maandag 30 oktober 2017

PLANE CRASH TAIPEH (TAIWAN)



Op 4 februari 2015 was de wereld getuige van de schokkende crash in Taiwan, 37 seconden na de start in Taipeh. De beelden werden live opgenomen door dashcams in auto’s die op de snelweg reden waar het vliegtuig rakelings overheen scheerde. Het toestel vloog op z’n kant, een vleugel raakte de railing van de weg en stortte in de ijskoude rivier. 15 mensen konden worden gered, 43 kwamen om het leven.
Taipeh-Stad telt 3 miljoen inwoners. Men moet er niet aan denken dat het vliegtuig in het centrum van de stad neergekomen was.


https://www.theverge.com/…/transasia-taiwan-plane-crash-das…

Het toestel was een ATR, tweemotorige turboprop. Ultramodern, nog geen jaar oud. Niettemin wees onderzoek uit dat één motor afgeslagen was. Dat lag aan een sensor die geen signalen meer kreeg vanaf een defect printplaatje. Maar het vliegtuig kon zo nodig op één motor vliegen, dus dit kon de fatale oorzaak niet geweest zijn. Nader onderzoek van beide zwarte dozen bracht aan het licht dat de gezagvoerder de enige nog werkende motor... uitgezet had!
Dit kon niet anders dan als een paniekhandeling verklaard worden. De captain bleek een voormalige luchtmachtpiloot, die echter voor dit type vliegtuig, de ATR, onvoldoende opgeleid was. De regionale luchtvaartmaatschappij Transair Asia zat zo dringend verlegen om piloten dat men er grotendeels op vertrouwd had dat hij, samen met de copilot, het toestel wel een uurtje in de lucht kon houden. (Taipeh –> Kinmen) Tijdens de rampvlucht zat er zelfs nog een derde piloot in de cockpit. Allen kwamen om het leven.

ACI-documentaire: http://www.dailymotion.com/video/x601f5m

Geen opmerkingen:

Een reactie posten