maandag 18 mei 2015

Luchtvaart: frauderende piloten

Foto AFP





De uitzendingen van Air Crash Investigation tonen wat mij betreft, het onwaarschijnlijkste wat denkbaar is. In ieder geval in de wereld van de luchtvaart.

In 2008 – dus niet heel lang geleden – crasht een Learjet in het zakencentrum van Mexico City! Bepaald geen kleinigheid. Komt bij dat aan boord hoge regeringsfunctionarissen waren, onder wie de Mexicaanse vice-president. Alle negen passagiers kwamen om het leven, plus zeven op de grond, plus tientallen gewonden, en een enorme ravage. Het gebeurde tijdens het spitsuur, 18.45 uur.

Reconstructie van het ongeluk was zo goed als onbegonnen werk. Maar onderzoekers verstaan hun vak en hebben de modernste hulpmiddelen ter beschikking. Uiteraard werd het onderzoek geleid door de NTSB, gevestigd in Washington.

De zwarte doos met de vluchtgegevens was niet bruikbaar; die werkte al twee jaar niet meer!

Maar de cockpit-voicerecorder was van groot belang. Uit de conversatie van de piloten bleek o.a. dat ze – beiden in de rang van captain – moeite hadden met het instellen van de vlucht op de boordcomputer.

Ook de landingsprocedure voerden ze niet goed uit. Het ene moment vlogen ze te snel, het andere te langzaam.

Verder onderzoek wees uit dat hun brevetten niet deugden. Handtekeningen ontbraken, andere gegevens waren vervalst. Hoe dit alles mogelijk was, en dan ook nog ingeschakeld worden als vliegers van o.a. de Mexicaanse vice-president, het gaat mijn fantasie te boven.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten