woensdag 7 maart 2012

Bolero

De klassieke bolero, in driekwartsmaat, ontstond in Spanje aan het eind van de 18e eeuw en wordt door één danser of door een paar gedanst. Hij heeft een langzaam tempo, en wordt uitgevoerd op zang met begeleiding van castagnetten en gitaar.

Een aantal componisten heeft muziek geschreven die op deze dans is gebaseerd. De bolero van Ravel stamt  uit 1928. Hij componeerde de muziek voor een danseres, Ida Rubinstein. Het stuk is opgebouwd uit twee elkaar afwisselende thema’s, elk van zestien maten. Beide worden negenmaal letterlijk herhaald. De climax wordt bereikt door de instrumentatie en door het langzaam aanzwellen van pianissimo tot een overweldigend tutti.

Een prachtige uitvoering in Moskou door het Russisch Nationaal Orkest is te vinden op deze video uit 2010:

Tot dit spektakelstuk voelde zich ook aangetrokken – wie  anders dan André Rieu. Bij hem mag een compositie natuurlijk geen kwartier achter elkaar duren, dus hij maakte het de helft korter. En omdat muziek ook maar geluid is, gooit hij er meteen ook licht- en rookeffecten tegenaan. Plus een dameskoortje, enfin, op een andere manier kijk je bij deze kermisklant ook je ogen uit.

Maurice Ravel (1875–1937) was een Franse componist, van Zwitsers-Baskische afkomst. Hij geldt als een van de voornaamste componisten van de 20e eeuw en, met zijn oudere landgenoot Claude Debussy, als de belangrijkste impressionist in de klassieke muziek, en als voorloper/initiator van het expressionisme.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten