maandag 19 maart 2018

ZET - STIJN FENS - IN EEN KOOI


Stijn Fens is de jongste zoon van de bekende Kees Fens, een schrijversfamilie uit het Rijke Roomse Leven. De oude heer besprak boeken in de Volkskrant en ging steeds onleesbaarder schrijven, over steeds onbegrijpelijker (religieuze) onderwerpen, naarmate hij ouder werd. Hij werd 78.

Stijn heeft een column in Trouw en is Vaticaan-watcher. Roomser dan de paus. Ik lees hem natuurlijk niet, alleen wanneer ik er niet omheen kan. Zo besprak hij laatst een boek over wat de paus eet. De vraag of Franciscus misschien vlees eet, kwam helemaal niet bij hem op. Stijn kan zich niets anders voorstellen. Vrij zeker dat hij het hele begrip vegetarisme / veganisme niet kent.

Zo mogelijk nog bonter zijn column van 24 februari j.l. onder de titel: “De eeuwigheid van diergaarde Artis”. “Eeuwigheid” is natuurlijk karakteristiek voor het roomse denken. Een normaal mens komt daar niet op. De column is een lofprijzing op deze ‘diergaarde’. Hij zou willen dat Artis naar het centrum van de stad verplaatst wordt. Als hij Artis bezoekt loopt hij de route die zijn vader voor hem heeft uitgestippeld. De ‘dierenliefde’ zit in de genen.

Het is onvoorstelbaar hoe wereldvreemd orthodox-gelovigen als deze Fens kunnen zijn. Als bezoeker denkt hij waarschijnlijk dat de dieren het leuk vinden hem te zien. “Ha daar heb je Stijn! Even zwaaien met mijn slurf.” Hij noemt het: “een uitgelezen selectie uit wat ooit die beroemde ark bewoonde.”
Over het lijden en sterven, fokprogramma’s en het jaarlijkse afschot van het surplus, de complete ellende die wilde dieren wordt aangedaan – Fens weet het niet, ziet het niet, interesseert hem niet. Zo iemand schrijft in een krant. Zo iemand wordt gelezen. Daar nemen  (sommige) mensen een abonnement op. Niet te geloven.

1 opmerking:

  1. Vergeet Franciscus van Assisi niet, wiens sterfdag Werelddierendag is.

    BeantwoordenVerwijderen