maandag 16 juni 2014

Angela Merkel

Angela Merkel, dochter van dominee. Familienaam Kasner, naam eerste echtgenoot Merkel, naam huidige echtgenoot Sauer. Begrijpelijk dat ze die laatste naam niet wil dragen! - Geen kinderen.

Broer Marcus, zusje Irene. Ze groeide op in Templin, een dorp 80 km noord van Berlijn. Vanaf haar geboorte in 1954 tot aan de val van de Muur in 1989 leefde ze in de DDR. Ze spreekt Russisch (zoals Poetin Duits spreekt!). Afgestudeerd als fysicus maar de wetenschap trok haar niet. Na 1989 begon haar politieke carrière. Met ‘vrijheid’ als Leitmotiv.

Zoals ieder leven wordt ook dat van haar gekenmerkt door toevalligheden.  Bijvoorbeeld haar keuze voor de CDU. Ze is wel gelovig maar op haar manier. In de kerk wordt ze zelden gezien.  Voorstander van embryoselectie voor medisch onderzoek. Homosexualiteit: tot je dienst, maar geen recht op huwelijk; geen recht op kinderadoptie.

Haar carrière werd onder andere begunstigd doordat mededingers verwikkeld raakten in schandalen, zoals smeergeld (Helmut Kohl; Schäuble). Ze viel als het ware omhoog. Maar dat is niet helemaal waar. Ze mist weliswaar uitstraling maar tegelijk ook arrogantie. Dat maakt haar populair – maar niet geliefd.

Ze werd ook lange tijd onderschat, maar als het erop aan komt is ze een gewiekste politicus. Ze wisselt makkelijk van standpunt, bijv. eerst pro-kernenergie, na Fukushima tegen. Eerst tegen het minimumloon, later voor. Tegen een quotum van vrouwen binnen de CDU, hoewel ze toentertijd minister van Vrouwenzaken was. Thans is ze er niet meer tegen. Geen feministe. (In Nederland zou ze waarschijnlijk meedoen met D66.)

Met tegenzin zag Merkel in de loop der jaren in dat ze haar uiterlijk moest aanpassen aan haar functie. Vroeger had ze haar, nu een kapsel. Wat meer make-up, e.d. Ze wil aanblijven tot 2017. Als dat lukt, is ze dan 12 jaar Kanzlerin geweest. (sinds 2005)

Bron:
Margriet Brandsma, Het mirakel Merkel. Hoe 'het meisje van Kohl' de machtigste vrouw ter wereld werd  (Uitg. Conserve 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten