Foto: B.navez |
De
vrucht van de avocado is vrij groot (tot 33 cm lang), peervormige of eerder
rond en kan tot 2,3 kg wegen. De kleur varieert van groen tot donkerbruin en
paars-achtig. De schil van de vrucht is min of meer oneffen of bobbelig. Het
zachte, romige, vruchtvlees is groen of geel van kleur en smaakt nootachtig;
rijp is het vruchtvlees vrijwel zacht als boter.
De avocadovrucht is bijzonder
voedzaam. In tegenstelling tot de meeste vruchten bevat de avocado zeer veel
olie (5 tot 23 g per 100 g vruchtvlees). De olie in de vrucht bestaat
voornamelijk uit onverzadigde vetten en heeft dus een gunstige
invloed op het cholesterolgehalte.
De avocado bevat ook veel mineralen zoals
ijzer en kalium en is tevens rijk aan proteïne.
Middenin de vrucht bevindt zich een grote houtige pit, die voor consumptie
verwijderd wordt. Bij rijpe vruchten ligt de pit los en kan men, bij het
schudden van de vrucht, de pit horen rollen.
Avocado's worden ook veel gebruikt in schoonheidsmaskers, omdat ze goed voor de
huid zijn.
Avocadovruchten worden voornamelijk rauw gegeten. Net als bij appels
kleurt na het schillen het vruchtvlees snel bruin door blootstelling aan de
lucht (enzymatische
bruinkleuring). Dit kan worden tegengegaan door het toevoegen van citroensap.
bron wikipedia
Geen opmerkingen:
Een reactie posten