vrijdag 18 mei 2012

De hel: herwaardering

De hel wordt vanoudsher voorgesteld als een brandend inferno. D.w.z. zolang als het christendom bestaat natuurlijk, dus ruim 2000 jaar. Dat beeld is niet raar, aangezien brand vroeger veel vaker voorkwam dan tegenwoordig, en ook een veel grotere ramp betekende.

Wie niet oppassend geleefd had, moest branden in de hel.
De boef had van het hiernamaals weinig goeds te verwachten. Maar ook als het je het niet tot crimineel geschopt had, maar je levenswijze toch niet door de beugel kon, dan wachtte je een warm onthaal in de hel.

Naar mijn mening is dat beeld niet meer van deze tijd, en is dus toe aan herwaardering. Natuurlijk is brand nog altijd verschrikkelijk, maar de bouwmaterialen - vroeger veelal hout - zijn tegenwoordig minder vatbaar voor brand. Je zult het nu niet gauw meer beleven dat een heel dorp in de as gelegd wordt bijvoorbeeld.

De hel in onze tijd kan m.i. het best voorgesteld worden door de verkeersweg en dan met name door de file daarop. Ik zie het zo dat de verdoemde zielen allemaal autorijden, en de richtingwijzers H E M E L volgen. Allemaal willen ze zo snel mogelijk uit de hel, en naar de hemel, met al z'n moslimmaagden.
Maar door de drukte ontstaat file. Die wordt nog verergerd doordat overal ongelukjes ontstaan, kop-staart-botsingen, waardoor de achterop komende zielen allemaal een rijstrook moeten invoegen. Met andere woorden: aan het begin van de helse rit zijn is de weg nog breed, met ontelbare rijstroken. Naar het woord van Mattheus:  Want de brede weg, die velen volgen, en de ruime poort, waar velen door naar binnen gaan, leiden naar de ondergang.
Maar steeds gaat er een rijstrook af, en wordt de file langer. En uitzichtlozer. Maar omkeren kan niet, verkeersregelaars in geen velden of wegen, alleen maar die borden H E M E L . Wel geregeld een reclamebord met voorstellingen van hemelse geneugten.

Ik denk dat dit beeld afschrikwekkender is dan dat van brand. Wie dit goed voor ogen houdt, wie dit met de eerste rijles ingeprent krijgt, zal een leven van oppassend burger vermoedelijk minder zwaar vallen.

Misschien moet ook ons beeld van de hemel op deze manier aangepast en verrijkt worden. Een gebied vol snelwegen waar je geen lullige 130 km/u mag rijden, nee gewoon plankgas, en een tank die nooit leeg raakt. Wat is er heerlijker dan die eindeloze snelle beweging?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten