zaterdag 2 januari 2021

CANADA SCHRAPT MELK

De Canadese overheid maakt al sinds jaar en dag de 'Food Guide', welke met de 'Schijf van Vijf' te vergelijken is. 

Voor het eerst in de geschiedenis van deze voedingsgids wordt zuivel slechts nauwelijks genoemd in de richtlijnen voor een gezond dieet.

https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881138/canada-schrapt-melk-uit-schijf-van-vijf


6 opmerkingen:

  1. In zijn boek "Voedingsmythes" schrijft Martijn Katan het volgende. "Alles bij elkaar zou ik de angstaanjagende verhalen over melk negeren en elke dag 1 of 2 glazen magere of halfvolle melk drinken of een beker magere yoghurt oplepelen. Het bevat waardevolle voedingsstoffen, helpt misschien een beetje tegen darmkanker, is goed voor de tanden en de bloeddruk en er is weinig bewijs dat het ergens slecht voor is." Verder schrijft hij: "Ik acht de bewijzen dat groente en fruit kanker of hart- en vaatziekten voorkomen zeer mager."

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is er iets tegen de vervanging door sojamelk?

      Verwijderen
    2. Volgens het Voedingscentrum levert sojadrink met toegevoegd calcium en vit. B12 een deel van de voedingsstoffen die je normaal uit koemelk haalt. Ik maak hieruit op dat sojamelk dierlijke melk niet helemaal kan vervangen. Veganisten moeten uitzoeken waar ze de andere voedingsstoffen uit kunnen halen.

      Verwijderen
    3. Dat geldt voor hele volksstammen die lactose-intolerant zijn. In Canada zijn ze natuurlijk niet achterlijk. Koemelk is overbodig. In hoeverre het ook schadelijk is, kan ik niet beoordelen. Dat het schadelijk is voor het dier in de bio-industrie staat als een paal boven water. (Katan is zeker geen dierenvriend.)

      Verwijderen
    4. Mensen die lactose-intolerant zijn eten vaak wel vis, zodat ze op die manier allerlei goede voedingsstoffen binnenkrijgen. Katan prijst plantaardige voeding om haar dier- en milieuvriendelijke karakter, maar vindt veganisme gevaarlijk voor jonge kinderen.

      Verwijderen
    5. Katan is zeker geen vegetariër, of veganist. Hij maakt er geen geheim van dat hij "lekker eten" belangrijker vindt dan wat dat betekent voor dieren. Bah.

      Verwijderen