vrijdag 28 oktober 2016

Gevens, Gegevens, Gegevens, Gegevens, Ge-

vroeger schreef ik
mooi leven is voorbij
van honger schreeuwt de afgrond’
en iedereen zei, die gekke Gijsen,
dat kun je toch niet meer maken
al die emotionele versjes.
Later gaf ik ze wel eens gelijk
want een dichter is ook maar een mens
en als ik savonds in een kroeg zat
dacht ik, ja hoor, koele objektiviteit
is toch maar je ware.
maar luister nou, vanmorgen raakte ik eerst
een schroefje van de wekker kwijt,
daarna wilde BP 67-92 niet starten
(ik had het stadslicht laten branden)
en smiddags nergens maar dan ook nergens
een parkeerplaats te vinden.
daarom schreeuw ik het nog maar eens van de daken
mooi leven is voorbij
van honger schreeuwt de afgrond.


Wim Gijsen (1933-1990)

Luchtvaart: lekkende brandstoftank

.Een nieuwe fascinerende uitzending van Air Crash Investigation. Een tamelijk recent ongeval met een belangrijk type vliegtuig: in 2007 vloog een Boeing 737 (versie 800) in brand na de landing op Okinawa, Japan. Door snelle evacuatie van alle 165 inzittenden konden persoonlijke ongelukken - net op tijd - worden voorkomen. Het toestel was total loss, kosten 70 miljoen dollar. Eigendom van China Airlines uit Taiwan.  

Hoewel de vlucht- en cockpitgegevens – de zwarte dozen – intact gered konden worden, leverden deze geen uitsluitsel op over de oorzaak. Aldus moesten de resten van het toestel minutieus worden onderzocht, m.n. de rechtervleugel waar de brand was uitgebroken. (Ook de noodlottige brand van de Concorde komt nog even in beeld.) Uiteindelijk kwam men uit bij een lek in de brandstoftank. De kerosine die op de hete motor lekte had de explosie veroorzaakt. Maar daarmee was men er natuurlijk niet. Hoe kon dat lek nu weer ontstaan zijn?! Het grootste deel van de uitzending is aan dit speurwerk gewijd. Het gaat om details die haast niet te beschrijven zijn. Simpel gezegd ging het zo.  

Het toestel was goed onderhouden, maar toch moet daarbij iets misgegaan zijn. De onderhoudsmonteur moest een schroef binnen de vleugel aandraaien waarop hij geen zicht had. Daarbij moet ongemerkt een (vul)ringetje gevallen zijn, en niet opnieuw aangebracht. Het gevolg daarvan was dat een bout kon losraken. En die bout had zich in de brandstoftank geboord, waardoor het lek ontstaan was.
-
Inmiddels heeft Boeing ervoor gezorgd dat op alle machines dit mechanisme verbeterd is. Gevalletje van als het kalf verdronken is.

woensdag 26 oktober 2016

Taalbeheersing: 'beter'



Jongetje, jaar of zes, valt van zijn fiets, spelenderwijs. Ik vraag aan zijn even oude zusje of hij niet kan fietsen. Waarop jongetje, beledigd, naar zijn zusje roept: “Beter dan jou.” 


Dit soort grammaticale fouten hoor je vaak. Ik vraag me dan af of het onkunde is, of taalverandering. Een taal is immers niet statisch. Ik denk het laatste.

NB. Opvallend is het gebruik van 'dan' in de vergrotende trap. Ook dat hoor je steeds minder. Helemaal van deze tijd zou geweest zijn: "Beter als jou." ;-)


maandag 17 oktober 2016

zaterdag 15 oktober 2016

Hallo!

Ik neem de telefoon op met het gebruikelijke Hallo!

Aan de andere kant hoor ik enig geroezemoes en dan een vrouwenstem die zegt Hullo?
Het lijkt Engels.

Ik leg meteen neer. Er wordt niet teruggebeld.
Oplichters.

Handen wassen

Vandaag is het Internationale Handenwasdag. Handen wassen is een van de herinneringen aan mijn kindertijd, toen ik de vakanties doorbracht op een boerderij in Rijssen (Ov.). Het was een gemengd bedrijf, kleinschalig, de grootscheepse mechanisatie had nog niet toegeslagen. Er was altijd werk en heel gevarieerd. Werk op het land, werk met de dieren. Onderhoud en reparaties aan het wagenpark. De gebouwen, schuren, en ga zo maar door. Handenarbeid, van ’s morgens vroeg tot het donker werd.
Toen is me opgevallen, als stadskind, hoe grondig de boer zijn handen wast. Het is niet maar even een stukje zeep pakken en je handen onder de kraan (pomp!) houden. Nee, het is intensief, langdurig, aan alle kanten inzepen en inwrijven. En tenslotte afspoelen en goed afdrogen. Ik stond er geboeid naar te kijken. Grappig hoe zo’n klein detail in het geheugen achterblijft. Veel later heb ik pas begrepen hoe de familie doordrongen was van het belang van hygiëne.

PS. Een aardig clipje op youtube (1 min.):

donderdag 13 oktober 2016

Nobelprijs Literatuur

 

Rob de Nijs grijpt er weer net naast; lullig is dat toch.

Celdeling


Bij prokaryoten komt een type celdeling voor genaamd binaire deling (Engels: 'binary fission'). Deze is niet gelijk aan mitose bij eukaryoten (de verschillende fasen ontbreken evenals de kernspoel). 



Virussen bestaan niet uit cellen.

Een virus bestaat uit erfelijk materiaal in een omhulsel dat in staat is zich voort te planten door gebruik te maken van het reproductieapparaat van levende organismen. Veelal zijn virussen sterk gespecialiseerd op een (type) gastheer. Daar ze geen eigen voortplantingsapparaat hebben en geen eigen stofwisseling, zijn ze volledig afhankelijk van andere organismen en als zodanig voldoen ze niet aan alle gebruikelijke criteria voor de definitie van leven. 
bron wikipedia

Amfibie: ademhaling

.Kikkers ademen door de longen. De huidademhaling onder water is voldoende als de temperatuur laag is en ze geen enkele activiteit vertonen (winterslaap). 

In het Titicacameer zijn wat kikkers die genoeg hebben aan huidademhaling en de zuurstof in het water, maar daarvoor hebben ze wel een hoop extra huid nodig en koud, zuurstofrijk water net als de longloze salamanders.

Kikkers hebben geen ribben en ze moeten de lucht dus eerst in de keelholte opnemen, de neus weer sluiten en dan de lucht in hun longen persen. Ze kunnen zichzelf ook oppompen en dan aan het wateroppervlak lucht van de keel naar de long persen en weer terug om te kwaken.
Ook kikkervisjes ademen trouwens al zeer snel met hun longen. Vanwege de snelle groei en de hoge activiteit hebben ze veel zuurstof nodig.

Longen zijn nu eenmaal veel efficiënter dan kieuw- of huidademhaling: water is zwaar en bevat maar 8 mg zuurstof per liter, lucht bevat 0.2 gram per liter. 

info: viridiflavus

Esther Ouwehand: 'duurzaam'



Het is best knap om in de aandacht te blijven terwijl je ziek thuis zit.
Dat presteert Esther Ouwehand.
Dat zit zo.

Ieder jaar publiceert Trouw een lijstje van 100 personen die iets met natuur en milieu hebben. En meer dan dat: het is zelfs een puntenlijstje! Wie de meeste punten krijgt staat op 1, de minste op 100. Kan het kinderachtiger? Uiteraard is het voornamelijk bedoeld om publiciteit voor het dagblad te genereren.

Terug naar Esther: die staat op plaats 10! In de toelichting wordt verwezen naar haar activiteiten ten behoeve van klimaat en milieu uit … 2015. (In dat jaar eindigde ze overigens op plaats 13.)
Let wel, het is geen vergissing. De 12-koppige jury noteert: “Afgelopen jaar was ze enige tijd met verlof…(maar na het herfstreces gaat ze weer aan de slag).” In feite was ze ziek vanaf 17 november 2015.

Slaat de ‘Duurzaamste van 2016’ dan misschien op 2015?

Het probleem 'Wetenschap'


Bas Haring 
hoogleraar ‘Publiek begrip van wetenschap’


De  universiteit van Leiden krijgt er geen genoeg van:


 Ionica Smeets 
hoogleraar 'Wetenschapscommunicatie'

zondag 9 oktober 2016

Adieu, mein kleiner Gardeoffizier



 Adieu, mein kleiner Gardeoffizier
  

Und eines Tages, mit Sang und Klang
Da zog ein Fähnrich zur Garde
Ein Fähnrich jung und voll Leichtsinn und schlank
Auf der Kappe die gold'ne Kokarde
Da stand die Mutter vor ihrem Sohn
Hält seine Hände umschlungen
Schenkt ihm ein kleines Medaillon
Und sie sagt zu ihrem Jungen:

"Adieu, mein kleiner Gardeoffizier, adieu
Adieu und vergiss mich nicht
Und vergiss mich nicht!
Adieu, mein kleiner Gardeoffizier, adieu
Adieu, sei das Glück mit dir
Sei das Glück mit dir!

Steh' gerade, kerzengrade, lache in den Sonnentag
Was immer geschehen auch mag
Hast du Sorgenmienen
Fort mit ihnen
Daperadadada
Für Trübsal sind andere da!
Adieu, mein kleiner Gardeoffizier, adieu
Adieu und vergiss mich nicht
Und vergiss mich nicht!"

Und eines Tage war alles aus
Es ruhten endlich die Waffen
Man schickte alle Soldaten nach Haus'
Einen neuen Beruf sich zu schaffen
Die alte Garde stand müd' und bleich
Um ihren Marschall im Kreise
Man blies den letzten Zapfenstreich
Und der Marschall sagte leise:

"Adieu, mein kleiner Gardeoffizier, adieu
Adieu, sei das Glück mit dir
Sei das Glück mit dir!
Steh' gerade, kerzengrade, lache in den Sonnentag
Was immer geschehen auch mag!
Adieu, mein kleiner Gardeoffizier, adieu
Adieu und vergiss mich nicht
Und vergiss mich nicht!
Adieu, adieu, mein kleiner Gardeoffizier
Adieu, adieu, mein kleiner Gardeoffizier!"

Music by:
Lyrics by:
From the film:

Besonders der von Liane Haid intonierte Titel “Adieu, mein kleiner Gardeoffizier” entwickelte sich zu einem veritablen Gassenhauer und Evergreen.
Dieses Musikstück war derart populär, dass der Film bisweilen auch unter diesem Titel erneut in die Kinos gebracht wurde.