zaterdag 27 september 2014

Help dieren(bescherming) in nood

De controles waarmee de Dierenbescherming dierenmishandeling stopt en voorkomt, dreigen de organisatie boven het hoofd te groeien. Het aantal controles dat de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) uitvoert, is sinds 2011 met maar liefst 45% gestegen. In 2013 ging het daarbij om meer dan 20.000 dieren. Daarnaast heeft het voorkomen van dierenleed de hoogste prioriteit. Voor meer controles en preventiewerk is ook meer geld nodig. Daarom start de Dierenbescherming vandaag de campagne: ‘Help Dieren in Nood’.  

 

***

Commentaar

Wie het onderste uit de kan wil krijgt het lid op de neus. Dat geldt voor de Dierenbescherming die pretendeert het hele gebied van de verhouding van dieren en mensen te kunnen coveren. Dat kan ze niet en vandaar dat de menen zich van de DB afkeren en gespecialiseerde organisaties prefereren.
De afgelopen vijf jaar verloor de DB 25.000 leden.

Ze zou zich m.i. dan ook moeten beperken tot asielwerk en L.I.D. De rest afstoten.
Om te beginnen: afdeling dierproeven. Want daar is ze toch al NIET tegen. Ze doet niks voor de proefdieren. Op de website vind je niks over de actualiteit: proeven met labradors in Maastricht, niks over de Hartstichting.

Maar zoals je ziet: afdelingen sluiten en afstoten doet ze niet. Ze moddert liever verder, > om de mensen op kantoor aan het werk te houden.< Daarom nu maar weer een nieuwe campagne: "Help dieren in nood." In feite natuurlijk een ordinaire ledenwerfcampagne.

De D66'er Frank Dales is een goede directeur in die zin dat hij op juiste wijze leiding geeft. Hij is een beetje burgemeester gebleven. Maar aan beleidsvisie ontbreekt het hem totaal.

donderdag 11 september 2014

Sulfiet

Zit er sulfiet in biologische wijn ?

Allereerst,wat is biologische wijn?
We spreken van biologische wijn als deze is bereid uit biologisch geteelde druiven.
Biologische druiven die met aandacht en zorg voor het milieu zijn geteeld, zonder het gebruik van kunstmest,de toepassing van gen-technologie en met een minimaal gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Toch ontkomt ook de biologische wijnboer niet aan het gebruik van zwavel en een mengsel van kopersulfaat en gebluste kalk ('Bordeauxe pap').

Het is echt een misverstand te veronderstellen dat in biologische wijnen geen sulfiet zou zitten.
Biologische wijn wil immers alleen maar zeggen dat de wijn is gemaakt van biologisch geteelde druiven, het zegt niets over het wijnbereidingsproces.

Zijn er wijnen zonder sulfiet?

Nee, er zijn geen wijnen zonder sulfiet.
Dat is zo omdat sulfiet vanzelf bij de gisting vrij komt,en dus van nature in elke wijn zit.
Zelfs als de wijnmaker het niet gebruikt.
Wel voegt een enkele wijnboer uit principe geen sulfiet toe, dit staat dan op het etiket vermeld.
Deze wijnen zijn echter maar beperkt houdbaar, koop hiervan dus altijd de jongste jaargang.
***
Bron: Productschap Wijn
(fragment)

donderdag 4 september 2014

Brandbrief Circussen (Joost Eerdmans)

Ministerie van Economische Zaken
T.a.v.  Staatssecretaris Economische Zaken
Mw S. Dijksma
Postbus 20401
2500 EK Den Haag

Geachte mevrouw Dijksma, 

In het Regeerakkoord 2012-2016 is aangegeven dat de lijn wordt doorgetrokken van het verbeteren van dierenwelzijn. Als portefeuillehouders dierenwelzijn staan wij uiteraard achter deze ambitie. Een van de acties die met betrekking tot dierenwelzijn in het akkoord genoemd wordt, is het verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. Voor dit onderwerp willen wij nu graag uw aandacht vragen.

Wij wachten met smart op het door het kabinet aangekondigde landelijke verbod op het gebruik van wilde (en exotische) dieren in circussen. Veel gemeenten zoeken mogelijkheden om circussen met wilde dieren binnen hun gemeentegrenzen te weren. Bij het al dan niet verlenen van een evenementenvergunning wordt gekeken naar aspecten als veiligheid, openbare orde, volksgezondheid en bescherming van het milieu. Wij zijn helaas niet bevoegd een evenementenvergunning te weigeren op grond van dierenwelzijn.

Het welzijn van wilde dieren wordt in circussen ernstig aangetast. Ze hebben te weinig leefruimte, zitten ze een groot gedeelte van de dag in hun transportkooien of staan aan de ketting, er wordt niet tegemoet gekomen aan hun sociale behoeften en er is nauwelijks afleiding. Soms kunnen de dieren in een klein buitenverblijf, maar ook dat is voor dieren die in het wild vele kilometers per dag lopen veel te weinig. Zelfs als de dieren in gevangenschap zijn geboren, lijden ze daaronder met als gevolg ernstige gedragsstoomissen. De universiteit van Wageningen concludeerde in 2009 dat alle onderzochte diersoorten tot in ernstige mate in hun welzijn zijn aangetast.

Circussen zijn geen dierentuinen met een educatieve functie, geen opvangcentra en ook geen wildreservaten. Hun primaire doel is het publiek te vermaken en hieruit inkomsten te verschaffen. De onnatuurlijke kunstjes die de dieren onder dwang moeten uitvoeren leiden bovendien tot een totaal verkeerd beeld van deze dieren. Entertainment met wilde dieren geeft toeschouwers, en vooral kinderen, een slecht voorbeeld over de omgang met en de waarde van dieren.

Hoewel door verschillende gemeenten op verschillende wijzen (voorkeursbeleid, veilen, pachtovereenkomsten en afspraken maken met meewerkende circussen) geprobeerd wordt circussen met wilde dieren te ontmoedigen om binnen desbetreffende gemeente op te treden, ontbreekt ons de wettelijke mogelijkheid om hier echt tegen op te treden. Alleen een landelijk verbod kan er daadwerkelijk voor zorgen dat er geen wilde dieren meer gebruikt worden in circussen.

U heeft aangegeven na de zomer met meer informatie te komen over het wetsvoorstel naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek naar zeeleeuwen in circussen. Wij verzoeken u meer tempo te maken met het wetsvoorstel en het indienen daarvan, zodat wij als gemeenten niet langer hoeven te blijven zoeken naar omwegen om circussen met wilde (en exotische) dieren tegen te houden.

Het is nu bijna 2 jaar nadat het Regeerakkoord het licht zag. Onze dringende boodschap aan u is: maak haast met het wettelijke verbod op wilde dieren in het circus! Wij rekenen op uw inzet en daadkracht.

We zien uw reactie graag tegemoet.

De portefeuillehouders Dierenwelzijn:

Joost Eerdmans Boudewijn Revis Laurens Ivens Paulus Jansen Irene ten Seldam Tjerk Bruinsma Lucas Bolsius Ine van Burgsteden Rinette Reynvaan-Jansen College van B&W Enkhuizen Lenie Scholten Hilde Niezen Annette Nijhuis Jack van der Hoek Elly Beens Frank de Wit Gerdo van Grootheest Peter Snoeren Marco Olij Jacqueline de Maa Marloes Borsboom Patricia van Aaken Fred Habold Henk Mirck

Rotterdam Den Haag Amsterdam Utrecht Almelo Alphen aId Rijn Amersfoort Arnhem Dordrecht Enkhuizen Eindhoven Gouda Haaksbergen Haarlem Heiloo Leiden Maastricht Nieuwegein Oostzaan Ouder-Amstel Rijswijk (ZH) Schiedam Zeevang Zwijndrecht
------------------------------------------------------------------------------------------

Kanttekening

1. Staat uw gemeente erbij?  Zo nee, waarom niet?

2. De wethouder is te positief is over dierentuinen. Stadsdierentuinen zoals Blijdorp en Artis, zijn al helemaal uit den boze.
In een dwergstaat als Nederland zijn maar liefst 31 dierentuinen! 
Dat is van een nergens vertoonde dichtheid. Heeft niks met educatie te maken, maar alles met commerciƫle exploitatie.