dinsdag 29 juli 2014

100 jaar Luchtvaart

Na 100 jaar luchtvaart gaan we onderzoeken of het luchtruim veiliger gemaakt kan worden.
Iemand die daarvan opkijkt?
 ***
De Internationale burgerluchtvaartautoriteit ICAO gaat onderzoeken hoe informatie over de veiligheid van het luchtverkeer beter kan worden gedeeld. Dat werd bekendgemaakt na een spoedzitting van de ICAO, een organisatie van de VN.
Secretaris-generaal Raymond Benjamin zei dat voor het onderzoek een speciale commissie wordt ingesteld. Daarin zullen experts van landen en bedrijven zitten.
De commissie moet uiteindelijk luchtvaartmaatschappijen en nationale veiligheidsdiensten adviseren over hoe de informatie over de veiligheid het beste kan worden verzameld en gedeeld. 

De maatregelen volgen op (!) het neerstorten van het vliegtuig van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne, op 17 juli. Het vliegtuig werd vrijwel zeker geraakt door een raket, vermoedelijk afgeschoten door pro-Russische rebellen. 

De ramp heeft een discussie losgemaakt over de vraag of het luchtruim boven het gebied wel open had mogen zijn. Er gold een minimum-vlieghoogte, maar er was geen sprake van een internationaal verbod om boven Oost-Oekraïne te vliegen. In de periode voor het neerstorten van MH17 hadden rebellen verscheidene militaire vliegtuigen neergeschoten, eveneens op grote hoogte.

KLM, partner van Malaysia Airlines bij de fatale vlucht MH17, benadrukte na de vliegramp dat het luchtruim boven het oosten van Oekraïne door de ICAO was goedgekeurd. 
 Toch waren er andere luchtvaartmaatschappijen die het gebied al enige tijd meden. KLM-topman Eurlings zei dat hij daarvan niet op de hoogte was.

zondag 27 juli 2014

vrijdag 25 juli 2014

Vliegrampen (2001- aug. 2014)

Bron: Aviation Safety Network

          jaar                        crashes                    doden  

  2014 
              14

807
2013
29
265
2012
23
475
2011
36
524
2010
32
943
2009
31
760
2008
33
588
2007
31
773
2006
33
905
2005
40
1074
2004
33
454
2003
33
703
2002
43
1112
2001
35
801

donderdag 24 juli 2014

Ockhams scheermes

.


Ockhams scheermes is een principe uit de kennistheorie dat wordt toegeschreven aan de 14e-eeuwse Engelse filosoof Willem van Ockham, een franciscaner monnik. Het houdt in dat men niet het bestaan van iets moet veronderstellen als onze ervaringen ook op een andere manier kunnen worden verklaard.
Wanneer er verschillende hypothesen zijn die een verschijnsel in gelijke mate kunnen verklaren, wordt vanuit dit principe aange- raden om die hypothese te kiezen welke de minste aannamen bevat en de minste entiteiten veronderstelt. 

Dit is de gangbare wijze waarop Ockhams scheermes wordt toegepast.Het 'scheermes'  - een term die Ockham zelf niet gebruikte - symboliseert het wegscheren van alle onnodige ingewikkeldheden om bij de eenvoudigste verklaring uit te komen. Ockham gebruikte dit principe om speculatieve begrippen in de filosofie af te wijzen. Betrouwbare speculaties over de wereld waren voor hem uitgesloten. 

Het scheermes wordt vaak gebruikt als demarcatiecriterium om wetenschap van pseudowetenschap te onderscheiden. Ter verklaring van het uitslaan van de wichelroede bij gebruik door wichelroedelopers wordt bijvoorbeeld wel aangevoerd dat dit een reactie is op de aanwezigheid ter plekke van aardstralen. Ockhams scheermes kan nu worden toegepast door te zeggen dat zolang het niet duidelijk is hoe aardstralen objectief (wetenschappelijk) gedefinieerd of aangetoond moeten worden, het beter is om het begrip überhaupt niet te gebruiken, en alternatieve verklaringen te zoeken die niet van aardstralen uitgaan, bijvoorbeeld onwille-keurige spierbewegingen van de wichelaar.

Ander voorbeeld is de zwaartekrachtwet volgens Newton: vòòr de ontwikkeling van de speciale relativiteitstheorie door Albert Einstein was er geen reden om op zoek te gaan naar een ander model — alle metingen, tot dan toe, waren in overeenstemming met Newtons zwaartekrachtwet.De zwaartekracht breidt zich echter volgens de wet van Newton met oneindige snelheid uit, terwijl de speciale relativiteitstheorie ervan uitgaat dat niets zich sneller voort kan bewegen dan de lichtsnelheid (in vacuüm). Dit was voor Einstein de reden om op zoek te gaan naar een nieuwe zwaartekrachtstheorie. Die vond hij, en maakt deel uit van zijn algemene relativiteitstheorie. Door steeds verfijndere meet- methoden zijn er sindsdien metingen gekomen die niet te verklaren zijn vanuit Newtons zwaartekrachtwet, en wel vanuit de algemene relativiteitstheorie.

Overeenkomstig geldt voor het Ptolemeïsche wereldbeeld met de aarde in het middelpunt: zolang observaties niet iets anders sugge-reerden was er geen reden om de zon in het middelpunt te stellen. Pas nadat de aandacht werd gevestigd op anomalieën in de banen van planeten kwam er ruimte voor twijfel.

(wikipedia)

dinsdag 22 juli 2014

Niet voor de poes

http://www.youtube.com/watch?v=s2M6JUFCCSA
  
Warning: Video contains coarse language!


A group of Auckland law students are causing a stir with their tongue-in-cheek parody of Robin Thicke's hit song 'Blurred lines'. They've released a feminist response to Thicke's song which has drawn criticism for "blurring the lines" between consensual and non-consensual sex. The hit's promo video also features topless models. 

The 22-year-old women and their male friends made a parody video as part of Auckland University's law revue - a show of 40 skits performed at SkyCity Theatre last week. 

After 300,000 hits on YouTube the students' video was taken down, but they say it's no more offensive than the original which is derogatory to women - and at least they've got people talking about that.  


zaterdag 19 juli 2014

Mark Rutte

Met de verkiezingen schuiven politici zoveel mogelijk aan bij actualiteitenprogramma's. Maar de grens ligt voor Mark Rutte bij Freek de Jonge. Hij wil niet met de cabaretier aan tafel. 
Een woordvoerder van het VVD-campagneteam erkent dat Rutte liever niet met De Jonge aan tafel zit. Volgens hem heeft hij "altijd een hele zure anti-VVD-houding''. De woordvoerder benadrukt dat de VVD niet betrokken is geweest bij een besluit om De Jonge af te zeggen voor de uitzending. (sept. 2012)

donderdag 17 juli 2014

Pinda

http://lightup-ym.com/wp-content/uploads/2013/01/Peanut-Plant-Drawing.jpg




De pinda is GEEN noot, maar een peulvrucht!


De aardnoot was niet inheems in Afrika maar komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, vanwaar zij tot in Midden-Amerika verspreid was.
In de loop van de 16e eeuw is de aardnoot in Afrika ingevoerd, en vandaaruit in West-Indië en Noord-Amerika. Het lijkt waarschijnlijk dat men in Afrika bestaande woorden gebruikte om deze vrucht te benoemen. Het waarschijnlijkst is naamsoverdracht van een kleine kalebassoort, de Lagenaria vulgaris, op de pinda, omdat van beide de vrucht een harde droge schaal heeft en men van beide de oliehoudende zaden consumeert; deze kalebas heet bijv. in het Kikongo mbinda (Rossel 1987). 

OED3 suggereert dat het woord afkomstig is van een Bantoe-wortel met de betekenis ‘doordringen, (de aarde) penetreren’, omdat de vruchtbeginsels van de pinda als het ware onder de grond kruipen om daar verder te rijpen; zo staat bijv. in het Pove péndá ‘aardnoot’ naast péndáká ‘doordringen, penetreren’.
Er zijn geen namen voor de aardnoot in Zuid- of Midden-Amerikaanse Indiaanse talen bekend die tot pinda geleid zouden kunnen hebben.

zaterdag 5 juli 2014

Argentijnse tango

De dansers zijn er weer. In de openlucht bewegen mannen en vrouwen die met een been in het graf staan en met het andere nog een dansje doen. En zoals dat gaat in dit leven: ze kiezen daarvoor precies de dans die het minst bij ze past. De tango. Dit is een hartstochtelijke dansvorm die heel precies uitgevoerd moet worden. Maar die scherpte hebben onze dansers niet meer. Met gevolg dat er een weemakend sausje overheen komt te liggen. Alleen aan de muziek kun je horen dat tango de bedoeling is.
Ik kan het niet aanzien. Ook al niet omdat ik ongelukken voorzie. Het geval wil namelijk dat de dames af en toe heel sexy een been heffen en dat om het been van hun man krullen. Het lijkt wel judo, dat moet een keer misgaan. En als je dan bedenkt dat de meesten ook nog osteoporose zullen hebben, dan hoef ik verder niks te zeggen. EHBO in geen velden of wegen.

Foto: Ashraf

dinsdag 1 juli 2014

Nederlands leren (Raad van State)

Bij Kabinetsmissive van 9 april 2014, no.2014000701, heeft Uwe Majesteit (sic!), op voordracht van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, bij de Afdeling advisering van de Raad van State ter overweging aanhangig gemaakt het voorstel van wet tot wijziging van de Wet werk en bijstand teneinde de eis tot beheersing van de Nederlandse taal toe te voegen aan die wet (Wet taaleis WWB), met memorie van toelichting.

Het voorstel introduceert de plicht voor colleges van burgemeester en wethouders (hierna: colleges) om de bijstand te verlagen indien de bijstandsgerechtigde de Nederlandse taal niet beheerst op een niveau dat noodzakelijk is voor arbeidsinschakeling. Het voorstel bepaalt voorts op welke wijze de bijstand dient te worden verlaagd wanneer de bijstandsgerechtigde niet aan dat taalniveau voldoet en wanneer hij niet voldoet aan de voortgang bij het verwerven van de vaardigheden in de Nederlandse taal die van hem mag worden verwacht.
De Afdeling advisering van de Raad van State onderschrijft de strekking van het wetsvoorstel, maar maakt daarbij de volgende kanttekeningen.


1. Hardheidsclausule
Thans kunnen colleges reeds in het kader van de arbeidsinschakeling de verplichting opleggen dat de bijstandsgerechtigde de Nederlandse taal voldoende beheerst. Voldoet de bijstandsgerechtigde hier niet aan dan wordt zijn bijstand verlaagd overeenkomstig door de gemeente bij verordening gestelde regels. Deze beleidsvrijheid van gemeenten om zelf regels te stellen over de verlaging van de bijstand wordt door het voorstel ingeperkt. Langs de weg van de hardheidsclausule kunnen de colleges in bijzondere gevallen van de voorgestelde regels afwijken.

De Afdeling begrijpt dat met het oog op het recht van de Europese Unie (evenredigheid) voor een eenduidige regeling op nationaal niveau is gekozen. Zij meent dat, mede gelet op het recht van de Europese Unie en de beleidsvrijheid van colleges, in de toelichting nader aandacht nodig is voor de betekenis en reikwijdte van de hardheidsclausule. Zij adviseert daartoe.


2. Inspanningsverplichting
Op grond van het voorgestelde artikel 18b van de Wet werk en bijstand (WWB) wordt de bijstandsuitkering verlaagd als de belanghebbende niet voldoet aan de voortgang die van hem verwacht mag worden met het verwerven van de vaardigheden in de Nederlandse taal.
Ziet de Afdeling het goed dan wordt hiermee bedoeld dat van de belanghebbende wordt verwacht dat hij zich voldoende heeft ingespannen om zich de vaardigheden in de Nederlandse taal eigen te maken.
De Afdeling adviseert in de toelichting tot uitdrukking te brengen dat het hier om een inspanningsverplichting gaat.


3. Participatiebudget
In de toelichting wordt gesteld dat de colleges, als de bijstandsgerechtigde naar het oordeel van de gemeente niet over het gewenste taalniveau beschikt om uit te stromen naar een betaalde baan, de noodzakelijke financiële middelen om dat gewenste taalniveau te bereiken uit het participatiebudget kunnen betalen. De Afdeling begrijpt dit zo dat wanneer het college besluit de bijstandsgerechtigde een voorziening aan te bieden om het taalniveau te kunnen bereiken, de mogelijkheid bestaat de kosten van de voorziening uit het participatiebudget te betalen.
De omvorming van de WWB tot Participatiewet en de invoering van een deelfonds sociaal domein zullen meebrengen dat het participatiebudget zal verdwijnen. Gemeenten zijn in de beoogde opzet van het sociaal domein geheel vrij in de besteding van de middelen uit het fonds, zolang deze maar worden besteed aan beleidsterreinen die binnen het domein vallen, zoals maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en participatie- voorzieningen. Hieraan wordt in de toelichting geen aandacht geschonken.
De Afdeling adviseert de toelichting aan te passen in verband met vorengenoemde ontwikkelingen.


4. De Afdeling advisering van de Raad van State geeft U in overweging het voorstel van wet te zenden aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal, nadat aan het vorenstaande aandacht zal zijn geschonken.


De waarnemend vice-president van de Raad van State



Commentaar 

1. Het advies is duidelijk. Na aanpassing wordt het in stemming gebracht in de Tweede Kamer. Dan kan de wet een tijdje mee. 
Maar helaas, zo is het niet. Het ontwerp gaat nu eerst nog eens naar de Eerste Kamer.
Dus: èèrst een voorstel opgesteld door deskundige ambtenaren, vervolgens intern bekeken door wetgevingsjuristen, dan naar de Raad van State, terug naar de ambtenaren en tenslotte naar de Tweede Kamer. 

Je zou zeggen: meer dan genoeg tijd verspild. Te meer als je weet dat iedere regelgeving maar een beperkte houdbaarheidsdatum heeft. Maar nee hoor, ook nog eens naar Eerste Kamer. In welke eeuw leven we eigenlijk? Achttiende, negentiende?

2. Het maakt natuurlijk verschil wat de moedertaal van iemand is. Aan een Duitser zullen hogere eisen gesteld kunnen worden dan aan een Ghanees. Hoe dat uitgewerkt wordt, daar lees ik niets over. 

3. Komt er ook nog een verplichting om Engels te leren? Anders gesteld: worden Engelstaligen vrijgesteld van deze voorschriften?