donderdag 12 juni 2014

Eiland hoppen vanaf Tahiti

Je kunt ook nog verongelukken op een vlucht die maximaal zeven minuten duurt. Dat gebeurde op 9 augustus 2007: tijdens een vluchtje van Tahiti naar Moorea stortte de Twin Otter in zee, twee minuten nadat hij opgestegen was. Voor de ogen van de badgasten op het strand. Alle 20 inzittenden kwamen om het leven. Het toestel lag op 700 m diepte, onbereikbaar voor duikers. Het duurde twee weken alvorens met een robotonderzeeĂ«r wrakstukken gelicht konden worden. De cockpit voicerecorder zond nog signalen uit, het zgn. ‘pingen’ en kon boven water gehaald worden.

De dienst tussen deze twee Polynesische eilanden wordt heel frequent uitgevoerd. Er is maar een piloot aan boord. Zijn lichaam kon geborgen worden en uit de autopsie bleek dat hij geen hartaanval gekregen had. Ook sabotage kon uitgesloten worden. Het gewicht van de lading bleef beneden het maximum, en de beide motoren bleken goed te werken tijdens de crash.

Door de vele starts en landingen wordt de constructie van dit vliegtuig zwaarder belast dan die van een gewoon verkeersvliegtuig. Op het vliegveld van Tahiti wordt het ’s nachts gestald op 50 m afstand van straalvliegtuigen. Dit is zo ingericht om het parkeren van de vliegtuigen makkelijker te maken. Maar de hoogteroeren van het kleine vliegtuig hebben daardoor te lijden van de krachtige uitlaatgassen (‘jet blast’).

Uit het onderzoek bleek dat een roestvrijstalen kabeltje van het hoogteroer geknapt was. De slijtage was bij onderhoud niet opgemerkt. 
Ook in de 21ste eeuw blijft vliegen een  kwestie van Russische roulette.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten