donderdag 29 maart 2018

GOUDA REFRACTORIES



In Gouda moest ik even wachten op een bedrijventerrein, vlakbij de rivier de Gouwe. Mijn oog viel op een grote hal aan de kant van het water, waarop stond: GOUDA REFRACTORIES. Geen idee van de betekenis. Ook mijn maat wist het niet, hij veronderstelde dat er iets met zand gedaan werd. Vreemdelingen in eigen land. Dus googlen. Refractair is een (Frans) woord met veel betekenissen, allemaal ‘negatief‘, zoals afstotend.

Het bleek te gaan om een bekend, oud bedrijf, met een nieuwe naam. Namelijk Gouda Vuurvast. Hier worden in grote ovens vuurvaste stenen gebakken. Een steenbakkerij dus eigenlijk, zoals er meer langs rivieren staan. Aan de Linge, in Geldermalsen, staat een nevenvestiging van deze toko. Opgericht in 1901 was het lange tijd een familiebedrijf. (Familie Nagtegaal)

Voor de hele, lange geschiedenis, zie wikipedia.

dinsdag 27 maart 2018

TV wordt LV

Gezien het overweldigende aanbod van praatprogramma's op de tv verdient het aanbeveling af te stappen van het verouderde woord 'televisie', en alleen nog te spreken over 'lullevisie'. LV.

RESPECT VOOR HET LEVEN

Anders dan de gelovige mens beweert heeft hij/zij geen respect voor 'leven' als zodanig.

De gelovige volgt slechts opvattingen over leven uit prehistorische tijden. "Omdat het zo geschreven staat."

donderdag 22 maart 2018

PECHTOLD EN VERKIEZINGEN

D66 pleit voor afschaffen van gemeenteraadsverkiezingen na tegenvallende resultaten. 'Hier waren de verkiezingen niet voor bedoeld.'

dinsdag 20 maart 2018

LEVEND KOKEN VAN KREEFTEN


Naar aanleiding van de petitie die de Vissenbescherming op 6 februari jl. aan de vaste commissie voor LNV heeft overhandigd, hebben de Kamerleden Wassenberg en Arissen van de Partij voor de Dieren een motie ingediend om het levend koken van kreeften en krabben niet langer toe te staan.
Afgelopen week is de motie in stemming gebracht en helaas heeft deze het niet gehaald.
Ze werd met 66 stemmen voor en 84 tegen verworpen.

Heel jammer dat D66, die in 2013 wel voor een motie voor onderzoek naar elektrische verdoving stemde, nu voor het levend koken van deze dieren meende te moeten kiezen. We hadden dat niet verwacht.

Voor een verbod waren: PvdD, PVV, SP, GL, PvdA en 50PLUS. 
De motie en stemverhoudingen zijn hier te bekijken.

maandag 19 maart 2018

ZET - STIJN FENS - IN EEN KOOI


Stijn Fens is de jongste zoon van de bekende Kees Fens, een schrijversfamilie uit het Rijke Roomse Leven. De oude heer besprak boeken in de Volkskrant en ging steeds onleesbaarder schrijven, over steeds onbegrijpelijker (religieuze) onderwerpen, naarmate hij ouder werd. Hij werd 78.

Stijn heeft een column in Trouw en is Vaticaan-watcher. Roomser dan de paus. Ik lees hem natuurlijk niet, alleen wanneer ik er niet omheen kan. Zo besprak hij laatst een boek over wat de paus eet. De vraag of Franciscus misschien vlees eet, kwam helemaal niet bij hem op. Stijn kan zich niets anders voorstellen. Vrij zeker dat hij het hele begrip vegetarisme / veganisme niet kent.

Zo mogelijk nog bonter zijn column van 24 februari j.l. onder de titel: “De eeuwigheid van diergaarde Artis”. “Eeuwigheid” is natuurlijk karakteristiek voor het roomse denken. Een normaal mens komt daar niet op. De column is een lofprijzing op deze ‘diergaarde’. Hij zou willen dat Artis naar het centrum van de stad verplaatst wordt. Als hij Artis bezoekt loopt hij de route die zijn vader voor hem heeft uitgestippeld. De ‘dierenliefde’ zit in de genen.

Het is onvoorstelbaar hoe wereldvreemd orthodox-gelovigen als deze Fens kunnen zijn. Als bezoeker denkt hij waarschijnlijk dat de dieren het leuk vinden hem te zien. “Ha daar heb je Stijn! Even zwaaien met mijn slurf.” Hij noemt het: “een uitgelezen selectie uit wat ooit die beroemde ark bewoonde.”
Over het lijden en sterven, fokprogramma’s en het jaarlijkse afschot van het surplus, de complete ellende die wilde dieren wordt aangedaan – Fens weet het niet, ziet het niet, interesseert hem niet. Zo iemand schrijft in een krant. Zo iemand wordt gelezen. Daar nemen  (sommige) mensen een abonnement op. Niet te geloven.

vrijdag 16 maart 2018

HERSEN-CHIRURGIE



Met operatieschort

De gepensioneerde Britse neurochirurg Henry Marsh schreef twee recent gepubliceerde, fraaie boeken over leven en werk. De teksten zijn zo boeiend omdat ze goed geschreven (en vertaald) zijn, maar ook omdat ze zo’n groot gebied omvatten. Allereerst natuurlijk de praktijk van de hersenchirurgie, en ’s mans loopbaan daarin. Met uitstapjes naar Oekraïene en Nepal, waar Marsh door hem in Londen opgeleide specialisten af en toe assisteert. Het zijn soms heel verdrietige en schokkende verhalen, die ook de beperkingen van de geneeskunde, zelfs van de chirurgie, op allerlei manieren aan het licht brengen. Maar Marsh weet het min of meer luchtig te houden door zijn heel persoonlijke verhaal, waarbij het hem aan zelfkritiek niet ontbreekt. 
Het gaat ook over de eigen fysieke tegenslagen, zoals een oogoperatie. Een beenbreuk na een val van een eigen gemaakte trap in zijn huis. Nog meer ellende: echtscheiding na een lang huwelijk. Conflicten met het management van zijn ziekenhuis. Hij wordt wel eens aangeklaagd door familie van patiënten na een mislukte operatie. 
Aan gevoel voor humor ontbreekt het hem gelukkig niet. Vrij geestig is zijn passie voor het zelf maken van dingen, dat zover gaat dat hij een vervallen sluiswachtershuisje koopt om het zelf op te knappen voor bewoning. Door vandalen wordt zijn renovatiewerk dan weer deels teniet gedaan. 
Last not least allerlei levens- en andere wijsheden. Teveel om op te noemen. Artsen houden niet van angstige patiënten omdat angst aanstekelijk werkt. Van geest, bewustzijn, denken, begrijpt Marsh net zo weinig als jij en ik. ('Elektrochemie') 
Wat is doodsangst anders of meer dan de angst voor het niets? Hij is niet gelovig. Waar hij wel voor beducht is, is het levenseinde zelf, de laatste fase. Hij is groot voorstander van gelegitimeerde euthanasie.


Henry Marsh, Allereerst niet schaden

Idem, Bekentenissen

donderdag 8 maart 2018

PAUSELIJKE VRAATZUCHT



Pauselijke vraatzucht, een van de zeven Hoofdzonden.

Man is niet eens vegetariër!