vrijdag 5 mei 2017

Het Wilhelmus


Het Wilhelmus als volkslied is niet onomstreden. De tekst spreekt velen niet aan, het is sterk religieus, de melodie is traag. Ik begrijp het probleem. Het Wilhelmus is geen meezinger. Het is meer een psalm. Maar doordat het zo oud is, verbindt het wel. Onlosmakelijk verbonden aan de geschiedenis van dit land en volk.  

Het Wilhelmus is feitelijk nooit weggeweest. Bij het ontstaan van het koninkrijk in 1815 kwam er behoefte aan een nieuw volkslied. Het - reeds bestaande - Wilhelmus werd ongeschikt bevonden, omdat het in de 18e eeuw gediend had als partijlied van de Oranjegezinden, tegenover de Patriotten. Aan die partijtwisten wilde men in 1815 niet herinnerd worden. Dus men schreef een wedstrijd uit en die werd gewonnen door ‘Wien Neerlands Bloed’ (van H. Tollens). Rust in de tent.
Toen kwam Wilhelmina op de proppen en die begon weer over het Wilhelmus. Voel je het verband?! En ze kreeg haar zin.

Ik denk dat niemand ervoor voelt een jarenlange strijd aan te gaan over een nieuw volkslied en tekst. Of zelfs maar een andere toonzetting: Wilhelmus-met-beat! Of Wilhelmus-als-rap. Daar worden we het toch niet over eens. Smaken verschillen, ook muzikale. In het buitenland is trouwens meer ervaring opgedaan, denk aan Duitsland voor en na de oorlog, en dan ook nog de DDR!

De enige echte kans om het Wilhelmus te vervangen is de vervanging van de monarchie door de republiek. Nog even geduld dus. 

3 opmerkingen:

  1. Het Wilhelmus is een prachtig gedicht. Vergelijk het eens met dat stompzinnige Engelse volkslied! En het Franse is zo bloedig. Het Wilhelmus is niet chauvinistisch en mede daarom ben ik blij dat wij dit als volkslied hebben, als we dan toch een volkslied moeten hebben in plaats van de Internationale. "Wien Neerlands bloed door d'aderen vloeit, van vreemde smetten vrij" is van een racisme zonder weerga. Het is een schande dat dit zo lang ons volkslied is geweest! Barend, een republiek is net als een monarchie een staat en "De staat verdrukt" (uit de Internationale).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hè, ik had zo'n lang verhaal over Willem, Duits en Diets, de groot-dietse gedachte geschreven en nu is het weg............
    Het was vréééselijk interessant. Volgende keer beter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien beter eerst in Word opschrijven (en opslaan).
      Dan knippen en plakken.

      Als je het meteen nog een keer opschrijft, zit de meeste tekst nog wel in je hoofd.

      En je kunt ook de hoofdzaken hier nog eens noteren. Het blog is geduldig.

      Verwijderen