zondag 1 november 2015

Kozakken

.

Als jongen heb je behoefte aan helden die tot de verbeelding spreken en die je zo mogelijk wilt imiteren.  Je fantaseert erop los, aangemoedigd door wat geschiedenislessen, maar vooral door jeugdlectuur. Ik verslond de indianenverhalen van Karl May, maar ook verhalen over Barbarijse zeerovers. Een ander volk uit Verwegistan dat tot de verbeelding sprak, waren de ‘kozakken’. Dat waren een soort Hunnen, kundige ruiters van de Aziatische steppen.

Dat ik, hoewel kind, niet de enige was die over dit volk fantaseerde blijkt uit het feit dat in 1932 in Werkendam een voetbalclub opgericht werd, met de naam Kozakken Boys! Het is duidelijk dat die naam iets moet uitdrukken van kracht, snelheid, onoverwinnelijkheid. De club bestaat nog steeds, maar speelt een bescheiden rol. Amateurcompetitie.
Uit Wikipedia steek ik op dat Kozakken meegedaan hebben aan de strijd tegen Napoleon, en zelfs Parijs gehaald hebben. 

Een en ander kwam terug in de herinnering doordat het Nederlands voetbalelftal onlangs een wedstrijd speelde tegen, jawel de Kozakken! In dat land zelf! Het bleken anno 2015 gewone mensen te zijn, niet eens met opvallend Mongoolse trekken.

1 opmerking:

  1. Die stoere Kozakken van je dragen wel astrakan mutsen. Astrakan is bont dat wordt gemaakt van pas geboren lammetjes en zelfs van ongeboren lammetjes die levend uit het moederschaap worden gehaald. Verder waren Kozakken actief bij pogroms tegen Joden.

    BeantwoordenVerwijderen