woensdag 7 augustus 2013

Bohemen

 
Renoir, La Bohémienne (1868)
Olieverf op doek; 85 × 59 cm
Berlijn, Alte Nationalgalerie


Een bohemien is in de oorspronkelijke betekenis een inwoner van Bohemen, het westelijke deel van Tsjechië. Omdat in Frankrijk aanwezige zigeuners beweerden uit Bohemen afkomstig te zijn, werd bohémien in Frankrijk een naam voor de Roma, die tegenwoordig Roms worden genoemd.

In de negentiende eeuw ontstond een nieuwe niet-traditionele levenshouding, namelijk die van de stedelijke bohèmekringen, waarvan de aanhangers zichzelf bohemien gingen noemen, daarmee suggererend dat zij het (verondersteld) onbezorgde leven van de zigeuners imiteerden. De bohemien misprees de burgerlijke levenswijze die sinds de Franse Revolutie dominant werd en trok zich terug in een geïsoleerde sfeer. In Scènes de la Vie de Bohème beschrijft Henri Murger (1851) dit milieu.

La bohème is een opera, waarvan twee versies bestaan. De bekendste is de versie van Giacomo Puccini, in vier akten. Het libretto daarvan is geschreven door Luigi Illica en Giuseppe Giacosa. De andere - eerdere - versie is geschreven door Ruggiero Leoncavallo. Beide opera's zijn gebaseerd op de roman Scènes de la vie de bohème uit 1849 van Henri Murger. De opera van Puccini beleefde zijn première op 1 februari 1896 in het Teatro Regio in Turijn. De dirigent was de toen jonge Arturo Toscanini. Het werk betekende een internationale doorbraak voor Puccini. Sinds de succesvolle première neemt de opera een voorname plaats in in het operarepertoire.
La rondine is het vervolgverhaal op La bohème en werd ongeveer twintig jaar later gecomponeerd, maar heeft nooit het niveau van zijn voorganger geëvenaard.
bron wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten