Allereerst,wat is biologische wijn?
We spreken van biologische wijn als deze is bereid uit biologisch geteelde
druiven.
Biologische druiven die met aandacht en zorg voor het milieu zijn geteeld, zonder het gebruik van kunstmest,de toepassing van gen-technologie en met een minimaal gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen.
Biologische druiven die met aandacht en zorg voor het milieu zijn geteeld, zonder het gebruik van kunstmest,de toepassing van gen-technologie en met een minimaal gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen.
Toch ontkomt ook de biologische wijnboer niet aan het gebruik van zwavel en een mengsel van kopersulfaat en gebluste kalk ('Bordeauxe pap').
Het is echt een misverstand te veronderstellen dat in
biologische wijnen geen
sulfiet zou zitten.
Biologische wijn wil immers alleen maar zeggen dat de wijn is gemaakt van biologisch geteelde druiven, het zegt niets over het wijnbereidingsproces.
Biologische wijn wil immers alleen maar zeggen dat de wijn is gemaakt van biologisch geteelde druiven, het zegt niets over het wijnbereidingsproces.
Zijn er wijnen zonder sulfiet?
Nee, er zijn geen wijnen zonder sulfiet.
Dat is zo omdat sulfiet vanzelf bij de gisting vrij komt,en dus van nature in elke wijn zit.
Zelfs als de wijnmaker het niet gebruikt.
Wel voegt een enkele wijnboer uit principe geen sulfiet toe, dit staat dan op het etiket vermeld.
Deze wijnen zijn echter maar beperkt houdbaar, koop hiervan dus altijd de jongste jaargang.
Nee, er zijn geen wijnen zonder sulfiet.
Dat is zo omdat sulfiet vanzelf bij de gisting vrij komt,en dus van nature in elke wijn zit.
Zelfs als de wijnmaker het niet gebruikt.
Wel voegt een enkele wijnboer uit principe geen sulfiet toe, dit staat dan op het etiket vermeld.
Deze wijnen zijn echter maar beperkt houdbaar, koop hiervan dus altijd de jongste jaargang.
***
Bron: Productschap Wijn
(fragment)
(fragment)
Het is belangrijker om te weten of er bij de bereiding van de wijn geen gelatine is gebruikt.
BeantwoordenVerwijderen