dinsdag 10 juni 2014

Hard oordeel over Italiaanse justitie



Foto: Werner Fischdick

Op Air Crash Investigation, een programma van National Geographic, wordt een keihard oordeel uitgesproken over de Italiaanse justitie. Die deugt niet.”Een vliegtuig kan overal ter wereld beter verongelukken dan in Italië.” Een zo harde veroordeling maak je zelden op mee op een publiek medium.

De leider van het (eind)onderzoek, Frank Taylor, zegt dat hij als ingenieur niet kan begrijpen waarom de waarheid niet bekendgemaakt mag worden. De link naar zijn uitvoerige rapportage hieronder. 
De Italiaanse overheid negeerde het onderzoeksrapport, daarin gesteund door de justitie.

Er werd meer dan tien jaar onderzoek gedaan naar de oorzaak van de crash met de DC-9 (foto), die op 27 juni 1980 in de Tyrrheense zee stortte. Het was een M.A.C., een Mid-Air Collision, iets dat zelden voorkomt. Verschillende internationale commissies deden onderzoek, uiteraard m.m.v. Amerikanen, het was een vliegtuig van Amerikaanse makelij. De brokstukken moesten uit zee gevist worden.

Aanvankelijk werd gedacht aan de inslag van een raket, afgevuurd door een Libische straaljager. Dat kon niet bewezen worden, en ligt m.i. ook niet voor de hand als je ziet waar het toestel neergestort is: op Italiaans grondgebied. De vlucht was van Bologna naar Palermo.

Wat wel bewezen kon worden was dat er een bom geplaatst moet zijn in de toiletruimte. Dichtbij de romp en een motor. De explosie deed het vliegtuig verongelukken.

Er is hiernaar echter verder geen onderzoek gedaan. Om onbekende reden wenste de Italiaanse justitie deze feiten te negeren. Wel dwong de nationale Hoge Raad de overheid de nabestaanden een schadevergoeding toe te kennen.

Dat was vorig jaar – 33 jaar later.

***
Meer bijzonderheden:  

http://en.wikipedia.org/wiki/Aerolinee_Itavia_Flight_870

http://aviation-safety.net/pubs/other/Taylor_paper_Ustica_illustrated.pdf


 Museum in Ustica: herdenkingsplaats voor de 81 slachtoffers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten