zondag 25 februari 2018

NICKY VERSTAPPEN

De volharding waarmee Justitie op de moordenaar van Nicky Verstappen jaagt is  – naast prijzenswaardig – ook opvallend. Het succes in de zaak-Vaatstra zal geïnspireerd hebben. Thans worden bijna tweemaal zoveel mannen opgeroepen als destijds in Friesland. Ca. 60% van alle inwoners van Landgraaf, waarschijnlijk alle mannen van het dorp. De grote en kostbare operatie wijst erop dat Justitie overtuigd is van het succes ervan. 
Dat het misdrijf inmiddels bijna 20 jaar geleden is, dat de locatie grenst aan Duitsland, bemoeilijken het onderzoek, met name dat laatste. De Duitse (en Europese) justitie zal alleen meewerken als er een concrete verdenking is, dus een overtuigende vorm van ‘match’, overeenkomend DNA. 
Tenslotte bestaat de kans dat de dader inmiddels niet meer in leven is. Is hij nog wel in leven, dan kan hij ook via verwantschap opgespoord worden: hij hoeft zich niet per se zelf te melden. Nochtans maakt dat de oplossing ook niet makkelijker: zo eenduidig is DNA niet. 
Waar Justitie ongetwijfeld ook op rekent is de afschrikwekkende werking van het onderzoek. Of ze daarin gelijk krijgt zal mettertijd moeten blijken uit de cijfers van het aantal moordzaken. Een spectaculaire daling verwacht ik er niet van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten