woensdag 31 december 2014

Hockeyen: doe het niet!

Hockeybond verplicht gebitsbeschermer

Vanaf seizoen 2015-2016 moeten hockeyers bij elke wedstrijd verplicht een gebitsbeschermer dragen. De regel geldt voor alle spelerscategorieën. 

Dat maakt de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB) bekend. De KNHB is daarmee de eerste hockeybond wereldwijd die gebitsbeschermers verplicht stelt.

***
Commentaar
Dat werd wel tijd! Veel te laat natuurlijk. Denk bijv. aan Seve van Ass die in een competitiewedstrijd keihard de stick van een tegenstander in zijn gezicht kreeg. Van Ass, die zonder gebitsbeschermer speelde, verloor door de klap liefst zeven tanden.
In het ziekenhuis bleek bovendien dat hij zijn kaak heeft gebroken. (november 2013)

Zowel de stick als de bal zijn levensgevaarlijk. Er zijn m.i. dan ook veel verdergaande maatregelen nodig.
In ieder geval is de hockeysport nu voor niemand een aanrader!

dinsdag 30 december 2014

Rooftas (aluminium)

.
Een rooftas is een tas die aan de binnenkant bedekt is met aluminium.
Daarin smokkelen winkeldieven spullen die beveiligd zijn met een chip, langs de beveiligingspoortjes zonder dat het alarm afgaat. Hoe werkt dat?

  • Het aluminium wekt een tegengesteld veld op

Een afgesloten metalen ruimte, zoals een aluminium verpakking, werkt als een kooi van Faraday. In metaal bevinden zich elektronen die vrij kunnen bewegen.  
Elektronen zijn gevoelig voor elektromagnetische straling en hebben de neiging om veranderingen van buitenaf tegen te werken. 
Als het aluminium een afgesloten geheel vormt, zoals bij een rooftas, kunnen de elektronen in het aluminium zo bewegen dat zij een veld opwekken dat precies tegengesteld is aan het externe veld. Daardoor is het veld binnen in de tas gelijk aan nul en kan de chip van het product niet worden waargenomen.

Het metaal hoeft overigens niet geheel afgesloten te zijn, maar gaten in het metaal moeten ruimschoots kleiner zijn dan de golflengte van de straling om een veld goed te kunnen afschermen.

bron: nationale wetesnschapsquiz 

zondag 28 december 2014

Monique van de Ven: "dierage"

Naar aanleding van haar bontmuts - zie hieronder - wordt Monique van de Ven door sommigen genoemd: een dierage. (spreek uit: dierazje)

Dat woord moest ik opzoeken. Ik vond het volgende.
.
dierage: lelijke, boosaardige vrouw. Betekent letterlijk ‘gedierte’. Soms ook van zaken, bijv. ‘wat een dierage van een jurk’: wat een lelijke jurk. 

Woorden eindigend op -age (zoals dierage en bibberage) komen bijna niet meer voor in de Nederlandse taal. Ze werden vaak spottend gevormd en hebben een informeel karakter. Ook wel gespeld (naar de uitspraak) als dierazie

Volgens Enno Endt (1974) een scheldwoord van en voor vrouwen!

Historisch: 
Wie weet, jongen, welk een klungel van een dierage je nog krijgt. (E. Bekker, Wed. Wolff, Historie van den Heer Willem Leevend. 8 dln. 1784-1785) 

Dat’s geen spek voor jou bek, dierage. (De Groene Amsterdammer, 09/03/1890) 

Wat ’n onuitstaanbaar dierage, om an de juffrouw te klikken dat ze d’r mouw dichtgenaaid hadden. (S. Falkland, Schetsen, 1904-1915)

donderdag 25 december 2014

Monique van de Ven


Foto:Trouw (detail)
In de bijlage 'Tijd' bij Trouw van 20 december j.l. wordt 3x – driemaal – een foto afgedrukt van een vrouw met een bontmuts (en een boksersneus).
Is dit nog toeval, of is dit verkapte, betaalde reclame door de bontindustrie? De vrouw is Monique van de Ven, van wie ontelbare foto’s in omloop zijn, ook fatsoenlijke. Dit versterkt het vermoeden van opzet, van achterliggende commercialiteit. Helaas beschikt de krant niet over een Ombudsman/-vrouw om dit uit te zoeken.

Dat dit gebeurt in de rubriek ‘Levenslessen’, onder de titel ‘() Ga weer lief doen’, maakt het artikel  zelfs potsierlijk. Dat dierenleed Van de Ven koud laat, is tot daaraan toe. Maar dat een redactie meent dat zo iemand ons iets waardevols te melden heeft, doet sterk twijfelen aan haar geschiktheid. 

 ***

PS. In 2009 liet Monique van de Ven weten geen bont meer te dragen. Zij was het met Bont voor Dieren eens dat bont "echt niet meer kan".