Lippenbeer |
Wat Jan Modaal met zijn gezin in de dierentuin van Beekse Bergen te zoeken heeft, weet ik niet. De entree (21 euro p.p.) – en parkeren (7 euro) – zijn niet bepaald goedkoop. Consumpties zijn gereduceerd tot ijs, frisdrank, friet en frikadel, dat weer wel. Een mooi terras is er niet.
Het gaat om de grootste dierentuin van de Benelux - 120 ha – wat een aantal diersoorten meer ruimte geeft dan in andere dierentuinen, maar ook met zich meebrengt dat je zonder verrekijker niet erg veel ziet. De kudde neushoorns bijv. ligt op flinke afstand.
Herten hebben de ruimte maar zijn nu niet direct de soorten waarvoor je naar de dierentuin gaat. De giraffen stelen de show doordat ze op de auto’s en bussen afkomen. Ze likken de voertuigen en bij de bus proberen ze hun kop door het openstaande luik van het dak te steken. Leuk om te zien is hoe deze dieren drinken: wijdbeens.
Maar lang niet alle dieren hebben de ruimte; zo bijv. een luipaard die onder een vlierstruik ligt te slapen. In andere perkjes zie je soms helemaal niks, zoals bij de zeldzame Aziatische rode honden, die in 2004 uitbraken en waarvan de helft doodgeschoten werd. Zoals in niet één dierentuin staat per perk aangegeven hoeveel dieren per soort te zien zouden moeten zijn. Het blijft dus gissen.
Ook de vijf leeuwinnen verderop liggen op apegapen. Een ligt met haar rug tegen het glas aan waardoor je haar bijna kunt aanraken. Veel meer dan geeuwen doet ze niet. Triest, leeg leven.
Nog meer ellende bij de lippenbeer die in 2006 een aapje greep en verscheurde, vermoedelijk ook uit verveling. Nog steeds zit hij samen met een troep rhesusapen, maar nu loopt hij stereotiep heen en weer. Twintig passen heen, en twintig terug. Pas 21 en 22 gebruikt hij om om te draaien. Precies hetzelfde zie je bij de brilbeer in Artis. Geen mens blijkbaar die aanstoot aan dit gedrag neemt.
De olifanten houden zich goed, al spat ook hier de verveling vanaf. Ze bewegen niet of nauwelijks.
De directie heeft het probleem van de afstanden en het ontbreken van spektakel, bekwaam opgelost, dat moet gezegd. De bezoeker wordt nu (gratis) vervoerd: per bus en per boot, van voor naar achter v.v. De boot vaart midden door het park, de bus rijdt aan de buitenzijde om het park heen. In plaats van de bus kun je ook de eigen auto nemen. En tenslotte kun je nog te voet door het park lopen. Zo kun je het toch nog druk hebben in safaripark Beekse Bergen!
In het verleden leverde Beekse Bergen dieren aan het proefdiercentrum in Rijswijk (BPRC) maar daarmee zijn ze (hopelijk) gestopt. Nu, vertelde de gids, worden surplusdieren, m.n. yaks, gedood en gevoerd aan de leeuwen. “De keerzijde van de dierentuin” voegde hij er monter aan toe.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten