maandag 31 augustus 2015

De hondenvanger

Terugfietsend vanaf het winkelcentrum zie ik in de verte een man lopen met twee honden, die agressief is tegen een derde hondje, dat daarop de benen neemt. Ik fiets erheen en de man zegt dat een van zijn honden loops is en dat het vreemde hondje haar lastigvalt. De verzorger van dat laatste hondje is niet te zien en ik ga er daarom maar achteraan. Het is duidelijk ontheemd. Het loopt nerveus in de buurt van het winkelcentrum, onderweg een heleboel kleine plasjes doend.

Het is geen zwerver maar het draagt ook geen halsband. Ik ben vrijwel kansloos. Ik bel 144. De mevrouw verbindt me met iemand die vraagt wat er aan de hand is. Ik leg het uit en zij zal de chauffeur van de ambulance vragen mij te bellen. Dat doet hij zowaar. Het is Sjaak van de Egelopvang, dat geeft vertrouwen. Hij is helaas vrijwel niet te verstaan maar ik begrijp dat hij geen vangnet heeft. Maar hij komt eraan, 20 (twintig!) minuten. 
.
Twee jongens zijn gekomen om me te helpen, maar de redding komt van een jonge vrouw met twee aangelijnde pups. Die vindt ons hondje zo leuk dat hij erbij blijft. De vrouw gaat in het gras zitten en ik maak mijn broekriem los om er een soort lasso van te maken. Zij gebruikt haar teefje slim als lokhondje, en na een aantal vergeefse pogingen slaagt ze erin de vreemdeling te strikken. Iedereen blij. Intussen belt Sjaak en we loodsen zijn ‘ambulance’ (bestelwagentje) naar onze plek, in het park. Het is een chihuahua, niet gechipt.

Wordt naar het dierenasiel alhier gebracht. Ik krijg mijn riem terug en zeg de vrouw dat ik hem al meer voor dit doel gebruikt heb. ‘De hondenvanger’ zegt ze schertsend. Ik ben er al met al meer dan een uur mee bezig geweest.
.
Ik vervolg mijn weg naar de Turkse kapper. Prettig om daar even bij te komen. Een nieuwe verrassing wacht me: de vissen zijn weg! Ik ergerde me bij ieder bezoek aan de kleine rechthoekige bak waarin wat visjes als levende decoratie dienden. Ik uit mijn genoegen luid en duidelijk. Tot mijn verrassing word ik begrepen. Een van de kappers zegt dat hij ook blij is dat ze weg zijn: hoeft hij de bak niet meer wekelijks schoon te maken.

All’s well that ends well.

zaterdag 29 augustus 2015

'Koken met van boven' (ingezonden)

Het valt mij op, dat er in het VPRO-programma 'Koken met van boven' doorgaans nogal gemakkelijk wordt gedaan over het eten van dierlijke kadavers, maar het is werkelijk stuitend hoe vanzelfsprekend weerloze ganzen uit de lucht worden geknald voor de vraatzucht van het roofdier mens in de aflevering van woensdag 26 augustus 2015, daarmee de (plezier)jacht al dan niet bewust verheerlijkend.

Ik ben al tientallen jaren lid van de VPRO, maar overweeg nu toch om mijn lidmaatschap op te zeggen, nu ik zie hoe achteloos er met dierenleed wordt omgegaan. Zelfs de jaagster krijgt nog even de ruimte om schamperend op te merken dat sommige mensen het zielig vinden, 'maar die moeten niet zo zeuren, want ze hebben een mooi leven gehad', hoor je haar er in gedachten bij zeggen. Weliswaar hebben ze een vrijer leven gehad dan menig dier uit de vleesindustrie (bio-industrie is een te eufemistische benaming), maar er wordt wel erg gemakkelijk gedaan over de vernietiging van de doorgaans toch al korte levens van dieren in het wild.

Onderzoeksinstituut Alterra van de Wageningen Universiteit heeft ooit vastgesteld, dat maar liefst een op de vier volwassen ganzen in Nederland hagel in het lijf heeft vanwege de (plezier)jacht op ganzen, die helaas nog altijd in Nederland en veel andere landen is toegestaan. Volgens onderzoeker Berend Voslamber van vogelonderzoeksorganisatie is een schot hagel niet alleen extreem stressvol en pijnlijk voor de gans, maar als ze er niet direct aan overlijden (en dat gebeurt dus kennelijk maar al te vaak), dan kunnen ze vaak ook niet meer wegtrekken naar hun gebruikelijke verblijfoorden. Ook in de betreffende aflevering van 'Koken met van boven' wordt door de verhullende wijze van montage voor de oplettende kijker duidelijk, dat 'het eerste het beste' schot niet volstond om de 2 slachtoffers uit de lucht te knallen.

Het zou de VPRO sieren, als zij in de eerstvolgende aflevering excuus zou aanbieden voor deze ondoordachte actie, omdat vanwege het tijdstip waarop dit programma wordt uitgezonden, ook bij de allerjongste jeugd het beeld ontstaat, dat het wel oké is om weerloze dieren achteloos te vermoorden.

vrijdag 28 augustus 2015

Zwijgen

        Ik heb vanavond, met de poes op schoot,
        de onrust uit het beestje weggestreken,
        waarbij de goedzak mij heeft aangekeken
        met ogen zo onpeilbaar diep en groot,
        dat het mij één moment heeft toegeleken
        als was hij eeuwen lang al deelgenoot
        van het geheim van leven en van dood
        en nu dan op het punt stond om te spreken.

        Een aandrang, waar hij niet voor is bezweken,
        omdat hij langzaamaan de ogen sloot
        en nog een lome haal gaf met zijn poot
        als halve aai en onzachtzinnig teken
        dat men hem ooit nadrukkelijk verbood
        het zwijgen rond die zaken te verbreken.

***

        Driek van Wissen

Weegschalen in de supermarkt


De weegschalen bij de groente-fruitafdeling en bij de kassa van de supermarkt kunnen verschillen. De prijsverschillen kunnen aanzienlijk zijn. Bij Albert Heijn was het verschil vandaag 75 ct. (bananen).
Kwalijk is daarbij dat de weegschaal op de afdeling van AH geen bon geeft. Je moet het dus onthouden!
Bij Dirk vd Broek wel.

Verklaring personeel AH: weegschaal heeft soms ‘kuurtjes’.
Verklaring personeel Dirk: het beeldscherm aan de kassa zakt soms, of staat te laag. Drukt daardoor op het product. En daardoor gewicht en prijs hoger!

Tamarah Benima




In 9 van 10 interviews moet de gast: opzitten en pootjes geven. Tamarah Benima is uit ander hout gesneden. Frénk van der Linden - niet de eerste de beste - is er beduusd van.


Traditie is terreur (Zwarte Piet)

De Nederlandse regering moet ervoor zorgen dat Zwarte Piet verandert. Dat staat in het vijfjaarlijkse rapport van het VN-Comité voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie.

Volgens het comité rechtvaardigt het feit dat de traditie diep geworteld is, NIET discriminatie en het  gebruik van stereotypen.

Vorige week was er in Genève een hoorzitting over het Nederlandse antidiscriminatiebeleid. Nederland moet ook een actieplan maken tegen rassendiscriminatie, onder meer bij de Nederlandse politie.
Ook wil het comité dat het onderwijs meer aandacht schenkt aan het slavernijverleden.                   

       ***                            

 Commentaar:

Daar is een VN-comité voor nodig...
De overheid heeft zich steeds afzijdig gehouden, m.n. de laffe premier. (Rutte, historicus)

Dafne Schippers

 

Nederlandse krachtpatser (1.79 m) krijgt het niet cadeau: wereldkampioen 200 m!

maandag 24 augustus 2015

Roofvogelshow

 
Het klopt dat 'It Fryske Gea' geen voorstander is van roofvogelshows. In het verleden hebben wij wel eens een show ingehuurd tijdens een open dag, omdat het een stuk historie illustreert en mensen van dichtbij die magnifieke dieren laat beleven. Toch zijn wij ermee gestopt. De reden hiervoor is o.a. het dierwelzijn van de dieren, dat de afkomst van de dieren niet altijd gegarandeerd is en daarnaast zijn deze dieren gewoon geen speelgoed.

Ons beleid hierop staat inderdaad niet vermeld op onze site. Wij geven gewoon geen toestemming voor shows op onze terreinen.


Elske van der Kooi
Medewerker Communicatie en Verenigingszaken

zondag 23 augustus 2015

vrijdag 21 augustus 2015

Honingbij (anatomie)



01.     tong
02.     uitmonding van speekselklieren  
03.     onderkaak
04.     bovenkaak
05.     bovenlip
06.     onderlip
07.     bovenkaakklier (boven mandibelklier)
08.     achterkaakklier (achter mandibelklier)
09.     keelgat
10.  voorste voedersapklier  
11.  hersenen
12.  puntogen
13.  borstspeekselklier
14.  borstspieren (vliegspieren)
15.  vleugelgesp
16.  voorvleugel
17.  achtervleugel
18.  bloedsomloop
19.  ademhalingsopening (stigma)
20.  luchtzak
21.  middendarm
22.  hartkleppen
23.  dunne darm
24.  nasonovklier
25.  achterlijfsklieren
26.  endeldarm
27.  anus
28.  angelschede
29.  gifblaas
30.  borstelmembraam
31.  gifklieren
32.  kleine klier
33.  zaadblaas (spermatheca)
34.  WASKLIEREN
35.  ventrale zenuw snoer
36.  pijp van honingventiel
37.  trechter van honingventiel
38.  ingang honingventiel
39.  honingmaag
40.  hoofdslagader
41.  slokdarm
42.  zenuwstelsel
43.  kaak
44.  pollenkam 

Een stekende honingbij, de angel laat los.

donderdag 20 augustus 2015

Sluit het Dolfinarium !


Banksy heeft donderdag zijn Dismaland geopend. De Britse kunstenaar beschrijft het park in Weston-super-Mare als een 'amusementspark ongeschikt voor kleine kinderen'. 
Bezoekers worden welkom geheten door medewerkers in een mineurstemming. Ook zijn zwarte ballonnen te koop met de tekst 'ik ben een debiel'. 
Het prutpark is tot en met 27 september geopend.

dinsdag 18 augustus 2015

VS - Nederland

.41 Staten van de 50 van de VS hebben een grotere oppervlakte dan Nederland. 
Maar slechts vier staten hebben een groter aantal inwoners, t.w.

  • Californië (38 miljoen),
  • Texas (26 miljoen),
  • New York State (19 miljoen),
  • Florida (19 miljoen).
 ***

PS.
Some sources might say that Washington D.C. and Puerto Rico are states, but that is untrue: Washington D.C. is a federal district and Puerto Rico is a jurisdiction. 
The American flag has a star for each state, and is updated as states are added to the union. 
The United States has had 50 states since 1960. 
The United States had 46 states until 1912, 48 states until 1959 and 49 states until 1960. 
-
The misconception of the United States having 52 states has unknown origins, and is constantly perpetuated.
-
Puerto Rico, located in the northeastern Caribbean, is an unincorporated property of the United States. It was acquired by the U.S. in 1898 through the Treaty of Paris after the Spanish-American War. U.S. citizenship was granted to residents of Puerto Rico beginning in 1917.

Washington, D.C., is the capital of the U.S., but it is not part of any state. Washington was declared a federal district under the Residence Act in 1790. It was created for the sole purpose of acting as the capital district for the country. Although land was donated by the neighboring states of Maryland and Virginia to form it, it is not a part of either of these states.

maandag 17 augustus 2015

De leeuw Cecil en dagblad Trouw

In prot.chr. dagblad Trouw van 7 dezer werd de mening van twee predikanten gevraagd naar aanleiding van het doden van de leeuw Cecil door een tandarts uit Florida.
De kop boven het artikel trok de aandacht, luidende: “Wij zijn allemaal Cecil, wij zijn allemaal de tandarts.”
Als toelichting daarbij: De moord op de leeuw Cecil zorgde voor enorm veel ophef. Maar is al die aandacht niet overdreven? Kunnen we ons niet veel beter druk maken om bijvoorbeeld de slachtoffers van het oorlogsgeweld in Zuid-Soedan?

Tot zover de Trouwredactie die zich hier meteen al van haar slechtste kant laat zien. Niveau Tinkebell, die ook voor deze krant schrijft. Het is een bekend (pseudo-)argument maar je houdt wel je hart vast als je verder gaat lezen. De auteurs zijn mevrouw Tollefsen (foto), priester in de Anglicaanse kerk in Twente, en Matthias Smalbrugge, naast predikant ook hoogleraar christendom.


Tollefsen maakt geen reclame voor zichzelf of voor haar kerk. Ze zegt: “ik ben geen vegetariër en kan ermee leven als dieren worden doodgemaakt voor consumptie.” In feite zijn we dan al uitgepraat. Maar ze dekt zich in: “Een christen mag jagen. Als het maar gaat om het verzamelen van voedsel, voor mij is de plezierjacht taboe.” N.B. In Nederland bestaat uitsluitend plezierjacht.

Smalbrugge brengt het er voor mij iets beter vanaf. Of Zuid-Soedan niet belangrijker is dan Cecil, daarover zegt hij terecht: het is allebei vreselijk, maar die twee dingen tegen elkaar uitspelen vind ik een misselijke zaak. Toch komt Smalbrugge er ook niet uit. Hij zegt: “Het christendom heeft nooit iets ingebracht tegen de jacht. In de bijbel kun je veel lezen over jagen en nooit iets negatiefs.” En zijn uitsmijter is: “Ik denk niet dat ik hierover ga preken.”