zondag 23 juni 2013

De Vogelraad

 
 
Ganzen worden vergast. Met honderdduizenden. In de tijd van Janjaap werden ze nog verwelkomd, nu kunnen ze voor ons  part aan het gas.
 
Is een dier joods omdat het vergast wordt?
 
Niet per se.
 
Mag je het vergassen van mensen vergelijken met dat van dieren?
 
Velen vinden van niet. Maar er is een opvallende overeenkomst.
 
Veel joden werden afgevoerd onder toezicht van de Joodsche Raad, die door haar medewerking aan de machthebbers hoopte vele joden te redden. Die hoop bleek jammerlijk vergeefs.
 
Nu worden veel ganzen afgeslacht onder toeziend oog van de Vogelbescherming. Die hoopt met het vergassen van honderdduizenden ganzen honderdduizenden ganzen te redden.
Tel uit je winst. Je zult maar gans zijn.
Maar wat je er ook van vindt, één ding staat vast: een club die met het vergassen van honderdduizenden vogels instemt, verdient de naam Vogelbescherming niet. Daar moeten we iets anders op verzinnen.
 
Wat dacht u van 'de Vogelraad'?
 
***
 
Midas Dekkers, 'Het joodse dier' (fragment)
Column hier.

3 opmerkingen:

  1. Heel goede column van Midas. Ook valt er een interessante reactie te lezen: de Vogelbescherming richt zich op de soort, de Dierenbescherming op het individuele dier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het zal met het vergassen van de ganzen wel erop neerkomen,dat er binnenkort veel ganzenvlees in de winkel verschijnt.
    Waar gaat dit toch naar toe in deze wereld?
    Bah,verwerpelijk,

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inderdaad wordt van de vergaste ganzen het vlees gebruikt. In sommige landen is het al lang de gewoonte met Kerstmis gans te eten en denk ook aan de ganzenleverpastei.

    BeantwoordenVerwijderen