maandag 17 juni 2013

Dierenpartij en Lesbisch Ouderschap


COC Nederland is verheugd dat de Tweede Kamer dinsdag 30 oktober 2012 met een ruime meerderheid heeft ingestemd met het wetsvoorstel lesbisch ouderschap én met het amendement van VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert.
Het wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie) maakt het mogelijk dat lesbische moeders, net als heteroseksuele vaders, hun kind straks op het gemeentehuis kunnen erkennen. Nu moet de lesbische duomoeder nog een maandenlange, kostbare en emotioneel belastende adoptieprocedure doorlopen om de juridische band met haar kind te regelen.
Het amendement van Jeanine Hennis-Plasschaert – mede-ingediend door D66, PvdA en 50Plus – geeft ook de lesbische duomoeder de mogelijkheid naar de rechter te stappen wanneer er onenigheid is ontstaan over het juridisch ouderschap. COC Nederland had op deze wijziging aangedrongen, omdat in het wetsvoorstel enkel de biologische vader dit recht gegeven werd.
Het voorstel is volgens COC-voorzitter Tanja Ineke ‘een doorbraak in de gelijkberechtiging van lesbische ouderparen en hun kinderen’. COC Nederland zette zich de afgelopen jaren onvermoeibaar in voor verbetering van de regelgeving voor lesbische ouderparen en hun kinderen.
Het wetsvoorstel lesbisch ouderschap werd gesteund door CDA, D66, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, PVV, SP, VVD en 50Plus. Enkel ChristenUnie en SGP stemde tegen. Het wetsvoorstel gaat nu door naar de Eerste Kamer.
 
***

Commentaar

Met de Partij voor de Dieren moet je bij levensbeschouwelijke onderwerpen altijd maar afwachten wat ze doet als het op stemmen aankomt.
 
Gelukkig heeft de Tweedekamerfractie nu de juiste keus gemaakt. Dat kon ook moeilijk anders: ze zal toch niet graag in de hoek van CU/SGP terecht komen.
 
Nu nog afwachten wat Nico Koffeman doet in de Eerste Kamer. Dat is nog helemaal niet zeker, gezien (ook) zijn levensbeschouwelijke achtergrond, als aanhanger van de Zevendedagsadventisten.
 
Lees mee op de officiële, internationale website van dit kerkgenootschap:
 
Seventh-day Adventists believe that marriage is a lifelong union between a man and a woman in loving companionship and that the Bible makes no accommodation for homosexual activity or lifestyle.
 
The Church does not accept the idea of same-sex marriages nor does it condone homosexual practices or advocacy. 
 
 
N.B. Op de Nederlandse website kon ik over dit onderwerp niets vinden!

2 opmerkingen:

  1. Tegen lesbisch ouderschap, hoe humaan ook, zijn evidente psychologische bezwaren aan te voeren.
    Kleuters maken op vierjarige leeftijd door wat de fase is van het primair narcisme, de trots en het gevoel van almacht van de bekwaamheid
    van zelfstandig te kunnen lopen. e.d.
    Jongetjes in die fase hebben behoefte om kracht te ontlenen aan de identificatie met een vaderfiguur.
    Die geleende kracht en het daaruit voortvloeiend
    gevoel van eigenwaarde, rust hen toe met de
    capaciteit om later met succes de competitie aan te gaan met andere mannen in een competitieve samenleving. Die mogelijkheid tot identificatie missen, verzwakt een jongen structureel voor de rest van zijn leven.

    Hetzelfde bezwaar geldt eenouder gezinnen.

    Opgegroeid met alleen een moeder en een zuster
    moest Friedrich Nietzsche wel de herenmoraal bedenken, en zich vereenzelvigen met de arrogante en voorname houding van de Pruisische Junker, om zichzelf uit het moeras van geen-identificatie omhoog te trekken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Barend: de Partij voor de Dieren heeft zich bij monde van Marianne Thieme al jarengeleden uitgesproken voor lesbisch ouderschap.
    @ Jan: als de moeders er maar voor zorgen dat er geregeld een man op bezoek komt, kan het jongetje zich met een man identificeren. Zeemansvrouwen hebben hun kinderen ook altijd grotendeels zonder man moeten opvoeden; geen haan die ernaar kraaide.

    BeantwoordenVerwijderen