zondag 22 februari 2015

Crash in dichte mist (2011)

Het tweemotorige propellervliegtuig steeg op in Belfast en had als bestemming Cork, gelegen aan de Ierse westkust. Deze stad heeft veel last van mist uit de Atlantische Oceaan. Dat was ook het geval op 10 februari 2011. In dichte mist probeerden de piloten tweemaal tevergeefs te landen. de derde keer werd ze fataal.
Op deze vlucht ging haast alles mis wat mis kon gaan.
Enkele punten.
  1. Beide piloten hadden onvoldoende opleiding en weinig vlieguren; ze hadden nooit samen mogen vliegen. 
  2. De captain nam in de landing teveel gas terug.
  3. Het vliegtuig was niet onderhouden.
  4. De ene motor leverde meer vermogen dan de andere.
  5. Het vliegtuig stond op naam van het bedrijf dat.... de kaartjes verkocht. Een schimmige Spaanse onderneming.
Landing in Cork, op baan 17; het gele kruis markeert de plaats waar de vleugeltip de baan raakte en vervolgens omsloeg en in brand vloog.

zaterdag 14 februari 2015

Jan Salie



De echte salie (Salvia officinalis) is een plant die behoort tot de lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae). De plant wordt vooral gebruikt als kruid en is met name bekend uit de Italiaanse keuken. De smaak van Salie  overheerst makkelijk die van andere kruiden. 
De soort bloeit in juni en juli met 2-3 cm lange, blauwpaarse, soms witte of roze bloemen. Vanaf mei, vlak voor de bloei, kunnen er scheuten worden geplukt om te drogen. Dit drogen moet snel gebeuren, namelijk binnen een week. Hiervoor is een droge en goed geventileerde plek nodig.

In de Lage Landen werd het kruid gebruikt om mee te koken in melk. Deze saliemelk of kortweg salie werd als geneeskrachtig en rustgevend beschouwd. Zo zeer rustgevend dat Potgieter in zijn boek Jan, Jannetje en hun jongste kind (1841) een Jan Salie laat optreden, die, voor hij naar bed gaat, saliemelk drinkt (in plaats van een stevig glas bier). Deze figuur staat symbool voor de trage 19e-eeuwse, Nederlandse geest. Nog steeds is Jan Salie synoniem voor een trage geest.

Salie is ook bekend om zijn geneeskrachtige werking. Het werkt ontsmettend en wordt wel gebruikt tegen ontstekingen van met name de slijmvliezen. Om die reden wordt het wel in tandpasta's verwerkt. Sterke saliethee wordt gebruikt om te gorgelen en spoelen. Hogere Salieconcentraties zijn giftig bij inname.
.

woensdag 11 februari 2015

Concorde (crash)

De Concorde verongelukte doordat er een stuk metaal op de startbaan lag, afgevallen van het vliegtuig dat ervoor gestart was. Dit veroorzaakte een klapband bij de Concorde, alsmede een gat in een van de twaalf kerosinetanks. Er ontstond brand.
Het ongeluk luidde het einde van dit supersonische toestel in. Door de V-vorm van de vleugel komt de Concorde komt moeilijk los van de grond. Dat gebeurt pas bij een snelheid van bijna 400 km/u. Benodigde startlengte: 4 km.
De baan wordt wel geregeld gecontroleerd op ongerechtigheden, maar niet na elke start. Bij dit zeer kostbare toestel had dat m.i. beter wel even gedaan kunnen worden.

maandag 9 februari 2015

Bierfiets



Een bierfiets is een fiets waarop een toog is gemonteerd. De bierfiets is geschikt voor 10 tot 20 personen, die terwijl ze aan de bar zitten, voor de aandrijving zorg dragen. De bierfiets wordt vaak gebruikt door toeristen en bij vrijgezellenfeesten.

dinsdag 3 februari 2015

Jos van Rey ('El Rey')

.Jos van Rey (Roermond, 1945) is een Nederlandse ondernemer en voormalig politicus voor de VVD. Hij was 14 jaar lid van de Tweede Kamer. Daarnaast maakte hij deel uit van de Provinciale Staten in Limburg.
Zijn zetel in de Eerste Kamer (vanaf 2011), evenals die als wethouder in de gemeente Roermond (vanaf 1998), gaf hij op 22 oktober 2012 op nadat enkele dagen eerder verdenkingen van corruptie tegen hem waren gerezen. 
De uit een slagersgezin afkomstige Van Rey volgde de mulo en de hbs, maar maakte beide opleidingen niet af. Later behaalde hij een vakdiploma in de assurantiĆ«n.         (bron wikipedia)
Jos van Rey met Raja Moussaoui, bij de advocaat

Deep Southern American



maandag 2 februari 2015

Logo (Partij voor de Dieren)

We hebben een nieuw logo. Na ruim tien jaar waren we toe aan iets nieuws, daar ben ik het wel mee eens. Het oude logo van de koe met een bloem in zijn bek vond ik een beetje oubollig geworden. Maar het nieuwe logo vind ik niks; het lijkt nog het meest op 'tekenen bij het kruisje':


De vraag rijst wat een logo sterk maakt. Uiteraard is dat primair de frequentie waarmee je het waarneemt: hoe vaker je iets ziet hoe herkenbaarder. Maar dat heeft een gevaar, nl. afstomping. Soms zie je iets zo vaak dat je het als het ware NIET meer ziet. Goed voorbeeld is het Shell-logo, dat diverse stadia gekend heeft:
 


Wat is een logo eigenlijk? Antwoord: een symbool. Zo is de schelp van Shell een mooi gevonden symbool van de relatie tussen product en oorsprong. 
Ik vind dat een logo bij voorkeur ook geen tekst nodig heeft. Ook dat wijst op de zwakte van het nieuwe PvdD-logo. De betekenis ervan wordt uitvoerig uitgelegd in een tekst en een filmpje.

Een opvallend modern logo is dat van twitter. Het vogeltje staat voor 'tweet', gekwetter. Aardige relativering van het medium: 'neem me niet te serieus'.


Maar het voldoet kennelijk alweer niet. De behoefte aan (over)accentuering heeft tot het volgende, saaie  alternatief geleid:

De Man met de Helm


Wel of geen Rembrandt?


Who is afraid of red, yellow and blue?

.

Aardig interview met Ernst van de Wetering van het Rembrandt Research Project (al verdiende hij een betere interviewer).

Terloops komt de restauratie van "Who's afraid of Red, Yellow and Blue III" van Barnett Newman ter sprake, uitgevoerd door de Amerikaan Daniel Goldreyer. In plaats van een miljoen verfstippen vulde hij de kleurvakken met een verfroller.  

Toenmalig directeur van het Stedelijk, Wim Beeren, hield vol dat de restauratie "redelijk geslaagd" was. Van de Wetering veegt de vloer met hem aan, destijds en heden.  Hier te beluisteren:

zondag 1 februari 2015

Positieflijst zoogdieren

Veel dieren die in Nederland als huisdier gehouden worden, lijden ernstig omdat op geen enkele manier tegemoet gekomen kan worden aan hun natuurlijke behoeften. In 2014 is in Nederland een zogenaamde ‘positieflijst’ tot stand gekomen, die per 1 februari 2015 van kracht wordt. Zoogdiersoorten die niet op deze lijst genoemd worden, mogen dan niet meer gehouden en verhandeld worden.

Volgens de Nederlandse wet mogen allerlei dieren als huisdier gehouden worden die daarvoor niet geschikt zijn. Het gaat dan met namen om wilde dieren zoals wasberen, papegaaien en stinkdieren, die in gevangenschap onder schrijnende omstandigheden leven. Deze dieren zijn niet aangepast aan een leven met mensen; het is onmogelijk om hun huisvesting en verzorging voldoende af te stemmen op hun natuurlijke behoeften. Hierdoor kunnen ze hun normale gedragsrepertoire niet uitvoeren, met welzijnsproblemen tot gevolg. Omdat de huidige wet deze diersoorten onvoldoende bescherming biedt, wordt al jaren een positieflijst bepleit: een opsomming van dieren die geschikt zijn om als huisdier gehouden te worden.

Op 19 juni 2013 liet staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken weten dat het houden van en handelen in wasberen, luipaardkatten en vele andere zoogdieren verboden wordt, zodat dierenleed vermindert en welzijnsschade wordt voorkomen. Dijksma: "Uiteraard heeft iedereen de verantwoordelijkheid om zelf goed voor zijn dieren te zorgen. Maar het is nodig dat we grenzen stellen aan dieren die we wel en niet kunnen houden. De positieflijst maakt een eind aan bijvoorbeeld het thuis houden van wasberen".

Om tot een positieflijst te komen, deed Wageningen University & Research Centre onderzoek naar negentig zoogdiersoorten. Daarbij werd de hulp ingeroepen van verschillende deskundigen. Als belangrijkste criterium hanteerde zij het welzijn van de dieren: een te houden dier moet gedomesticeerd zijn, met mensen kunnen leven en zijn natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Andere criteria waren mogelijke overdracht van ziektes en het risico op faunavervalsing, waarbij een uitheems dier zich in de vrije natuur vestigt en daar schade en overlast veroorzaakt. Onder meer op basis van dit onderzoek is de positieflijst ingevuld met dieren die geschikt geacht worden om te houden, waaronder honden, katten en landbouwdieren als koeien en varkens.
Bij de invoering op 1 februari 2015 is de positieflijst nog niet volledig; nog zo'n tweehonderd diersoorten worden onderzocht. 

 ***

Commentaar (Hans van Wijk)

In de romanreeks Het Bureau beschrijft Voskuil op kostelijke wijze met welke onzinnige dingen de ambtenaren zich dagelijks bezighouden.

Na 23 jaar onderhandelen is nu een lijst van te houden huisdieren opgesteld.

Het is dus echt... !