zondag 14 juli 2013

De voorbeeldige MANGOEST


Mangoesten zijn kleine, katachtige roofdieren die leefgebieden hebben in Afrika, Azië, het Caribisch gebied en zuidelijk Europa.
Het zijn carnivoren en ze eten insecten, hagedissen, slangen (waaronder giftige soorten!), wormen en andere kleine dieren.
In totaal zijn er ruim 30 soorten bekend waarvan de bekendste het Stokstaartje is, die zo ongeveer in iedere dierentuin vertegenwoordigd is. 

In het Jungleboek van Rudyard Kipling staat een verhaal waarin een mangoest als huisdier gehouden wordt. Zijn naam is Rikkie-tikkie-teevie, dat schijnt klanknabootsend te zijn. Hij bijt daarin inderdaad een cobra dood – geen kleinigheid.

Rikkie-Tikkie-Teevi is een goed voorbeeld voor alle padvinders (scouts). Hij is:
 
opmerkzaam,
 
leergierig,
 
lenig,
 
snel,
 
dienstbaar,
 
schoon,
 
slim,
 
handig en
 
moedig.
 

Hij werkt graag samen met anderen en wil anderen graag helpen.

7 opmerkingen:

  1. Wat een lekker schatje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Baden-Powell, oprichter van de padvinderij, was een lakei van het Britse imperialisme en stond bekend als de beste jager van (Brits-)Indië.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het was een militarist, die tot 1938 Mussolini en Hitler heeft verdedigd. Ik ben nooit zo gek geweest dat ik bij de padvinderij ging, maar volgens mij was het een voorbereiding op de militaire dienst.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Toch is het een lekker dier.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De discussie gaat niet over de mangoest, maar over Baden-Powell. Barend, kregen jullie ook schietles? Met zo'n goede jager als stichter kan het haast niet anders. Overigens wordt Baden-Powell ook als uitvinder van het concentratiekamp genoemd (in Afrika ten tijde van de oorlog tussen de Engelsen en de Boeren).
      Rens

      Verwijderen
  5. Rudyard Kipling, Nobelprijs 1907.

    Op de padvinderij wordt geen schietles gegeven, wel een soort van survivaltraining.

    In mijn geval kwamen schietoefeningen daarna, als dienstplichtig militair.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kipling mag een goede schrijver zijn geweest en veel van dieren hebben gehouden, maar hij was wel een echte kolonialist en hij was ook niet vrouwvriendelijk.

      Verwijderen