlees. 

Onder aanhangers van de Partij voor de Dieren bevinden zich de meeste vegetariërs. Toch eet driekwart van de aanhang van de Partij voor de Dieren vlees!!!

Ook onder GroenLinks-stemmers is vlees eten minder populair dan onder de stemmers van andere partijen. 

Opvallend verder is hoe christelijker de stemmer hoe hoger de vleesconsumptie.

@ipsos 2012,2014

donderdag 27 maart 2014

Een veilig gevoel

.
MISVERSTAND 1 De politie kan misdaad voorkomen
MISVERSTAND 2 De politie is onderbezet
MISVERSTAND 3 Blauw op straat maakt het veiliger
MISVERSTAND 4 Politieagent is een gevaarlijk beroep
MISVERSTAND 5 Met afluisteren vang je veel boeven
MISVERSTAND 6 Drugs moet je hard bestrijden
MISVERSTAND 7 Misdaadgeld besmet de bovenwereld  
MISVERSTAND 8 Zero tolerance werkt
MISVERSTAND 9 De politie kan mensen een veilig gevoel geven
MISVERSTAND 10 De Nederlandse politie en justitie zijn te soft
MISVERSTAND 11 Strenger straffen helpt
MISVERSTAND 12 Snelheidscontroles redden mensenlevens
MISVERSTAND 13 Ouderen zijn vaak slachtoffer

maandag 24 maart 2014

Luchtvaart: gevaar van schoonmakers

Een testvlucht van Perpignan naar Bordeaux. In de cockpit drie vliegers, daarachter vier ingenieurs. Het betreft een Airbus A320, we schrijven 27 november 2008.
De verkeersleider geeft GEEN toestemming voor verdere experimenten en het toestel keert terug naar Perpignan, onderweg - op geringe hoogte - toch nog een paar tests uitvoerend. Dat wordt ze fataal. De bus valt uit de lucht en stort in de Middellandse Zee, - geen overlevenden.

Terwijl het onderzoek nog in volle gang is vindt in mei 2009 de ramp plaats met de Airbus A330 van Air France, die het leven kost aan 228 inzittenden. Het Franse onderzoeksteam moet daardoor gesplitst worden. Toch weten ze een aantal oorzaken te achterhalen.

De eerste is een eenvoudige: het ligt aan de schoonmakers! In plaats van het exterieur van het vliegtuig stofvrij te maken met stofdoeken gebruiken ze een hogedrukspuit. Dat gaat sneller! Verzuimd wordt twee sensoren aan de buitenkant af te plakken: het water dringt er diep in door. Aanvankelijk is dat geen probleem maar op grote hoogte leidt het tot bevriezing, waardoor de sensors niet meer werken d.w.z. verkeerde informatie aan de computer doorgeven.

De piloten begrijpen niet wat er gebeurt en reageren niet adequaat. Ze vliegen ook nog te laag en vertrouwen teveel op de computer. De les is dat piloten beter opgeleid moeten worden in het computergestuurde vliegen…

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Voor de vlucht is een bijsluiter opgesteld met daarin de reistijd, de kosten en de risico’s. Lees deze voor u de vlucht boekt.

***

Gelukkig worden

Gelukkig worden gaat zo:

  • ·        Uitkijken met oversteken, links rechts links,
  • ·        niet dieper dan tot je knieën in zee,
  • ·        messen niet scherp slijpen,
  • ·        nooit met een schaar voor je uit lopen,
  • ·        niet rennen op een natte vloer,
  • ·        niet lezen bij slecht licht,
  • ·        geen zware dingen tillen,
  • ·        geen klarinet of saxofoon spelen (longemfyseem),
  • ·        niet in een zeilboot stappen,
  • ·        niet eten voor je gaat zwemmen,
  • ·        niet meerijden in de auto van ouders van vriendinnetjes (je weet niet of ze kunnen rijden en de meeste mensen kunnen dat niet!),
  • ·        niet naar harde muziek luisteren,
  • ·        niet schreeuwen,
  • ·        niet met onbekende mensen praten,
  • ·        nooit eten weggooien,
  • ·        niet op hoge ladders klimmen,
  • ·        niet hard fietsen,
  • ·        niet rolschaatsen zonder je knieën, je ellebogen en je hoofd te beschermen,
  • ·        geen stelten lopen,
  • ·        geen ballet (krijg je uitgedraaide voeten van),
  • ·        geen voetbal (slecht voor je meniscus),
  • ·        niet snel praten (ga je van stotteren),
  • ·        niet zonder maillot in de buitenlucht (blaasontsteking),
  • ·        niet de verwarming te hoog zetten (gewenning),
  • ·        niet een te heet bad nemen (slecht voor je bloedsomloop),
  • ·        niet paardrijden,
  • ·        geen vreemde honden aaien,
  • ·        nooit het gas aansteken als een raam openstaat (tocht kan het vlammetje doen uitgaan),
  • ·        geen schoenen bij Zwartjes kopen,
  • ·        geen huiswerk maken met de radio aan,
  • ·        nooit zonder kloppen de werkkamer binnen komen,
  • ·        nooit als eerste het ijs op,
  • ·        niet zonder handschoenen schaatsen,
  • ·        geen sneeuwballen gooien,
  • ·        niet vechten,
  • ·        niet boos, verdrietig of jaloers zijn
  • ·        geen koolraap eten, nooit koolraap!
-----------------------------------------------------------------------------------------
 
Bron: Saskia Goldschmidt






Maison de Bonneterie (2)

Vrijstaand warenhuis "Maison De Bonneterie" uit 1913 op rechthoekige plattegrond gebouwd in opdracht van J. Cohen uit Amsterdam in de stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung". Het ontwerp van A. Jacot is in samenwerking met A.H. Zinsmeister, J.L.Crouwel en G.F.la Croix gerealiseerd. Omschrijving.

De Haagse Bonneterie is een vrijstaand modewarenhuis gelegen op het kavel dat wordt omgeven door de Gravenstraat, Buitenhof, Halstraat en de Dagelijkse Groenmarkt, vormgegeven in de stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung" met historiserende op het classicisme geinspireerde natuurstenen gevels.

Het pand telt vier bouwlagen onder een met leien gedekt afgeknot schilddak. De gevels zijn met uitzondering van die aan de Halstraat met Bentheimer zandsteen bekleed en hebben terugliggende vensterrijen die door geprofileerde pilasters van de kolossale orde worden verbonden. 

De vensters met roedeverdeling in de bovenlichten zijn van hout. De gevel aan de nauwe Halstraat is in tegenstelling tot de andere sober uitgevoerd en opgetrokken in schoon metselwerk. De hoeken van de gevel aan de Gravenstraat zijn afgerond.

In ieder van de drie hoofdgevels is een rondboogvormige ingangspartij. Deze ingangstravee van drie vensterassen is telkens licht risalerend uitgevoerd en eindigt als een attiek in het hellend dakvlak. In het fries zijn in deze risalieten de letters "Maison de Bonneterie" aangebracht. 

Boven de cordonlijst die de parterre afsluit zijn voor de ramen smeedijzeren hekken geplaatst. 
In het beeldhouwwerk en de ornamentiek van de diverse gevelstenen en ook elders in de gevels is in de keuze van de motieven duidelijk de invloed van de Javaanse kunst te herkennen. 

Het authentieke interieur met onder meer stucwerk, trappenhuis met kostbare houtafwerking en deuren met koperbeslag heeft een grote ovaalvormige vide met hoge lichtkoepel en op elke verdieping een open balustrade rondom deze vide. De lichtkoepel bestaat uit een imposante glas-in-lood constructie. 

Waardering
Warenhuis De Bonneterie is cultuurhistorisch van belang als een bijzondere uitdrukking van een culturele ontwikkeling; het moderne winkelen waarbij goederen zichtbaar en voor een vaste prijs worden aangeboden. 
Architectuurhistorisch is het van belang als waardevol voorbeeld van vormgeving in de stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung; tussen in- en exterieur bestaat een goede samenhang. 
Een toegevoegde waarde vormt de belangrijke situering aan het Buitenhof en de Dagelijkse Groenmarkt.

zaterdag 22 maart 2014

Maison de Bonneterie

 
Maison de Bonneterie sluit, zowel in Den Haag (1913) als in Amsterdam (1905)

Waar moet ik nu mijn bont kopen?

woensdag 19 maart 2014

MIJN hond

Bij de bushalte zie ik een vrolijke, levenslustige stafford.
Een opa houdt hem aangelijnd, daarnaast een man met een klein meisje, jaar of drie.
Zij loopt naar de hond, om hem te aaien.
Ik zie niet precies wat er gebeurt, maar even later ligt ze huilend op haar rug, omvergelopen.
De jonge vader drukt de stafford dan zo ruw tegen de grond dat ik erbij ga staan en er wat van zeg.
Antwoord:
HET IS TOCH MIJN HOND.

dinsdag 18 maart 2014

Letale dosis: methanol



Om de letaliteit van de blootstelling aan gevaarlijke chemische stoffen, zij het gedurende lange tijd of door een eenmalige opgenomen dosis, te bepalen maakt men gebruik van gestandaardiseerde dierproeven.
De resultaten worden uitgedrukt als letale concentratie (LC) of letale dosis (LD), ook weer met aanduiding van een percentage. 

Letale doses worden omgerekend per eenheid lichaamsgewicht; zo zou men van een bepaalde stof kunnen zeggen dat de LD50 (rat) = 10 mg/kg lichaamsgewicht. Dit wil zeggen dat van al de proefdieren die deze dosis toegediend krijgen, de helft sterft binnen de proefperiode. 

Deze waarden kunnen via bepaalde wiskundige modellen omgerekend worden naar letale concentraties of letale doses voor de mens.

Onder acute letaliteit of acute letale dosis wordt verstaan dat het proefdier sterft binnen de 14 dagen na een eenmalige blootstelling.

Methanol
Static renewal bioassays were conducted in the laboratory and in outdoor artificial enclosures to evaluate toxic effects of methanol to one teleost fish and two aquatic invertebrates and to limnological variables of aquatic ecosystem. 

96 hour acute toxicity tests revealed cladoceran crustacea Moina micrura (watervlooien) as the most sensitive to methanol (LC50, 4.82 g/L), followed by freshwater teleost Oreochromis mossambicus (baars; foto) (LC50, 15.32 g/L) and oligochaete worm Branchiura sowerbyi (LC50, 54.89 g/L). 

The fish, when exposed to lethal concentrations of methanol, showed difficulties in respiration and swimming. 

The oligochaete body wrinkled and fragmented under lethal exposure of methanol. 

Effects of five sublethal concentrations of methanol (0, 23.75, 47.49, 736.10, and 1527.60 mg/L) on the feeding rate of the fish and on its growth and reproduction were evaluated by separate bioassays.
96 hour bioassays in the laboratory showed significant reduction in the appetite of fish when exposed to 736.10 mg/L or higher concentrations of methanol. 
Chronic toxicity bioassays (90 days) in outdoor enclosures showed a reduction in growth, maturity index and fecundity of fish at 47.49 mg/L or higher concentrations of methanol. 

Primary productivity, phytoplankton population, and alkalinity of water were also reduced at these concentrations. 
Chronic exposure to 1527.60 mg/L methanol resulted in damages of the epithelium of primary and secondary gill lamellae of the fish. The results revealed 23.75 mg/L as the no-observed-effect concentration (NOEC) of methanol to freshwater aquatic ecosystem.

Groningen: niet verzorgen maar.............

Niet verzorgen ........


maar vertrappen

En daar zijn ze trots op, de Groningers!

 

Commentaar

Het beeld staat vlakbij het centraal station van de stad Groningen, niet ver van het centrum. Er passeren dagelijks honderden mensen. 

Meest navrant is nog wel dit.

Het beeld heeft aanstoot gegeven wegens....................... de naaktheid ervan!

zaterdag 15 maart 2014

Marjoleine de Vos


Weinig staat zo tegen als de wekelijkse kookrubriek van Marjoleine de Vos in NRC Handelsblad. Weinig staat namelijk zo tegen als het gehuichel van mensen. Bij een Wouter Klootwijk hoef je nooit te twijfelen: die man deugt gewoon niet. Maar De Vos – ook nog dichteres – houdt graag de schijn op.

Ook vandaag is het weer raak. Het gerecht is gebakken lever, bietjes en brood.
Maar daar blijft het niet bij, het is nu eenmaal NRC nietwaar. Dus, voor het niveau, wordt Midas Dekkers erbij gehaald. En dan komt het, ik citeer:

Wat niet wil zeggen dat je alleen maar rauwkost moet eten, wij zijn geen planteneters maar carnivoren en hebben niet zo’n uitvoerig verteringssysteem als herbivoren met hun grote dikke buiken vol darmen. Ook niet zo weinig als carnivoren met hun ranke lijven (). Wij zitten er tussenin.

Het woord ‘omnivoren’ wilde haar blijkbaar niet te binnen schieten, maar afgezien daarvan: grotere wartaal kom je niet dagelijks tegen. Wegens onze lichamelijke constitutie kunnen we dus eigenlijk niet vegetarisch overleven, is de verkondiging. Marjoleine zou het zò graag willen, al die zielige diertjes, maar ja – de fysiek he.

De Vos bevestigt iedere week de juistheid om geen abonnement te nemen.