maandag 30 januari 2017

Hans Krebs





Hans Adolf Krebs (1900-1981) werd in 1932 privaatdocent aan de universiteit van Freiburg, maar onder het regime van de Nazi's werd hij in 1933 wegens zijn joodse afkomst ontslagen. Hij vertrok naar Engeland, waar hij in 1937 de citroenzuurcyclus beschreef. (Ook wel genoemd Krebscyclus.) Goed voor de Nobelprijs in 1953.

Adolf was in Duitsland nog voor Hitler een gewone voornaam. De naam komt al voor in het Wilhelmus, als ‘graaf Adolf’, broer van Willem van Oranje.

De vader van genoemde Krebs trouwde een joodse vrouw, uit de familie Davidson, en daar kwam die joodse afkomst vandaan.
Krebs is namelijk geen joodse familie. Dat blijkt bijv. uit het feit dat er ook een nazigeneraal Hans Krebs geleefd heeft. (1898-1945)

NB. Veel joodse familienamen verwijzen naar dieren. ('Kreeft')

Luchtvaart: 'homesick factor'

-Het vliegtuig waarmee een grote groep Duitse vakantiegangers vanuit de Dominicaanse republiek terug naar huis zou vliegen, moest op het laatste moment vervangen worden. Er werd een Boeing-757 van een Turkse maatschappij ingeschakeld die daar al ca. 25 dagen stond te wachten op voldoende passagiers. De pitotbuizen waren al die tijd per abuis niet afgedekt

Op de foto hieronder is een pitotbuis wèl afgedekt. Er hangt een lint aan, om erop opmerkzaam te maken dat de afdekking voor de vlucht verwijderd moet worden.

Het gevolg was dat ze verstopt waren geraakt, vermoedelijk door nestelende metselwespen. Daardoor werkten  de snelheidsmeters in de cockpit niet synchroon. De Turkse gezagvoerder had de start moeten afbreken, maar hij deed dit niet. Mogelijke oorzaak was de 'homesick factor': de bemanning wilde eindelijk naar huis.


Vijf minuten na de start stortte het in de nachtelijke zee, alle 189 inzittenden kwamen om het leven.

dinsdag 24 januari 2017

Vuurwerk: the day after



Tijdens de jaarwisseling zijn 224 ogen beschadigd geraakt bij in totaal 176 mensen. 
In 19 gevallen is het letsel zo ernstig,dat mensen aan één oog blind zijn geworden.
In totaal liepen 63 mensen blijvend letsel op.
Vijf ogen zijn helemaal verwijderd.             
                                       
Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap heeft nu de balans opgemaakt. Vrijwel de helft van alle slachtoffers (46%) is geraakt door vuurwerk dat door iemand anders is afgestoken.                 
                                       
Er zijn 16 oogslachtoffers meer dan vorig jaar. Toen raakten 15 ogen blind.

De oogartsen roepen opnieuw op tot een verbod op consumentenvuurwerk.

zaterdag 14 januari 2017

Catch-22 (logica)

-Een Catch-22 is een paradoxale situatie waarin het onmogelijk is om een gewenste uitkomst te bereiken doordat de 'regels' dat vanwege tegenstrijdigheden niet toelaten. De term is afkomstig uit de roman Catch-22 van Joseph Heller, waarin een algemene situatie wordt beschreven waarin een individu twee acties dient te verwezenlijken die wederzijds afhankelijk zijn van de andere actie, die als eerste dient te zijn voltooid.
In het boek van Heller probeert Yossarian, een militair van de luchtmacht, onder gevaarlijke gevechtsmissies uit te komen door zichzelf krankzinnig te laten verklaren. De behandelend arts vindt het echter heel verstandig dat Yossarian onder de missies probeert uit te komen door zichzelf krankzinnig te laten verklaren en acht daarmee bewezen dat Yossarian niet krankzinnig is, maar juist heel verstandig. De arts verklaart hem volledig gezond wat tot gevolg heeft dat Yossarian gevaarlijke gevechtsmissies moet blijven vliegen.
Een ander voorbeeld van deze situatie komt naar voren bij het zoeken van een baan. Een Catch-22-situatie ontstaat als men zonder werkervaring geen baan kan krijgen, maar men zonder baan geen werkervaring kan opdoen. In de Nederlandse taal wordt dit ook vaak het kip-en-eiprobleem genoemd.

Een Catch-22-situatie lijkt op een vicieuze cirkel. Bij een Catch-22-situatie is er echter sprake van een status quo, terwijl er bij een vicieuze cirkel een neerwaartse spiraal is en bij een virtueuze cirkel een opwaartse spiraal.
Bron: Wikipedia
-----------------------------------
Stel dat er een nieuw medicijn is uitgevonden. De veiligheid kan alleen goed getest worden als het wordt uitgeprobeerd op proefpersonen. Maar de overheid verbiedt het gebruik van het medicijn bij proefpersonen, omdat het nog niet getest is op mensen. Dat is dan een voorbeeld van een catch 22.
-
Catch-22 is de titel van een roman uit 1961 van de Amerikaanse schrijver Joseph Heller. Het verhaal speelt in de Tweede Wereldoorlog en gaat over een fictieve Amerikaanse luchtmachtbasis. Er gelden daar allerlei regels, waarvan sommige de naam catch dragen. Deze regels worden van elkaar onderscheiden door een nummer, zoals Catch-22. Heller gebruikte catch in de betekenis 'voorschrift, bepaling'. Waarschijnlijk dacht hij echter ook aan catch in de betekenis 'een verraderlijk element in een voorstel of plan', 'een addertje onder het gras'.
Bron: Onze Taal

Joseph Heller

donderdag 12 januari 2017

Henriette Boas (1911-2001)




Pauline Micheels schreef een mooie biografie over Henriette Boas (‘Jetty’). Het is beknopt maar geeft m.i. wel de hoofdzaken uit dit drukke leven. Het zal bekend zijn dat Jetty drie (of meer) ingezonden brieven per week schreef – op de typemachine. De computer heeft ze niet meer gebruikt.

Het is ook een lichtelijk vermoeiend boek, omdat het bol staat van de meningen die Jetty over van alles en nog wat had – zij het beperkt tot een relatie met het jodendom en de staat Israël.

In Israël kon deze classica niet aarden, d.w.z. geen werk vinden, ondanks dat ze de taal sprak. Ze schreef ook daar veel voor kranten en tijdschriften maar werd daarvoor slecht betaald. Overigens heeft ze het land geregeld bezocht. Een broer van haar vestigde zich er wel met zijn gezin. 



Er komen weinig of geen mensen in het boek voor met wie ze geen ruzie had. Abel Herzberg lijkt zowat de enige te zijn voor wie ze respect had. Ze vond eindelijk vast werk als lerares aan het Haarlemmermeerlyceum in Badhoevedorp, waar ze het tien jaar volgehouden heeft, tot aan haar pensioen.



‘De Dikke Man’ (Ischa Meijer) noemde haar in een column een bijkans systematisch verslonsde vrouw, een intellectuele clochard. Hij schrijft verder: ‘In haar heeft zich die naar particulier terrorisme neigende manie van de Ingezonden Brief ontwikkeld. Met welke inzet creëerde zij die niet aflatende stroom van epistolaire verongelijktheid, verachting, woede, smart? (…)

Nu ontwaarde hij, terwijl zij zat te lezen en met rode ballpoint aantekeningen maakte, een bepaald type gezagdrager, ‘De Leraar’, met zijn volgevreten zelfgenoegzaamheid, volmaakt tevreden, verheven boven alles en iedereen. Een schooljuffrouw die – helaas, maar wel prettig – alle, alle mensen een onvoldoende moest geven.”



Henriette Boas veroordeelde Weinreb, en was dus tegen Renate Rubinstein (‘Tamar’) en Aad Nuis. W.F. Hermans waardeerde haar.

Ze had een hekel aan de cultus rondom Anne Frank en Etty Hillesum. Ze wilde niet dat joden een slachtofferrol aangemeten kregen. Hierbij kan een rol gespeeld hebben dat zijzelf noch haar familie oorlogsslachtoffer geweest zijn. Zelf kon ze, bij het uitbreken van de oorlog, vanuit Parijs via Bordeaux ontkomen naar Londen, waar ze zeven jaar gewoond en kantoorwerk gedaan heeft. Haar vader was al overleden; moeder, broers en zuster overleefden in Theresienstadt.

Ze werd bijna 90 jaar en overleed in juni 2001. De verschrikkingen van 11 september heeft ze niet meer hoeven beleven.



***

Pauline Micheels, De waarheidszoekster – Henriette Boas, een leven voor de Joodse zaak (Boom; 2016)

dinsdag 10 januari 2017

'Marianne en Co. in Bla Bla Land'




Marianne en Co. in Bla Bla Land

De PvdD is zo een soort van groene PVV: lekker hard roepen en dan weglopen als het om samenwerking gaat. Het is misschien ouderwetse politiek om geen onzin, leugens en flauwekul te scanderen. De Partij voor de Dieren wil geen compromissen in de politiek. Schone handjes van fractieleden die gewassen zijn in ethische ‘’hof van Eden’’ onschuld om zo stemmen te krijgen van mensen die dierenleed afwijzen en daardoor het evangelie van Marianne zijn gaan geloven. Met een fabelachtig leger van bekende ethische lijstduwers klinkt het unieke halleluja uit de plantaardige kerk, terwijl buiten de jubeldeuren het leed gewoon in stand blijft. Juist door de compromisloze starre houding. Het is namelijk een waarheid als een biologische koe dat het sluiten van compromissen mensen en dieren meer welzijn geeft. De PvdD kiest echter voor het eigen belang met een paar zetels meer en weigert verantwoordelijkheid te nemen om samen te werken voor een meer duurzame, diervriendelijker en groene politiek. (fragment)

Bernd Timmerman