zondag 1 februari 2015

Positieflijst zoogdieren

Veel dieren die in Nederland als huisdier gehouden worden, lijden ernstig omdat op geen enkele manier tegemoet gekomen kan worden aan hun natuurlijke behoeften. In 2014 is in Nederland een zogenaamde ‘positieflijst’ tot stand gekomen, die per 1 februari 2015 van kracht wordt. Zoogdiersoorten die niet op deze lijst genoemd worden, mogen dan niet meer gehouden en verhandeld worden.

Volgens de Nederlandse wet mogen allerlei dieren als huisdier gehouden worden die daarvoor niet geschikt zijn. Het gaat dan met namen om wilde dieren zoals wasberen, papegaaien en stinkdieren, die in gevangenschap onder schrijnende omstandigheden leven. Deze dieren zijn niet aangepast aan een leven met mensen; het is onmogelijk om hun huisvesting en verzorging voldoende af te stemmen op hun natuurlijke behoeften. Hierdoor kunnen ze hun normale gedragsrepertoire niet uitvoeren, met welzijnsproblemen tot gevolg. Omdat de huidige wet deze diersoorten onvoldoende bescherming biedt, wordt al jaren een positieflijst bepleit: een opsomming van dieren die geschikt zijn om als huisdier gehouden te worden.

Op 19 juni 2013 liet staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken weten dat het houden van en handelen in wasberen, luipaardkatten en vele andere zoogdieren verboden wordt, zodat dierenleed vermindert en welzijnsschade wordt voorkomen. Dijksma: "Uiteraard heeft iedereen de verantwoordelijkheid om zelf goed voor zijn dieren te zorgen. Maar het is nodig dat we grenzen stellen aan dieren die we wel en niet kunnen houden. De positieflijst maakt een eind aan bijvoorbeeld het thuis houden van wasberen".

Om tot een positieflijst te komen, deed Wageningen University & Research Centre onderzoek naar negentig zoogdiersoorten. Daarbij werd de hulp ingeroepen van verschillende deskundigen. Als belangrijkste criterium hanteerde zij het welzijn van de dieren: een te houden dier moet gedomesticeerd zijn, met mensen kunnen leven en zijn natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Andere criteria waren mogelijke overdracht van ziektes en het risico op faunavervalsing, waarbij een uitheems dier zich in de vrije natuur vestigt en daar schade en overlast veroorzaakt. Onder meer op basis van dit onderzoek is de positieflijst ingevuld met dieren die geschikt geacht worden om te houden, waaronder honden, katten en landbouwdieren als koeien en varkens.
Bij de invoering op 1 februari 2015 is de positieflijst nog niet volledig; nog zo'n tweehonderd diersoorten worden onderzocht. 

 ***

Commentaar (Hans van Wijk)

In de romanreeks Het Bureau beschrijft Voskuil op kostelijke wijze met welke onzinnige dingen de ambtenaren zich dagelijks bezighouden.

Na 23 jaar onderhandelen is nu een lijst van te houden huisdieren opgesteld.

Het is dus echt... !

2 opmerkingen:

  1. Gelukkig dat het echt is. Het wordt hoog tijd dat er een verbod komt op het houden van papegaaien enz. als huisdieren, want het laatste is dierenmishandeling.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aanvulling op mijn vorige reactie. Natuurlijk weet ik dat een papegaai geen zoogdier is. Vogels en vissen horen überhaupt niet als huisdier te worden gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen