woensdag 13 augustus 2014

Krant en Kunst

.Publicaties in 'Trouw' over kunst slaan nog weleens de plank mis. Zo schreef enige tijd geleden iemand over het feit dat het werelderfgoed in Egypte naar de knoppen gaat. Daar had hij volkomen gelijk in. De vergissing is echter dat de VN (UNESCO) werelderfgoed beschermt. Het benoemt alleen maar, het accepteert wel of niet voordrachten daartoe van nationale overheden. Maar het verbindt er geen budget aan. De enige sanctie die de VN heeft, is afvoeren van de lijst. Dat komt zelden voor. Ik herinner me alleen het Elbedal bij Dresden, waar de bouw van een nieuwe brug reden was om het niet meer te accepteren op de lijst van werelderfgoed.

Ook in ons land is verloedering schering en inslag, zie bijvoorbeeld de toestand van de Stelling van Amsterdam. Nou ja, wordt blijkbaar gedacht, er komt wel weer wat anders voor in de plaats. Niemand die het alles-of-nietssysteem ter discussie stelt.

***

In de 'Trouw' van 12 augustus schrijft iemand over de kunstuitleen. Ze heeft het over een leenprijs van € 5,75 per werk per maand. (Utrecht) Voor twee werken is dat al € 140 per jaar. Maar bijvoorbeeld in Groningen is de leenprijs afhankelijk van de waarde van het werk. Ook in Arnhem, aldus:
-
U betaalt per maand 1,5 % van de verkoopwaarde van het kunstwerk.
Voorbeeld: U huurt een kunstwerk met een verkoopwaarde van € 500. U betaalt hiervoor 1,5% van € 500,- is € 7,50 per maand.
Het startbedrag bij deze abonnementsvorm is € 5,- per maand per kunstwerk.
-
U mag ervan uitgaan dat er niet veel kunstwerken van € 500 aanwezig zijn... Conclusie: de kunstuitleen is aanmerkelijk duurder dan gesuggereerd. Blijft niettemin de moeite waard!

Petra Overbeek Bloem



Geen opmerkingen:

Een reactie posten