maandag 26 augustus 2013

Napalm

Napalm is een soort benzine dat extra is verdikt tot een soort gelachtige substantie. Deze substantie wordt ook wel 'hellgelly' genoemd en bestaat uit een mengsel van naftenaat en palmitaat. 

De eerste twee letters van het eerste woord (naftenaat) en de eerste vier letters van het tweede woord (palmitaat) vormen de naam NaPalm. 

Napalmbommen werden zeer gevreesd op het slagveld. De kleverige hellgelly vormde een soort brandende spetters wanneer de bominhoud zich verspreidde. Deze vlammende spetters verbrandden de oppervlakte waarop ze neerdaalden. Veel soldaten die met napalm in aanraking kwamen, raakten ernstig verbrand of stikten wegens het zuurstofgebrek dat veroorzaakt werd door de vuurzee. 

Fosfor wordt vaak gebruikt om Napalmbommen te ontsteken. Fosfor is namelijk een zelfontbrandende stof. Napalmbommen werden onder andere gebruikt in de oorlog in Vietnam en later ook in de Golfoorlog. Tegenwoordig wordt voor Napalmbommen niet alleen gebruik gemaakt van naftenaat en palmitaat maar ook van andere brandbare stoffen.

zondag 25 augustus 2013

Brontë


Patrick Brontë was born in Northern Ireland, where his name appears to have been written as 'Brunty' or 'Prunty' - there is no regularised spelling, since so many people in that area at that time could neither read nor write.

At the point when Mr Brontë enrolled as an undergraduate at Cambridge he began to spell his name 'Brontë', with two dots over the 'e' to mark the fact that it was pronounced as a separate syllable.
 


Haworth, Yorkshire

donderdag 22 augustus 2013

Kaasjager

 
Van 1955 tot 1963 vloog de North American F-86K Sabre bij de KLu.
Het was een straaljager voor de luchtverdediging onder alle weersomstandigheden, zowel overdag als ’s nachts.
 
De F-86K werd populair onder de bijnaam ‘Kaasjager’. Voor de hand ligt, dat de bijnaam is ontstaan door de samenvoeging van ‘K’ (in meervoud) en ‘jager’.
 
Daarbij komt dat de naam Kaasjager destijds een begrip was, zij het in ogenschijnlijk volstrekt ander verband: Kaasjager was de naam van de Amsterdamse hoofdcommissaris van politie.
 
Deze oud-marechaussee had in 1954 voor heftige discussie gezorgd door zijn idee, enkele grachten te dempen om een ringweg met parkeerplaatsen aan te leggen. De naam Kaasjager lag dus bekend in het gehoor!
Volgens overlevering is de bijnaam Kaasjager voor het eerst gebruikt nadat de Chef van de Technische Dienst op Twenthe erop had aangedrongen de jagers keurig in het gelid te parkeren, net als de auto’s langs de grachten in het Amsterdam van hoofdcommissaris Kaasjager.

zaterdag 17 augustus 2013

Jagen


 
Jagen is vrijetijdsbesteding. Dat is de schietsport ook. Waarom dan kiezen voor het treffen van een levend dier?
 
Bij het jagen staat de pret (lust) van het treffen van een levend dier voorop. Waarom komen jagers daar niet openlijk voor uit?
In plaats van zich te verschuilen achter "schadebestrijding en faunabeheer"?

donderdag 15 augustus 2013

De kosten van een teckel

Uitspraak

RECHTBANK LIMBURG

Zittingsplaats Roermond

Burgerlijk recht

Zaaknummer: 352914 \ CV EXPL 12-4806

Vonnis van de kantonrechter d.d. 24 april 2013

in de zaak van:

1. [eiser sub 1],

wonende te [woonplaats] aan het adres [adres],

2. [eiser sub 2],

wonende te [woonplaats] aan het adres In het [adres],

eisers,

gemachtigde: mr. Y. Wong,

tegen:

[gedaagde], wonende te [woonplaats] aan het adres In het [adres],

gedaagde,

gemachtigde: mr. S. Kara.

1. Het verloop van de procedure

1.1. Dit blijkt uit het navolgende:

• de inleidende dagvaarding van eisers met producties.

• de conclusie van antwoord van gedaagde.

• de conclusie van repliek van eisers met producties.

• de conclusie van dupliek van gedaagde.

1.2. De zaak is tenslotte op vonnis gesteld. De uitspraak daarvan is bepaald op heden.

2. Vaststaande feiten

2.1. Eiser sub 1 is eigenaar van een hond, genaamd Gijs. Het betreft een jachthond van het ras Kaninchendashond (teckel).

2.2. Gedaagde bezit honden van het ras Amerikaanse Stafford, waarvan er een Ross genaamd is.

2.3. Gijs is op 10 december 2011 overleden. Partijen verschillen van mening over de gebeurtenissen op 10 december 2011.

2.4. Eisers stellen zich op het standpunt dat de teckel door Ross agressief is benaderd en dat Ross Gijs heeft doodgebeten.

2.5. Gedaagde deelt deze mening niet en stelt dat er sprake is geweest van een ongeval. Ross is tijdens het spelen op Gijs gevallen. Er is volgens gedaagde geen causaal verband tussen het incident en de dood van Gijs.

3. Het geschil

3.1. Eisers vorderen in deze procedure veroordeling van gedaagde tot een bedrag van € 2.746,95 in verband met geleden en nog te lijden materiële schade als ook betaling van een bedrag van € 1.500,00 terzake immateriële schade, zulks met veroordeling van gedaagde in de kosten van deze procedure.

3.2. Eisers hebben aan hun vordering onder meer – kort en zakelijk weergegeven – ten grondslag gelegd, dat de hond Gijs door toedoen van de hond van gedaagde, Ross, is overleden.

3.3. Eisers stellen zich primair op het standpunt dat gedaagde op grond van het bepaalde in artikel 6:179 BW als huisdierenbezitter en eigenaar aansprakelijk is en zij vorderen uit dien hoofde van gedaagde schadevergoeding.

3.4. Subsidiair vorderen eisers een schadevergoeding op grond van een onrechtmatige daad die gedaagde jegens eisers heeft gepleegd. Gedaagde heeft immers niet de zorgvuldigheid betracht die van een huisdierenbezitter mocht worden verwacht.

3.5. Gedaagde heeft gemotiveerd verweer gevoerd. Waar nodig zal de kantonrechter bij de beoordeling van het geschil nader ingaan op de wederzijdse stellingen van partijen.

4. De beoordeling

4.1. De kantonrechter komt – gezien de processtukken – tot de navolgende overwegingen.

4.2. In geschil is of gedaagde op grond van artikel 6:179 BW dan wel 6:162 BW aansprakelijk is voor de schade die eisers hebben als gevolg van de gebeurtenissen op 10 december 2011.

4.3. Artikel 6:179 BW bepaalt dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de eerste afdeling van titel 3 boek 6 BW zou hebben ontbroken, indien de bezitter de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht in zijn macht zou hebben gehad.

4.4. Niet gesteld of gebleken is dat sprake is van de uitzondering op de hoofdregel - de tenzij-clausule aan het slot van artikel 6:179 BW -, te weten de denkbeeldige situatie dat indien gedaagde de gedraging van zijn hond in zijn macht zou hebben gehad, de aansprakelijkheid zou hebben ontbroken.

4.5. Partijen verschillen van mening of Gijs door toedoen van de Amerikaanse Stafford Ross is overleden en of gedaagde in dit verband enig verwijt kan worden gemaakt. De kantonrechter overweegt het volgende.

4.6. De kantonrechter overweegt dat het algemeen bekend is dat een Stafford een vrij grote, forse hond is en een teckel een klein hondje. Vast staat dat Gijs na contact te hebben gehad met de Amerikaanse Stafford van gedaagde gewond is geraakt en later op de dag is overleden. Eveneens staat als niet weersproken vast dat Ross op enig moment met Gijs in zijn bek is komen aanlopen. De kantonrechter acht daarbij de vraag of de honden al dan niet waren aangelijnd van te gering belang. Gedaagde heeft op enig moment kennelijk de macht over zijn hond verloren en heeft hem in contact laten komen met de teckel. Blijkens de eigen stellingen van gedaagde heeft een te wijde halsband er toe geleid dat Ross is losgekomen. Wat daarvan ook zij, een en ander leidt er niet toe dat dit gedaagde niet aansprakelijk zou maken. Gedaagde had er hoe dan ook voor moeten zorgen dat zijn Stafford bij hem bleef. Niet gebleken is dat gedaagde tijdig heeft ingegrepen om het contact tussen Ross en Gijs te voorkomen. Gelet op het verschil in grootte en kracht tussen beide honden had gedaagde er rekening mee moeten houden dat dit contact nadelige gevolgen zou kunnen hebben voor de veel kleinere en lichtere hond.

4.7. Gedaagde staat alleen in zijn standpunt dat er sprake was van spelende honden. Niet alleen eiseres sub 2 spreekt over “geweld van de honden”, maar ook uit de overgelegde verklaring van overbuurman [X] (productie 5 bij dagvaarding) blijkt dat er geenszins sprake was van een spel tussen de 2 honden. Zo verklaart [X] onder meer:

“………en ik was heel bang dat de grote stafford de tekkel zou verscheuren voor de ogen van [eiser sub 2]”.

Uit deze passage kan bezwaarlijk enig spel worden afgeleid. De kantonrechter gaat er dan ook van uit dat de Stafford Gijs op agressieve wijze heeft bejegend en dat er dus geen sprake was van spelende honden.

4.8. Gedaagde stelt voorts dat de bevindingen van de geconsulteerde dierenarts niet kunnen leiden tot de ondubbelzinnige conclusie dat Gijs ten gevolge van een beet van Ross is overleden. De kantonrechter oordeelt in dat verband op dat het enkele feit dat er bij Gijs geen bijtwond is geconstateerd niet wegneemt dat Ross door de veel kleinere hond in zijn bek te nemen dodelijk letsel aan Gijs heeft toegebracht. De dierenarts maakt melding van gebroken ribben en inwendige bloedingen, die er niet vanzelf of uit “spel” komen. Naar het oordeel van de kantonrechter kan het niet anders zijn dan dat deze inwendige verwondingen door toedoen van Stafford Ross zijn veroorzaakt. Mogelijk dat de kracht van de kaken van Ross daar debet aan is geweest.

4.9. Uit het vorenstaande volgt dat in voldoende mate is komen vast te staan dat Gijs door toedoen van Ross is overleden en dat gedaagde daarvoor als bezitter van het dier aansprakelijk te houden is.

4.10. Eisers hebben bij dagvaarding de door hun gestelde schade nader gespecificeerd. Eisers claimen de navolgende schadeposten:

- dierenarts (consult na incident) € 48,00

- crematiekosten € 219,50

- aankoop hond Gijs € 900,00

- inentingskosten Gijs € 169,45

- gehoorzaamheidstraining Gijs € 170,00

- reiskosten € 95,00

- immateriële schade Mennen € 500,00

- buitengerechtelijke incassokosten € 595,00

4.11. Het totaalbedrag van de door eisers opgevoerde materiële schade bedraagt € 2.746,95

4.12. Gedaagde heeft de door eisers opgevoerde schadeposten weersproken.

4.13. Ten aanzien van de door eiseres gevorderde schade overweegt de kantonrechter het navolgende.

Uit de risicoaansprakelijkheid die artikel 6:179 BW met zich brengt volgt dat gedaagde als bezitter van het dier gehouden is tot schadevergoeding. De vraag is vervolgens wat onder schade moet worden verstaan, omdat vergoeding van schade in het onderhavige geval de rol heeft om de gevolgen van onrechtmatig handelen – zoals hier aan de orde – te compenseren.

Daarbij geldt als uitgangspunt dat degene die van andermans fout nadeel ondervindt zoveel mogelijk in de positie moet worden gebracht waarin hij zonder die fout zou hebben verkeerd.

4.14. De kantonrechter acht het in dat verband in beginsel redelijk dat de aanschafwaarde van de hond aan eiseres sub 1 wordt vergoed. Daarbij acht de kantonrechter een vermindering in de aanschafprijs op zijn plaats. Gedaagde trekt in dit verband de enigszins ongelukkige vergelijking met een auto, hetgeen de kantonrechter minder passend voorkomt. Dat er echter sprake is van een waardevermindering van de hond is evident; een hond daalt gelet op zijn levensverwachting èn de vreugde die menigeen aan een zelf op te voeden pup beleeft in waarde, bijzondere omstandigheden daargelaten. De kantonrechter kan eisers niet volgen in hun stelling dat een volledig gedomesticeerde hond meer waard is geworden dan de aanschafprijs, nu deze stelling op geen enkele wijze nader wordt onderbouwd. De kantonrechter acht een vervangende waarde van € 800,00 redelijk en zal dit bedrag aan eisers toewijzen.

4.15. Ook de kosten van het consult bij de dierenarts en de crematiekosten liggen voor toewijzing gereed. Deze kosten staan in rechtstreeks verband met de gebeurtenissen op 10 december 2011. Dat geldt niet voor de kosten van de gehoorzaamheidstraining en de reiskosten. Deze posten moeten worden gerekend tot reguliere investeringen die bij de aanschaf van een puppy worden gedaan. De kantonrechter is van oordeel dat bij deze posten het causaal verband in onvoldoende mate aanwezig is.

4.16. Ten aanzien van de gevorderde immateriële schadevergoeding wordt als volgt overwogen. Eisers hebben in dit kader aangegeven dat zij geschokt zijn door de gebeurtenissen. De kantonrechter wil aannemen dat deze gebeurtenissen een grote impact op eisers hebben gehad en dat eisers daardoor emotioneel geraakt zijn. Echter, voor toekenning van enige immateriële schadevergoeding dient er sprake te zijn van geestelijk letsel bij degene die geconfronteerd is geworden met een schokkende gebeurtenis. Daarvan is de kantonrechter in onvoldoende mate gebleken. Het enkele gegeven dat eiseres sub 2 haar huisarts heeft geconsulteerd en kalmerende medicatie heeft gekregen is in dat opzicht onvoldoende. In ieder geval kan uit het procesdossier niet worden afgeleid dat eisers blijvende psychische schade van het gebeuren hebben ondervonden. Voor zover eisers hebben bedoeld een immateriële schadevergoeding te vorderen op grond van affectieschade overweegt de kantonrechter dat het stelsel van de wet meebrengt dat eisers geen vordering te gelde kunnen maken tot vergoeding van nadeel wegens het verdriet dat zij ondervinden als gevolg van het overlijden van hun hondje. Ook een vordering op grond van zogenaamde shockschade kan niet slagen, nu er geen sprake is van geestelijk letsel, in die zin dat er sprake is van een in de psychiatrie erkend ziektebeeld.

Dat betekent dat de vordering ten aanzien van de immateriële schade zal worden afgewezen.

4.17. Uit het vorenstaande volgt dat de vordering van eisers zal worden toegewezen tot een bedrag van € 1.067,50. De buitengerechtelijke incassokosten zullen naar evenredigheid worden gematigd tot een bedrag van € 150,00. Gedaagde zal derhalve worden veroordeeld tot betaling aan eisers van een bedrag van € 1.217,50.

4.18. Gedaagde zal als de in het ongelijk gestelde partij worden veroordeeld in de kosten van deze procedure aan de kant van eisers gevallen en tot op heden begroot op een bedrag van:

- dagvaarding € 97,64

- griffierecht € 207,00

- salaris gemachtigde € 400,00

_________

totaal € 704,64

5. BESLISSING

De kantonrechter:

5.1. Veroordeelt gedaagde om aan eisers tegen behoorlijke kwijting te voldoen een bedrag van € 1.067,50, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf 10 december 2011 tot aan de dag der algehele voldoening.

5.2. Veroordeelt gedaagde in de kosten van dit geding aan de kant van eiseres gevallen en tot aan deze uitspraak begroot op € 704,64.

5.3. Verklaart dit vonnis uitvoerbaar bij voorraad.

5.4. Ontzegt het meer of anders gevorderde.

Dit vonnis is gewezen door mr. O.M. de Lange, kantonrechter, en ter openbare civiele terechtzitting op 24 april 2013 uitgesproken in tegenwoordigheid van de griffier.

zondag 11 augustus 2013

De Moedermarathon (Moskou 2013)

 
Aan hardlopen is niks te zien. Er zullen niet veel mensen zijn die ruim twee uur naar een marathon gaan zitten kijken. Ik heb evenwel een groot deel van het wereldkampioenschap marathon voor vrouwen op tv gezien. Verlevendigd door fraaie beelden, ook uit de lucht, van Moskou, met o.a. het Kremlin en het Rode Plein, de rivier en de bruggen over de Moskwa.
 
Het zijn meestal zwarten die zulke races winnen, maar ditmaal trok een Italiaanse de aandacht. Het opvallendst was dat ze 40 km aan het hoofd van de groep bleef lopen. Dat was een soort zelfmoordtaktiek die je weinig ziet. Meestal wordt de kop afwisselend overgenomen door anderen, om krachten te sparen. Hier gebeurde dat niet. In een hoog tempo bleef Valeria Straneo voorop lopen. Het interessante daaraan was wel dat uiteindelijk niemand haar kon volgen, op een na: de regerend wereldkampioene uit Kenia. Een vrouw met lange benen, die de kleine Straneo in de laatste twee kilometer simpel voorbijliep, en daarmee haar titel prolongeerde. Ik vond het een beetje sneu voor die Italiaanse. Maar het was haar manier om dan toch in ieder geval tweede te worden.

Edna Kiplagat, de Keniaanse, had het anders aangepakt, en duidelijk haar krachten gespaard, door zich lange tijd te verbergen in een groepje meelopers. Zij bleef uiteindelijk als enige over om Straneo bij te houden en uiteindelijk te passeren.
 
Kiplagat en Straneo zijn allebei moeder van twee kinderen. De eerste is 33 en de tweede zelfs 37. Geen sport voor meisjes! 
 
 

woensdag 7 augustus 2013

Inktvis



1
Inwendige schelp
2
Mantel-slagader
3
Maag
4
Inktzak
5
Lever
6
Mantel
7
Radula
8
Oog
9
Geslachtsorgaan
10
Cecum (darm)
11
Holle ader
12
Kieuw-hart
13
Hart
14
Kieuw
15
Anus
16
Mantelholte
17
Siphon (ademopening)
18
Kaak

 

Zenuwstelsel

Het zenuwstelsel is het orgaansysteem dat bij dieren een coördinerende rol speelt bij alle handelingen, zoals het aansturen van de spieren, het verwerken van zintuigelijke prikkels en (bij hogere diersoorten) de emotionele en cognitieve processen.

Het zenuwstelsel bestaat uit zenuwweefsel van zenuwcellen en gliacellen. De complexiteit van het zenuwstelsel loopt uiteen van zeer eenvoudig voor de laagste diersoorten tot hoog ontwikkeld voor de hogere diersoorten en de mens. In het verloop van de evolutie en met de ontwikkeling van hogere diersoorten ontstaan ook hoger ontwikkelde zenuwstelsels, met specialisatie van de afzonderlijke delen.
 
Bij primitieve dieren kan nog een enkel neuron een speciale functie vervullen, maar bij de complexe zenuwstelsels van hogere diersoorten werken vaak miljarden neuronen samen voor een taak.

Eencelligen hebben geen zenuwstelsel, al zijn er in het protoplasma wel fibrillen die zorgen voor geleiding van prikkels.
 
Orgaandieren

Het primitiefste zenuwstelsel is het min of meer homogene netvormige zenuwstelsel bij orgaandieren zoals neteldieren.

Bij platwormen en rondwormen (lintworm, planarie, spoelworm) bestaat het zenuwstelsel uit twee strengen, een goed ontwikkelde dorsale streng en een eenvoudiger ventrale. Beide strengen staan aan de voorzijde en soms ook aan de achterzijde met elkaar in verbinding.
 
Geleedpotigen

Bij geleedpotigen is er al sprake van verwerkingscentra in de vorm van zenuwknopen (ganglia). Deze zenuwknopen zijn door twee zenuwstrengen als een ladder met elkaar verbonden en vormen zo de ventrale zenuwstreng ofwel buikzenuw, in functie vergelijkbaar met het ruggenmerg bij gewervelde dieren.

Bij de meeste geleedpotigen is een van de voorste ganglia bijzonder groot en heeft al enigszins de rol van hersenen, vooral bij de verwerking van zintuiglijke prikkels. De ganglia van de lichaamssegmenten sturen de spieren voor de voortbeweging meestal autonoom aan.

Inktvissen

Het zenuwstelsel van inktvissen is net als dat van de gewervelde dieren zeer sterk gecentraliseerd. Veel functies van het zenuwstelsel en de spieren worden centraal aangestuurd. Een belangrijk deel van het zenuwstelsel, het centrale zenuwstelsel, is geconcentreerd in hersenen. Het daarbuiten gelegen deel noemt men het perifere zenuwstelsel.

Gewervelde dieren

Gewervelde dieren hebben het hoogst ontwikkelde zenuwstelsel dat zeer sterk gecentraliseerd is. Het centrale zenuwstelsel, bestaande uit hersenen en ruggenmerg, ligt goed beschermd in een benig omhulsel. Het bestuurt een groot deel van de functies van zenuwstelsel en spieren.

Het daarbuiten gelegen deel noemt men het perifere zenuwstelsel.

Functioneel onderscheidt men ook het autonome zenuwstelsel dat deel uitmaakt van het perifere stelsel, en het animale zenuwstelsel dat bestaat uit het centrale zenuwstelsel en het somatische deel van het perifere.

Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de grote hersenen, de kleine hersenen, de hersenstam en het ruggenmerg.

Het perifere zenuwstelsel bestaat uit zenuwen. De zenuwen verbinden het centrale zenuwstelsel met alle delen van het lichaam. 

Mier




Mier (anatomie)


Brain - Allows the ant to remember, think and react to its environment.

Heart - Shaped like a tube running through the ant, it surrounds the internal organs with a colourless blood.

Nerve cord - sends electronic messages through out the ants body, helping coordinate movement.

Crop **- holds the ants social food it will share with the colony.

Stomach - where the ant digests its own food with acids.

Rectum - holds the waste products which will be deposited in the colonies designated waste area.

Poison glands - holds formic acid, which is sprayed and/or injected as a defensive or attacking system.

Dufour’s gland - is believed to partly be involved with the production of chemicals that guide other ants and perhaps the attraction of mates.

***

**De krop is een onderdeel van het spijsverteringsstelsel, dat voorkomt bij vogels, insecten (bijen, mieren) en weekdieren (slakken).

Een krop is een holte waar voedsel tijdelijk wordt opgeslagen. De holte is gepositioneerd vòòr de spiermaag die het voedsel kneedt, waarna het naar de darmen wordt afgevoerd.

Bij vogels dient de krop om voedsel te bewaren en het later aan de jongen te geven.

Bij bijen wordt de krop gebruikt om nectar op te slaan, zodat het eenmaal in het nest weer onverteerd kan worden afgegeven.

Bohemen

 
Renoir, La Bohémienne (1868)
Olieverf op doek; 85 × 59 cm
Berlijn, Alte Nationalgalerie


Een bohemien is in de oorspronkelijke betekenis een inwoner van Bohemen, het westelijke deel van Tsjechië. Omdat in Frankrijk aanwezige zigeuners beweerden uit Bohemen afkomstig te zijn, werd bohémien in Frankrijk een naam voor de Roma, die tegenwoordig Roms worden genoemd.

In de negentiende eeuw ontstond een nieuwe niet-traditionele levenshouding, namelijk die van de stedelijke bohèmekringen, waarvan de aanhangers zichzelf bohemien gingen noemen, daarmee suggererend dat zij het (verondersteld) onbezorgde leven van de zigeuners imiteerden. De bohemien misprees de burgerlijke levenswijze die sinds de Franse Revolutie dominant werd en trok zich terug in een geïsoleerde sfeer. In Scènes de la Vie de Bohème beschrijft Henri Murger (1851) dit milieu.

La bohème is een opera, waarvan twee versies bestaan. De bekendste is de versie van Giacomo Puccini, in vier akten. Het libretto daarvan is geschreven door Luigi Illica en Giuseppe Giacosa. De andere - eerdere - versie is geschreven door Ruggiero Leoncavallo. Beide opera's zijn gebaseerd op de roman Scènes de la vie de bohème uit 1849 van Henri Murger. De opera van Puccini beleefde zijn première op 1 februari 1896 in het Teatro Regio in Turijn. De dirigent was de toen jonge Arturo Toscanini. Het werk betekende een internationale doorbraak voor Puccini. Sinds de succesvolle première neemt de opera een voorname plaats in in het operarepertoire.
La rondine is het vervolgverhaal op La bohème en werd ongeveer twintig jaar later gecomponeerd, maar heeft nooit het niveau van zijn voorganger geëvenaard.
bron wikipedia