dinsdag 6 januari 2015

Treinramp in Parijs

De treinramp op station Gare de Lyon is een ernstig spoorwegongeval op het treinstation in Parijs. Op 27 juni 1988 om 19:09 reed een op hol geslagen trein in op een stilstaande trein.
Bij dit ongeluk kwamen 56 mensen om en raakten er 57 gewond. De oorzaak van de ramp was een opeenstapeling van menselijke fouten.

 ***

Commentaar


De ramp werd ingeleid door een moeder die aan de noodrem trok. Door de nieuwe dienstregeling passeerde de trein het station, waar ze eruit moest om de kinderen van school te halen. En daar heb je dan de noodrem voor. 

Vervolgens ontstond vertraging en daardoor druk. De druk om niet te ver achter op de dienstregeling te komen. Stress en haast hebben al heel wat levens geƫist.

Conducteur en machinist gingen aan de slag om het remsysteem herstellen. Ze riepen er geen technicus bij, zij konden het zelf wel even fixen. En het werkte: de trein kon weer rijden! 

Jammer, jammer – ze hadden niet in de gaten dat het remsysteem nu helemaal niet meer werkte! Met 70 km per uur botste de trein in het station frontaal op een andere trein die op het punt van vertrekken stond.



Ook op tv (National Geographic), zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Seconds_from_Disaster

Monument op het Gare de Lyon


Geen opmerkingen:

Een reactie posten