maandag 7 mei 2012

Het leed dat Folkert Jensma heet


Wie is Folkert Jensma? Even kijken in wikipedia:

"Folkert Jensma (geb. 1957) bracht zijn middelbareschooltijd door aan het Coornhert Gymnasium in Gouda. Daarna studeerde hij rechten aan de Universiteit Leiden. Hij was redacteur van het universitair weekblad Mare. In 1983 sloot hij zijn studie af met de scriptie "Insinueren en rectificeren".

Jensma was van augustus 1996 tot september 2006 hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Hij was sinds 1985 in dienst van de NRC als redacteur binnenland, verslaggever, departementaal en politiek redacteur, correspondent in Brussel, chef van het Zaterdags Bijvoegsel.

Na Jensma's vertrek als hoofdredacteur in 2006 is na stemming door de redactie Birgit Donker tot nieuwe hoofdredacteur verkozen."

***

Wat Birgit Donker betreft: hier is wikipedia niet up-to-date: zij is inmiddels ook al weer enige jaren weg (na ruzie met de uitgever) en opgevolgd door de Vlaming Peter Vermeersch.

Maar Folkert heeft nog wel een rubriek in de krant, met de rechtspraak als onderwerp. Doorgaans heel lezenswaardig, al moest hij in een polemiek met Martin Bosma (PVV) wel retireren (rectificeren). Dat was naar aanleiding van het boek van de laatste: De Schijnelite van de Valsemunters.

***

Jaren geleden had ik een aanvaring met Jensma over een grote bontadvertentie. Hij haalde zijn schouders erover op. Pecunia non olet. Dit Amerikaanse bedrijf heeft inmiddels allang bekend gemaakt heeft geen bont meer te zullen verkopen. Maar toen was het nog niet zover, en Jensma vermoedelijk nog steeds niet.

Vorige week leerden we hem namelijk nog wat beter kennen. Hij permitteert zich in zijn column een opmerking over de dierenpolitie. Het pijnlijke daarvan is dat hij zijn standpunt ook nog even probeert te motiveren. Dat had hij beter niet kunnen doen. Hij schrijft:

Verder is er een aparte dierenpolitie ingevoerd, met een eigen alarmnummer. Deze week werd al duidelijk dat de Kamer die niet intact laat. Ja, een ‘taakaccent’ op dieren, dat is wat er overblijft. De extra capaciteit van 500 man gaat op in de reguliere sterkte. En terecht. Dierenleed is erg, maar mensenhandel is erger.

Dit ‘argument’ is zo onnozel – en overbekend - dat je het niet zou verwachten van iemand van zijn statuur. Wat het vooral onthult is de totale desinteresse voor het welzijn van dieren.

Dierenleed - mensenhandel - Folkert Jensma: Erg - erger - ergst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten