maandag 30 oktober 2017

PLANE CRASH TAIPEH (TAIWAN)



Op 4 februari 2015 was de wereld getuige van de schokkende crash in Taiwan, 37 seconden na de start in Taipeh. De beelden werden live opgenomen door dashcams in auto’s die op de snelweg reden waar het vliegtuig rakelings overheen scheerde. Het toestel vloog op z’n kant, een vleugel raakte de railing van de weg en stortte in de ijskoude rivier. 15 mensen konden worden gered, 43 kwamen om het leven.
Taipeh-Stad telt 3 miljoen inwoners. Men moet er niet aan denken dat het vliegtuig in het centrum van de stad neergekomen was.


https://www.theverge.com/…/transasia-taiwan-plane-crash-das…

Het toestel was een ATR, tweemotorige turboprop. Ultramodern, nog geen jaar oud. Niettemin wees onderzoek uit dat één motor afgeslagen was. Dat lag aan een sensor die geen signalen meer kreeg vanaf een defect printplaatje. Maar het vliegtuig kon zo nodig op één motor vliegen, dus dit kon de fatale oorzaak niet geweest zijn. Nader onderzoek van beide zwarte dozen bracht aan het licht dat de gezagvoerder de enige nog werkende motor... uitgezet had!
Dit kon niet anders dan als een paniekhandeling verklaard worden. De captain bleek een voormalige luchtmachtpiloot, die echter voor dit type vliegtuig, de ATR, onvoldoende opgeleid was. De regionale luchtvaartmaatschappij Transair Asia zat zo dringend verlegen om piloten dat men er grotendeels op vertrouwd had dat hij, samen met de copilot, het toestel wel een uurtje in de lucht kon houden. (Taipeh –> Kinmen) Tijdens de rampvlucht zat er zelfs nog een derde piloot in de cockpit. Allen kwamen om het leven.

ACI-documentaire: http://www.dailymotion.com/video/x601f5m

zondag 29 oktober 2017

LUCHTVAART, LIST EN BEDROG

Het Canadese tv-programma Air Crash Investigation (ACI) zendt al sinds jaar en dag gedramatiseerde tv-documentaires uit van vliegtuigongelukken. Het zijn juweeltjes. Educatief in velerlei opzicht. Het geeft je een kijkje achter de schermen. De meeste fouten worden gemaakt door de vliegers, die nu eenmaal minder betrouwbaar zijn dan machines en boordcomputers.

De luchtvaartindustrie is haast net zo machtig als de farmaceutische industrie. Vandaar dat het een klein wonder is dat ACI gemaakt kan worden. Uitzendingen sluiten dan ook steevast af met de geruststellende mededeling dat van het ongeval geleerd is en dat de mensen het leven niet voor niets gelaten hebben. M.a.w. boekt u gerust uw volgende vlucht.

Wie zich ergens in verdiept ontdekt dat de wereld vol zit met list en bedrog. Zo ook de luchtvaart. (‘Vliegtuigen worden steeds stiller’) Zelfs het kritische ACI ontkomt er niet aan. De schokkende crash in Taiwan in 2015 was te wijten aan de gezagvoerder. Een van de vragen: hoe kon die man in dat vliegtuig achter de stuurknuppel terecht gekomen zijn?

De verklaring was dat Air Asia, een regionale luchtvaartmaatschappij, zeer snel groeide en dringend verlegen zat om piloten. Vandaar dat men iets minder streng selecteerde.

Waarom is dit een leugen? Omdat we dit al heel vaak gehoord hebben. Het is zeker niet de eerste keer dat hierdoor een vliegtuig neerstort is. Verre van. Heel veel regionale luchtvaartmaatschappijen kampen met hetzelfde probleem. Maar als gezegd, ACI wil niet de luchtvaartindustrie tegen zich in het harnas jagen. Vandaar dat het zich af en toe maar een leugentje om bestwil permitteert. 


wordt vervolgd

ME TOO (ingez.)



In een Engels tv-programma vertelde een vrouw dat zij op de lagere school door een onderwijzeres was misbruikt. Hierdoor kreeg ze als volwassene problemen met haar vrouwelijke chefs. Ze ging daarvoor in therapie bij een vrouw, maar werd niet geloofd. Omdat haar problemen aanhielden, ging ze naar een mannelijke psychiater, die haar wel geloofde en haar kon helpen. 

In de tv-studio zat een groepje vrouwen met vergelijkbare ervaringen. Ook zij hadden eerst te maken gekregen met ongeloof. Een psychologe vertelde dat het voor vrouwen extra moeilijk is om seksueel misbruik door vrouwen te verwerken, omdat zij zelf vrouw zijn. Voor vrouwen die door mannen zijn misbruikt, zijn de mannen de "vijanden", waardoor die vrouwen minder met zichzelf in de knoop raken.

Verder werd opgemerkt dat de maatschappij liever de ogen sluit voor misbruik van meisjes door vrouwen, omdat het basisonderwijs voornamelijk in handen van vrouwen is en er dan zou moeten worden erkend dat kleine meisjes in principe nergens veilig zijn, wat men te lastig vindt.

'ONGEDIERTE'


Columniste zet met vette letters boven haar column 'Ongedierte'. 

Mevrouw is filosoof en redacteur van Trouw, haar column is deze keer niet eens met haar naam ondertekend.
Ze is zo wereldvreemd en ongeciviliseerd dat ze niet begrijpt dat ongedierte net zo min bestaat als onkruid.

Al vele jaren gebruiken we voor deze beestjes het woord PLAAGDIEREN.

donderdag 26 oktober 2017

KOELVAK SUPERMARKT



De vensterramen van de gekoelde vakken in de supermarkt staan geregeld open. Dat is niet altijd goed te zien. Als de doorgangen dan ook nog eens extra nauw zijn door allerlei obstakels, stoot je al snel je hoofd. De supermarktmanager vertelde me dat hijzelf er al eens doorheen gegaan is! 
De diepvriesvakken daarentegen hebben ruiten met duidelijke lijsten, en een handvat. Ze zijn ook groter (en minder druk bezocht). Je knalt er minder snel tegenaan.

ONDERGRONDSE CONTAINER



 
Ondergrondse containers voor glas zijn open: je kunt er je flessen zo ingooien. (N.B. "Wit glas")
Voor plastic moet je eerst de klep openen en er dan je plasticafval in leggen. Dat komt doordat er in de container een persmachine zit die het plastic in elkaar drukt. Op die manier kan er meer in. Je hoort de pers draaien als je de klep sluit.
Bij andere stoffen is dat niet mogelijk

dinsdag 24 oktober 2017

UIT DE KAST

Wat komen ineens veel mensen uit de kast dezer dagen. Wat zou d'r aan de hand zijn? Vast iets met het klimaat. Apocalyps ophanden?

PLASTIC

Plastic lost niet op in zure materialen: de moleculen (van plastic) zijn te groot.

DNA (zuur)

DNA wordt 'zuur' genoemd: desoxyribonucleïnezuur.

Het zure karakter van de fosfaatgroepen overheerst namelijk dat van de basen.



TWAALFVINGERIGE DARM

De twaalfvingerige darm ('Duodenum') dankt zijn naam aan zijn lengte van 20 tot 25 centimeter, een equivalent van 12 duimbreedten, een in de oude chirurgie gehanteerde maatstaf.

vrijdag 13 oktober 2017

TIJS VAN DEN BRINK



Gisteren sprak Tijs van den Brink met Eva Meijer op de radio in ‘Dit Is De Dag’. Prime time! Aanleiding natuurlijk haar a.s. promotie over Dierenrechten en Democratie. Hij deed dat redelijk. Eva is trouwens niet op haar mondje gevallen.

Bij de aftiteling liet Tijs zich plompverloren ontvallen dat leeuwen ‘gevaarlijk’ zijn. Ik heb hem gevraagd hoe hij dat weet. Geen antwoord, ongebruikelijk voor hem. Hij liet daarmee op de valreep wel zien dat hij weinig van Eva begrepen had. Want hoe wèèt Tijs dat een leeuw gevaarlijk is? Is hij soms achterna gezeten?

Naar mijn mening is een leeuw is niet gevaarlijker dan Tijs van den Brink. Zolang je maar niet zijn huis of territorium binnendringt.  

Verder valt de vergelijking in alle opzichten ten nadele van Tijs uit. Een leeuw is sterker, sneller – ook op z’n racefiets houdt Tijs het dier niet bij. Geharder. Alle zintuigen zijn beter ontwikkeld. Kortom: in jungle en savanne kun je maar beter niet Tijs van den Brink zijn.