vrijdag 24 juni 2016

Brexit

De Brexit, het vertrek uit de Europese Unie van de Britten, had ik niet verwacht. In de laatste peilingen die ik zag was 52% voor blijven en 48% voor vertrekken. FinanciĆ«le centra rekenden op blijven. De uitslag is dus precies andersom uitgevallen: 52% wil eruit, 48% blijven. 
Referenda, het peilen van de volkswil, zijn riskante aangelegenheden. ‘Het volk’ is immers altijd ontevreden en zal als het maar even de kans krijgt, daarvan blijk geven door negatief te reageren. Dat is hier weer gebeurd. 
Daar staat in dit geval een andere tendens tegenover. Mensen zijn afkerig van veranderingen, “je weet wel wat je hebt maar niet wat je krijgt”. Mensen zijn vaak angstig, bang voor de toekomst. En wat de toekomst voor de Britten zal brengen weet niemand.

7 opmerkingen:

  1. Omdat ik meer voordelen in de EU zie dan nadelen, spijt het mij dat de meeste Britten (met uitzondering van de Schotten en Londenaren) er de voorkeur aan hebben gegeven uit de EU te stappen. In Nederland is alleen de PVV onverdeeld blij met de uitslag van het Britse referendum.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In mijn eerdere reactie schreef ik dat de Schotten en Londenaren tegen een vertrek uit de EU waren. Hetzelfde geldt voor Noord-Ierland en Gibraltar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Uit de EU - maar vasthouden aan de monarchie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Op www.grenzeloos.org staat een link naar een Engels artikel, waarin erop wordt gewezen dat het Brexitkamp werd aangestuurd door uiterst rechts met zijn racisme en xenofobie. De uitroep van de moordenaar van Jo Cox spreekt boekdelen. De auteur van het artikel is geen klakkeloze aanhanger van de huidige EU, een club van neoliberale bazen, maar de tegenstanders van de EU zijn veel erger. Ik denk ook aan Wilders en Marine Le Pen. Er dient te worden gestreden voor een sociaal, democratisch, diervriendelijk en groen Europa, maar je afgeven met uiterst rechts is uit den boze.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De Engelse vreemdelingenhaters voelen zich gesterkt door de uitslag van het referendum. Ze zeggen bv. tegen buitenlanders dat zij hun koffers moeten pakken en vragen hun of zij een taxi voor hen zullen bellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het is jammer als links zich laat verleiden steun te verlenen aan een kapitalistisch, met de NAVO verbonden, bolwerk als de EU. Werkgevers in de EU zetten werknemers tegen elkaar op. De EU wil de grenzen zo veel mogelijk sluiten voor immigranten. In plaats van de EU te steunen, dienen de werkenden uit alle landen solidair met elkaar te zijn en het Europa van de bazen in te laten storten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik zie de EU ook graag links worden. Nu dit nog niet zo is, wijzen de feiten uit dat vreemdelingenhaters in Engeland dankzij de Brexit zich het recht aanmatigen hun gif te spuien tegen buitenlanders. Het is dus beter in de EU te blijven en te proberen deze van binnenuit te hervormen.

    BeantwoordenVerwijderen