maandag 2 november 2015

Zwerfkatten




De jager zegt dat zwerfkatten – verwilderde huisdieren – niet thuishoren in de natuur. Daarbij richten ze ook nog eens slachtingen aan onder de vogels.
Hij zet het graag een beetje aan, - je begrijpt wat de bedoeling is. Een jager die het doden van vogels of andere dieren zielig vindt, is niet erg geloofwaardig.

Maar de jager vergist zich, vind ik.

Op de natuur is namelijk het begrip ‘thuishoren’ niet van toepassing. De natuur is geen statisch begrip, maar een dynamisch: ze verandert constant. Er is geen norm voor natuur, geen goede of slechte. Duidelijk voorbeeld is het huisdier zelf: dat heeft, als oorspronkelijk wild dier, de natuur verlaten, en geopteerd voor domesticatie.

Anderzijds komen weer dieren in de natuur terecht die gemakshalve onder de naam ‘exoten’ gerangschikt worden. Dat zijn niet alleen verwilderde huisdieren, maar ook soorten als muskusratten, nijlganzen en halsbandparkieten die oorspronkelijk niet inheems waren.

We kunnen dat wel of niet leuk vinden, met  behoren heeft dat niets te maken. De dieren ZIJN er.

 ***

PS. Dit is natuurlijk geen pleidooi om huisdieren in de steek te laten.

16 opmerkingen:

  1. En de katten zijn er door de schuld van mensen die ze weer eens gedumpt hebben! En de jager, sja, die dult natuurlijk geen concurrentie, want als de katten wat wegvangen dan hebben ze minder te schieten. En dan ook nog eens die katten de schuld geven van de terugloop van weidevogels??? Hallo, eerst eens kijken hoeveel de boeren vervuilen en vernietigen!! Moedeloos word je ervan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Schopenhauer heeft gezegd dat de Rede een veel bestookte dienaar is van de menselijke wil.
    Het daaraan onderworpene wordt meestal ingekleed met allerlei argumenten om het geweten te sussen en aan haar aanspraken tegemoet te komen. Dat geldt natuurlijk met name voor wilsacten als bloeddorst en moordzucht. Het is meestal een ontmoedigende bezigheid om daar tegenargumenten tegen in te brengen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi, ik kom uit een jagersgezin en je slaat de plank behoorlijk mis.
    mijn vader is jager, jachtopzichter, dierenvriend en natuurliefhebber en eet alleen vlees van biologische afkomst om ethische redenen.
    Het liefst wandelt hij de hele dag door zijn jachtveld en geniet van de natuur.
    Schieten is bijzaak en de solitude beleving in de natuur primair. Schieten gebeurt wanneer de boer daar opdracht toe geeft als zijn gewassen kapot gevreten worden of om de wildstand te beheren.
    Hij heeft regelmatig te maken met natuurfanatiekelingen die tegen de jacht zijn en dit vaak met enige dreiging kenbaar maken, en op 1 van zijn velden is het ze gelukt om een totaal jachtverbod in te stellen. Binnen een jaar was daar alles uitgestoren. Eerst wonnen de vossen en toen was er slechts nog de sporadische kat.

    Je kunt er filosofisch of semantisch over zijn zoveel als je wilt, maar zonder wildbeheer, geen wild meer in Nederland. De katten blijven over, omgeving uitgemoord?.. schoteltje melk regelen!

    Een echte man en vleesetende dierenvriend jaagt zelf en draagt zelf de last van het doodmaken, etischer en biologischer vlees bestaat niet.

    Dus eet je groente van het land ipv je eigen tuin, dan jaagt men in jouw naam, en eet je niet biologisch vlees, dan heb je al helemaal geen recht van spreken en ben je zwaar onethisch en hypocriet. Dierenmishandeling behoort geen schakel te zijn in je bestaan en is het dat wel, dan ben je gewoon een slecht mens. en eet je wel biologisch vlees, overweeg dan eens een lekekr stukje jachtvlees. Ethischer bestaat niet en het is voor de landbouw noodzakelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niks tegen zgn. wildbeheer maar niet door jagers.

      De 'grap' is zelfs dat jagers de boer betalen - en niet andersom!

      Verwijderen
    2. Dat klopt, de jager betaalt de boer, maar staat ook in dienst van de boer en moet opdraven zodra de boer daar naar vraagt.

      Door wie wil je dat wildbeheer wel laten verrichten dan? Vind je b.v. het massaal vergassen icm een schietverbod op ganzen een betere oplossing dan dat jagers het beheren?..
      Een dier dat een heerlijk vrij leven heeft, en met een onverwachte kogel eten wordt, hoeveel ethischer kun je vlees eten maken.

      Verwijderen
    3. Als je ergens in dienst bent, word je betaald - in de gewone wereld. Hier wordt voor moordlust betaald.

      'Wildbeheer' dient - voor zover nodig - verricht te worden door hetzij de eigenaar zelf, bijv. door afrastering, roosters - hetzij door ambtenaren (Staatsbosbeheer).

      Verwijderen
  4. Dat jagers natuurliefhebbers zijn, waag ik te betwijfelen, anders zouden ze herten, wilde zwijnen en verwilderde katten niet dood schieten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De enige situatie waarin die stelling niet hypocriet is, is uit de mond van een veganist van eigen bodem, en ik betwijfel dat je dat bent, dat is zo goed als onmogelijk.
      Als jij vlees eet, maak je gebruik van een extreem onethische industrie, waarin dieren letterlijk industrieel worden mishandeld. Deze beesten lijden van geboorte tot dood, en het feit dat je daar niets van ziet in de supermarkt in z'n mooie verpakken, maakt het feit dat de mishandeling in jouw naam heeft plaats gevonden niet minder waar.

      En zelfs mensen die dit feit niet tot zich door willen laten dringen, en consequent mishandeld fabrieksvlees kopen hebben huisdieren, honden en katten en houden van ze.

      Als je vlees eet, dan is het doden van dieren een voorwaarde, en dan kun je maar beter zorgen dat ze een zo goed mogelijk leven hebben gehad, en ze zo weinig mogelijk bewust zijn van hun doding.

      verwilderde katten in de natuur vermoorden alles voor de lol om zich heen, niet voor de honger, maar voor de lol. Als je een dierenvriend bent bescherm je de natuur en schiet je de verwilderde kat, ookal doet dat pijn.

      Verwijderen
  5. In Den Haag en Dordrecht heb je de Vereniging Kattenzorg, die zwerfkatten laat steriliseren en vervolgens probeert te socialiseren. Als de socialisatie lukt, wordt er een verzorger gezocht. Als socialisatie niet mogelijk blijkt, worden de zwerfkatten teruggezet, maar dan kunnen ze zich in elk geval niet vermenigvuldigen. Het zou goed zijn als overal in het land dergelijke verenigingen worden opgericht. Doodschieten van poezen is walgelijk, net als de jacht op andere dieren. Natuurlijk is de bio-industrie ook fout. Vlees is trouwens slecht voor de gezondheid van de mens. Wildbeheer behoort te bestaan uit voedsel met een anticonceptiemiddel erin. Als een wild dier zichtbaar lijdt en niet is te redden, mag een boswachter het doodschieten, want dan is het euthanasie.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Typerend en opmerkelijk, hoe jagers altijd weer met de bekende drogredenen op de proppen komen om hun ziekelijke moordlust, ongetwijfeld verband houdend met een of ander minderwaardigheidscomplex te verdedigen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. eet je vlees en waan je je een schoon geweten door in de niet met gedane gruwelen associeerbare supermarkt je mooi verpakte burger te kopen ipv mans genoeg te zijn en ondanks de pijn van het nemen van een leven verantwoordelijk te zijn voor je eigen voeding, ipv voor lief te nemen dat het vlees wat je nu nuttigt in jouw naam van geboorte tot dood onmenselijk wordt behandeld?

      Verwijderen
    2. Daar heeft u gelijk in. Goede reden om af te zien van vlees en vis.

      Verwijderen
  7. 'De dieren zijn er" en daarom is een goed georganiseerd sterilisatie/castratieproject de enige oplossing van verwilderde katten. De dierenbescherming kan dan wel roepen ' wij zijn tegen de jacht' zo gemakkelijk om te zeggen maar doe er wat aan.!! Ze hebben enorm veel geld op de bank doen aan vastgoed en beleggen, laat ze maar eens met een goede oplossing komen. In de UK en de VS zijn door de RSPCA al jaren geleden projecten opgezet om mensen met minder inkomen toch nog een sterilisatie van hun kat mogelijk te maken. De dierenbescherming moet veel meer educatieve projecten opzetten om wildgroei tegen te gaan. Educatie en nog eens educatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik had al eerder aangegeven,dat castratie en sterilisatie heel belangrijk zijn tegen wildgroei.
    Ik ben tegen afschieten.
    Alleen als het dier ten dode is opgeschreven mag je het euthanaseren, anders niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. volledig eens met Barend!! de mens verstoort de habitat van de dieren en niet omgekeerd. de natuur moet zichzelf regelen. de mens moet dat niet verstoren! Wat een pretentie om te denken dat mijnheer de jager de natuur mag regelen en beheersen. en de jager een dierenvriend?? tiens, is dat geen contradictie?? ik dacht het wel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is juist precies andersom. De mens verstoort hun habitat met landbouw en steden. Jagers voorkomen dat dit resulteert in een dode natuur.

      Verwijderen