vrijdag 25 augustus 2017

MOORD IN BAFLO (1)



In 2011 vond een gruwelijke moordpartij plaats, die het leven kostte aan de 29-jarige Renske Hekman en aan dat van een politieman. Een omstander raakte gewond. De dader werd in een vuurgevecht met de politie neergeschoten en overmeesterd. Deze wild-west speelde zich af in een dorp waarvan de meeste mensen voordien nog nooit gehoord zullen hebben: Baflo, Groningen. Nog geen 2.000 inwoners.
De hele tragische geschiedenis staat op internet, die ga ik hier niet in detail herhalen.

Zover ik weet is deze zaak uniek doordat de vader van Renske, SAMEN met de thans 32-jarige moordenaar, genaamd Alasam Samarie, zojuist een boek over deze zaak gepubliceerd heeft! In het Nederlands.
Alasam is afkomstig uit BĂ©nin in Afrika, maar was hier in 2011 al 10 jaar, illegaal. Renske en hij hadden twee jaar verkering en ze hadden trouwplannen. Zij biologe en werkzaam in de zeehondenopvang in Pieterburen. De relatie met de familie van Renske in ’t Zandt was hartelijk.

Dat laatste verklaart veel. Vader en moeder Hekman nemen kort na de gebeurtenissen het volgende besluit: “WE GAAN HEM HELPEN.” Ze doen dat enerzijds op grond van de goede relatie met Alasam maar anderzijds ook uit liefde en respect voor Renske.
Dat ‘helpen’ bestaat uit brieven aan Alasam en bezoeken in de gevangenis. Maar ook uit het zo goed mogelijk juridische bijstand verlenen, in samenwerking met de advocaat, en met getuigen-deskundigen. En dat is niet eenvoudig, zoals men zal begrijpen.
Hekman legt een mooie slachtofferverklaring af in de rechtszaal. Hij schrijft soms ook een goed commentaar op de rechtsgang, op de rechters en aanklagers.

Ook die rechtsgang mag spectaculair genoemd worden. De Officier van Justitie eist levenslang. De rechtbank in Groningen veroordeelt tot 28 jaar gevangenisstraf.
Dan volgt hoger beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden. De rechtsgang is vergelijkbaar. De aanklager laat ineens levenslang vallen, en eist nu 22 jaar.
En dan komt de verrassing: het Hof veroordeelt tot…….. zes jaar gevangenisstraf, plus TBS! Dat is toch wel heel wat anders.
In cassatie bij de Hoge Raad blijft dit arrest in stand.

(wordt vervolgd)

2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Geen alledaagse moordzaak. Een aanklager die niet weet wat hij/zij wil: gaat met de eis in beroep nog onder het vonnis van de rechtbank zitten!
      Wel heel nuttig om in beroep te gaan.
      Zie ook hierboven (slot).

      Verwijderen