zaterdag 11 december 2021

MINANGKABAUS HUIS







Rond 1 9 5 5  wordt op het terrein van Château Bleu een Minangkabaus huis neergezet, dat in 1932 was gebouwd in het Westbroekpark ter gelegenheid van de Indische tentoonstelling. Dit doet daar, aan de Leidsestraatweg (vlakbij Huis ten Bosch) dienst tot eind jaren zestig als dans- en eetgelegenheid.

Bij de aanleg van seniorenflat op het Chateau Bleuterrein in 1968 werd een andere bestemming voor het Minangkabause huis gezocht. In 1969 wordt het huidige senioren-appartementencomplex  aldaar gerealiseerd, foto onder.

Tot 1972 lag het in stukken opgeslagen in een stalen hut aan de Huis te Landelaan in Rijswijk, waar enkele buurtbewoners het dure teakhout voor privé-doeleinden gebruikten en vervolgens een brand uitbrak, waarbij de onderdelen bijna geheel verloren gingen. 
De overgebleven fragmenten bevinden zich nu in de collectie van het Museon te Den Haag.

Het huis te Rotterdam is een ander Minangkabaus huis; twee andere exemplaren stonden in Amsterdam (Artis en achter Centraal Station).



Zo ziet het er nu uit aan de Leidsestraatweg:





11 opmerkingen:

  1. 1. Citaat: "Het huis te Rotterdam is een ander Minangkabaus huis; twee andere exemplaren stonden in Amsterdam (Artis en achter Centraal Station."

    Op het laatste (CS) doelt waarschijnlijk Haagsche Hennie als ze het heeft over het NACO-huisje.

    2. Op de foto van het Minangkabause Huis hierboven staat het aan het water. Dat moet dan de achterzijde zijn; aan de voorzijde loopt de straat door het Haagse Bos.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In het Minangkabauwse huis heb ik met een vriendje ooit een drankje gedronken, moet in ca.1958 zijn geweest. Ontzettend jammer dat pronkstuk Minangkabauwse huis is afgebroken, "niet elke verandering is een verbetering"

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik heb altijd gedacht en ik herinner mij dat het minbauwhuis aan de Mient bij de begraafplaats heeft gestaan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onwaarschijnlijk! Dat moet iets anders geweest zijn. Kunt u dat misschien terugvinden?

      Verwijderen
    2. Dat klopt, Barend. Daar zijn ook foto's van.

      Verwijderen
    3. Toch heeft er aan de Kornoeljestraat op het complex van School en Kindertuinen het minangkabauwse huis gestaan. Daar zijn ook foto's van.

      Verwijderen
    4. Toch heeft er aan de Kornoeljestraat in Den Haag, op het complex van School en kindertuinen, een minangkabauwse huis gestaan. Daar zijn ook foto's van.

      Verwijderen
    5. Kees van Donselaar16 april, 2023 09:25

      Nee, dat klopt wel. Ik woonde in de Kornoeljestraat (zijstraat van de Mient) en daar stond het ergens in de jaren '50 in de schooltuinen.

      Verwijderen
  4. U heeft absoluut gelijk: tot in de 50er jaren
    Genoeg foto,'s

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het heeft eerst op de Miemt gestaan en is later verplaatst naar het haagse bos.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Google Minangkabauwse huis Mient Den Haag, zal overigens wel een ander huis kunnen zijn geweest

    BeantwoordenVerwijderen