donderdag 30 oktober 2014

Heel Tivoli-Vredenburg vleesvrij !

.Heel Tivoli-Vredenburg vleesvrij voor Morrissey

Ook geen broodje ham voor deelnemers Liszt Concours

 

Morrissey is zo fel tegen het eten van vlees, dat hij er backstage en in de zaal geen spoortje of geurtje van wil tegenkomen. Maar hoe moet dat nu als je speelt in een complex met meerdere zalen, zoals vanavond in Tivoli-Vredenburg. Nou, Mozz is daar simpel over: het Utrechtse muziekgebouw moet op zijn speeldag volledig vleesvrij zijn. Ook op kantoor, ook voor deelnemers van het Liszt Concours die in de Hertz-zaal spelen. “Iedereen hier vindt het fantastisch om eens lekker humus en avocado op brood te eten.”

Volgens Kimtessa Hill van Tivoli-Vredenburg is de vegadag geen keiharde eis bij het boeken van Morrissey, maar een vriendelijk verzoek. Het Utrechtse podium wist waar het aan begon met het binnenhengelen van de notoire stijfkop. “Het heeft dan ook niet echt tot een discussie hoeven komen. Wij vinden het wel een nobel doel. Morrissey wil graag dat iedereen op zijn speeldag vegetarisch eet, ook het personeel, en wij hebben besloten aan die wens gehoor te geven.” Hoe de deelnemers van het Liszt Concours daar over denken, weet Hill niet. “Ik heb nog geen klachten gehoord.”
Gemopper is er wel van Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad Voor Cultuur (& echtgenoot van Maartje van Weegen. BS) Hij zegt op Facebook: "Vanavond treedt in TivoliVredenburg Morressey op. Mooi zo. Maar, in het contract met deze artiest staat dat in het hele gebouw geen vlees aanwezig mag zijn. Dus ook niet bij het Liszt Concours dat niks met Morrissey te maken heeft. Ik kan heel goed vegetarisch koken en eet het graag. Maar tegen de dwang van deze Morrissey kan ik niet zo goed. In de jury van het Liszt Concours zitten wereldberoemde pianisten uit de hele wereld, die helemaal geen eisen hebben. Ook niet qua voedsel."

Morrissey’s standpunt over vleeseters is natuurlijk niets nieuws. Al in de jaren tachtig was hij overtuigd vegetariër. Het klassieke tweede album van zijn band The Smiths uit 1985 heette al Meat Is Murder. Het titelnummer is een manifest waar Morrissey zich tot op de dag van vandaag aan houdt. Onlangs nog kwam hij in het nieuws toen hij vlees eten net zo erg als pedofilie noemde. “Ik zie geen verschil tussen het eten van dieren en pedofilie”, zei hij tegen The Guardian. “Het is allebei verkrachting, geweld, moord. Als ik voorgesteld word aan iemand die vlees eet, loop ik weg.”

Fans van Morrissey hoeven volgens Kimtessa Hill niet bang te zijn voor extra tascontroles op vleeswaren bij de ingang. “Maar ik ga er niet vanuit dat iemand voor 65 euro een kaartje koopt om een worst naar binnen te smokkelen.”

***

Gisteravond trad de Britse voormalig frontman van The Smiths op in een uitverkocht TivoliVredenburg: Moz, oftewel Morrissey.  
Morrissey staat bekend als nostalgisch, keert zich ook graag tegen het Britse koningshuis.
’The Queen Is Dead’ was het openingsnummer van het concert waarin de anti-monarchiegedachte werd ondersteund door beelden van Koningin Elizabeth die haar middelvingers toont.
Hij is fel tegen het eten van vlees. Daar haalde hij gistermiddag nog alle headlines in Nederland mee, toen bekend werd dat heel TivoliVredenburg op zijn verzoek vleesvrij was gehouden.

dinsdag 21 oktober 2014

Seth Gaaikema (1939-2014)

In de tuin van de Menkemaborg, Uithuizen
Een optreden van Seth Gaaikema in het Haagse Diligentia was mijn eerste kennismaking met de kleinkunst. Het was nog geen one-man-show. Er trad bijv. ook iemand op die als een bloem uit een grote pot kwam. Moeilijk te beschrijven. Naam van die vrouw weet ik niet meer.

Seth was een taalvirtuoos maar m.i. niet een echte theaterman. Hij was daarvoor te statisch. Ook had hij zijn stem niet mee, die te licht was. Het leidde op den duur tot verguizing bij een deel van de mensen, die hem zelfs Geth Saaikema ging noemen.
Voor zijn homosexuele geaardheid durfde hij pas heel laat uit te komen.

Hij was een domineeszoon uit Uithuizen, Groningen. Beide ouders waren Doopsgezind predikant. Ook zijn zus Jolan(da) was dominee, totdat zij in 2011 met haar man remigreerde naar Suriname. Hieronder Seths gevoelige herinnering aan het leven in de pastorie.


Pastorie

Pastorie in het Noorden
In een dorp op een steenworp van de zee
Waar jouw vader de Gewijde Woorden
‘s Zondags voorleest, hij is dominee

Pastorie, die hoe ver ook verwijderd
Ik nog dagelijks vóór me zie
Door en door kerkelijke
En bij de schoonmaak zo bewerkelijke
Pastorie

En als we ‘s avonds om half zes al aten
En we moesten vroeg naar bed
Dan werd ons voorvoeld:
De kerkeraad komt over de nieuwe kachel praten
En de nieuwe kachel werd vaak één maat kleiner
Dan vader had bedoeld

En aan het eind van de week
Klonk altijd weer
‘Ssst! Vader werkt aan de preek’
En ik weet nog heel goed, dat ik als kind
‘s Zaterdagsavonds door de half geopende deur
Vaders werkkamer binnenkeek

Ja, dat mocht
Even kijken in ‘t keukentje van God
Even kijken hoe ‘t Hemelse Gerecht
Wordt klaargemaakt
Niemand heeft daar toegang tot

Voor ieder blijft de deur op slot
Slechts voor domineeskinderen de eer
Om heel af en toe te kijken
In ‘t keukentje van de Heer….

Pastorie in het Noorden
In een dorp op een steenworp van de zee
Waar jouw vader de Gewijde Woorden
‘s Zondags voorleest, hij is dominee.

Kwark

Kwark is kaas. Het Frans is daarin duidelijker: 'fromage frais' (verse kaas).
Het Nederlandse woord komt uit het Duits: Quark (14de eeuw!)
Niet vegetarisch.

Kwarktaart



maandag 20 oktober 2014

Mijnwerkerskapstok

Garderobe  (@dimormar 2009)



Een garderobe die meer obstakels dan gemak oplevert, zo omschreef NRC-columnist Frits Abrahams de Merry-go-round coat rack in het entreegebied van Museum Boijmans-Van Beuningen in Rotterdam. Ontwerper Wieki Somers (1976) lacht om de kritiek. Met het ontwerp, dat ze ontwikkelde met Dylan van den Berg, werd ze genomineerd voor de 'Brit Assurance Design of the Year Award'.

Bovendien staat de functionele werking van het systeem al lang buiten kijf. "We hebben de materialen en vorm veranderd, maar het systeem zelf is geïnspireerd op een oude mijnwerkerskapstok. 

Mensen moeten er misschien aan wennen dat hun tassen in transparante, glazen kluisjes zitten en de jassen hoog boven hun hoofden worden gehesen. Daar hangen ze veilig, maar wel in het zicht van iedereen. Door de interactie met het publiek verandert de carrousel van jassen voortdurend van vorm en kleur.

In de mijnen gebruikte men geen gewone kapstokken. Voordat de mijnwerkers ondergronds gingen deden ze werkkleding aan. Hun schone kleren hingen zij met kettingen op aan het plafond, aldus: http://vimeo.com/7042575

vrijdag 17 oktober 2014

Atmosfeer: samenstelling

Droge atmosfeer
N2 Stikstof 78,08%
O2 Zuurstof 20,95%
Ar Argon 0,93%  
CO2 Koolstofdioxide 0,038%
Sporengassen
Ne Neon 0,0018%
He Helium 0,00052%
CH4 Methaan 0,00022%
Kr Krypton 0,0001%
N2O Lachgas 0,00005%
H2 Waterstof 0,00005%
Xe Xenon 0,000008%
Overige 0,001%

donderdag 16 oktober 2014

De grootste vliegramp (2)

.
Vliegtuigen kunnen crashen op de grond en in de lucht. Het kan gaan om één vliegtuig of om meer. Dat levert al vier mogelijkheden. De ramp in 1996 bij New Delhi was de grootste in haar soort: mid-air collision op 4 km hoogte. 349 Slachtoffers. Zie ook: http://barends-blik.blogspot.nl/2014/10/de-grootse-vliegramp-in-de-geschiedenis.html

Een Boeing 747 van Saudi Arabië en een reusachtige Ilyushin (foto) van Kazachstan Airlines raakten elkaar tijdens de voorbereiding op de landing. Ze stortten beide neer, geen overlevenden.

Uit het onderzoek bleek dat de verkeersleider geen fouten had gemaakt.
Ook de Saudi Boeing bevond zich op het correcte vliegpad. Het waren de vliegers uit Kazachstan die zich niet aan de juiste afstand tussen beide vliegtuigen hadden gehouden. Die afstand dient 300 m te zijn, maar de Ilyushin bleek te vroeg de daling ingezet te hebben.

De luchtvaartautoriteiten uit Kazachstan weten de daling aan turbulentie.
Indiase en Britse autoriteiten wezen dit af. Zij wijten de ramp aan gebrekkige communicatie tussen de bemanning in de cockpit. Dit vliegtuig, een omgebouwd militair toestel, heeft een radioman die het contact met de verkeerstoren onderhoudt, maar hij heeft geen hoogtemeter voor zich. Tegelijkertijd zouden de beide piloten zijn Engelstalige conversatie met de verkeerstoren niet (voldoende) gevolgd hebben, of zelfs niet verstaan hebben.  

Geen van beide vliegtuigen was uitgerust met het collision avoiding system (TCAS) dat waarschuwt als een ander vliegtuig te dichtbij komt. Dat dit systeem ook niet waterdicht is, bleek in 2002, bij de botsing boven de Duits-Zwitserse grens. Een Russische Tupolev, met 45 schoolkinderen aan boord, kwam toen in botsing met een vracht-Boeing van DHL.

De luchthaven van New Delhi heeft sindsdien de aanvliegroutes vermeerderd, en zgn. secundaire radar geïnstalleerd, die de verkeersleider in staat stelt de hoogte van de vliegtuigen waar te nemen.

dinsdag 14 oktober 2014

Zelfportret als Herman Gorter (aanv.)


       Toen zag ik je – natuurlijk trilde
        nog altijd de lucht, het licht dat vloog
        in rosse kransen om het duinkasteel.
        O, het was te veel, zoals een groot
        geluk dat nadert, en men weet niet
        goed hoe men het vatten moet,
        al draafde je in de fijne zijde
        van je jurk doorschijnende
        zo lelierank en onverlegen
        door de meizaal van kristal,
        praalstralend als een mistlamp
        voor een scheepje in de nacht,
        de golven stampen, het schuim
        stuift rond in vlagen, het kompas
        onklaar en niets dan een gebed
        om op te varen – Zo zag ik je
        trantelblote tinteltere lichternis
        toen voorgoed in de hoge nis
        mijner dagen, blankvoeten
        in het water, waar ik sinds

        voor moet knielen en boeten.       
      

Pieter Boksma

-------------------------------

Commentaar 

Erg knappe imitatie

Leefde Enno Endt nog maar! 

Boksma - of Boskma, de naam is niet duidelijk - stelde een bloemlezing samen uit het werk van Herman Gorter, onder de titel: Ik vind je zo lief en zo licht. Veertig Liefdesgedichten. Gekozen En Toegelicht Door Pieter Boskma. (1999)

 

Ineke Strouken krijgt de Zwarte Piet

@Godrie Spijkers

Tot de grootste griezels van de Nederlandse Volkscultuur behoort Ineke Strouken, directeur van het gelijknamige Centrum in Utrecht. Zij staat op de bres voor het circus mèt dieren. Dat moet behouden blijven want dat is traditie, dat is cultuur.

Zij was heden te beluisteren in het Radio 1 Journaal. Ze heeft namelijk ook een mening over Zwarte Piet. Die moet weg, d.w.z. een andere kleur krijgen. Want, zei ze, 'tradities veranderen met de tijd'.

Of ze dat altijd al gevonden heeft, vroeg Lucella Carrasso. Nee, dat niet, de protesten hadden ‘haar de ogen geopend’. Overigens werd haar standpunt niet in dank afgenomen: op de sociale media heeft ze al heel wat kritiek en beledigingen over zich heen gekregen.

Als je dat hoort, dan breekt toch je klomp. Tradities veranderen plotseling met de tijd maar de mishandeling van dieren in het circus moet blijven bestaan. Alle protesten daarover ten spijt.

In het regeerakkoord is een afspraak gemaakt om dieren in het circus niet meer toe te staan. Daarop heeft circus Herman Renz geanticipeerd en geen dierenacts meer gecontracteerd. Nu realisatie van het regeerakkoord uitblijft valt te vrezen dat dieren in nog grotere aantallen dan voorheen in het circus zullen terugkeren. 

zaterdag 11 oktober 2014

Defilé terug op Koningsdag




Koning brengt defilé terug op Koningsdag

Gepaste eerbied verzocht
 

 

De verwerpelijkheid van tradities (Zwarte Piet)



Rechtbank Amsterdam
Datum uitspraak 03-07-2014
Rechtsgebied Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken: Eerste aanleg - meervoudig

Inhoudsindicatie
Evenementenvergunning voor de intocht van Sinterklaas in 2013 in Amsterdam. Toetsing aan het arrest Aksu tegen Turkije van het EHRM.

In het kader van de finale geschillenbeslechting beoordeelt de rechtbank of de figuur van Zwarte Piet leidt tot een negatieve stereotypering van zwarte mensen. In de aanvraag en de vergunning is niets opgenomen over de figuur van Zwarte Piet, zodat deze er niet aan in de weg staat dat gebruik wordt gemaakt van het stereotype Zwarte Piet (zwart, dikke rode lippen, dom, knecht). 

De rechtbank komt tot op grond van e-mails van het College voor de rechten van de mens, een onderzoeksrapport van het bureau statistiek van de gemeente Amsterdam en de verklaringen van eisers tot de conclusie dat:

deze figuur van Zwarte Piet een negatieve stereotypering is van zwarte mensen.

Omdat sprake is van een zekere mate van ernst, leidt dit ook tot een inbreuk op het privéleven. In dat geval dient een belangenafweging plaats te vinden tussen de belangen van de zwarte eisers en van de maatschappij. Het is aan verweerder om die belangenafweging te maken.

Uitspraak: 

 ***

Hoger beroep
Publieks- en persinformatie over rechtszitting 'Zwarte Piet' op 16 oktober 2014

De rechtszitting over de hoger beroepen tegen de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam over de figuur van Zwarte Piet wordt gehouden op donderdag 16 oktober aanstaande om 10.30 uur in het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag. Belangstellenden kunnen de openbare zitting bijwonen. Hier zijn ongeveer 100 plaatsen beschikbaar. Het is niet mogelijk om plaatsen te reserveren. Er is een geluidsverbinding naar een andere rechtszaal, waar de zitting ook te volgen is.