vrijdag 24 juni 2016

Arnold Aletrino

Portret van Aletrino door Jan Veth (1885) 
In: Letterkundig museum, Den Haag bron: Vysotsky, wikimedia

Arnold Aletrino (1858 – 1916), ook wel bekend als Aäron Aletrino en als Sam Aletrino, was een Nederlandse schrijver van Sefardische afkomst. Hij was goed bevriend met de jeugdige schrijver Jacob Israël de Haan, maar die maakte schromelijk misbruik van zijn positie door Aletrino als min of meer herkenbaar personage op te voeren in zijn debuutroman Pijpelijntjes, en tevens het boek aan hem op te dragen. 
Aletrino en de vrouw van De Haan, Johanna de Haan-Van Maarseveen, voelden zich gedwongen de hele oplage van dat boek op te kopen (en het daarmee tot een van de allerzeldzaamste literaire werken van de Nederlandse literatuur te maken!). De Haan werkte het boek vervolgens in luttele maanden om tot een geheel andere roman.                 bron wikipedia

2 opmerkingen:

  1. Naar mijn mening was Aletrino een slappeling die niet voor zijn verhouding met De Haan durfde uit te komen. Een verzachtende omstandigheid is dat hij zijn artsenpraktijk moest beschermen. Jacob Israël de Haan was door de publicatie van Pijpelijntjes ontslagen als onderwijzer en journalist. Toch had Aletrino zijn liefdesrelatie met De Haan niet mogen verloochenen. Aletrino heeft in het openbaar wel als arts een lans gebroken voor homoseksualiteit, maar hij durfde dus niet voor zijn eigen homo- of biseksualiteit uit te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Verrek, ik zie nu pas dat hij een poes op schoot heeft, terwijl hij in Pijpelijntjes twee honden en een kip vermoordt. Grappig dat de poes blijft zitten terwijl hij rookt. Tenzij hij tijdens het poseren niet écht rookt.

    BeantwoordenVerwijderen