maandag 12 maart 2012

Ger Koopmans (CDA) jubileert: 2002-2012


Het is moeilijk te zeggen wie de grootste schlemiel van het CDA is. Is dat  Ormel? Van Haersma Buma? Bleker? De schade die Veerman, Verburg, Schreier-Pierik e.a. de partij toegebracht hebben, laten we nu maar buiten beschouwing. Ik stel voor ons hier te concentreren op de nieuwe boer Koekoek: Ger Koopmans. Hij zit nog steeds in de Kamer. Sinds 2002. Blijkbaar hebben ze geen slechtere.

Naar aanleiding van de advertenties van de Edelpelsdierhouders (NFE) heb ik het bontdebat in de Tweede kamer van enkele jaren geleden nog eens nagelezen dat leidde tot aanneming van het initiatiefvoorstel van Van Velzen en Waalkens. Dit is de derde maal in 20 jaar dat het bontdebat in de volksvertegenwoordiging gevoerd wordt. Het begon, na eerdere discussies, met een motie Swildens-Roozendaal (aangenomen in 1999) en later diende minister Brinkhorst een wetsvoorstel in (2002). Het mocht allemaal niet baten.

Het is ongelooflijk te zien hoe Koopmans hier de nertsenhouderij blijft verdedigen. Hoezeer Ineke van Gent (GL), Boris van der Ham (D66), Ada Gerkens (SP), Dion Graus (PVV) en last not least Esther Ouwehand (PvdD) zich ook inspannen om de man enige civilisatie bij te brengen, hij bindt niet in.
Tegelijk moet gezegd worden dat hij de genoemde volksvertegenwoordigers de gelegenheid geeft zeer fraai uit te pakken. Dit soort ethische argumentatie zou je vaker willen vernemen.

Het gaat ook lang over de financiële gevolgen voor de nertshouders. Het ontwerp voorziet in een afbouwfase van 10 jaar. Hoewel het om niet meer dan enkele tientallen miljoenen (35?) zou gaan is niet gekozen voor uitkoop, omdat dit geïnterpreteerd zou kunnen worden als verboden staatsteun. Het bedrag van 1 miljard dat de NFE opvoert in zijn advertenties is dan ook een (non)argument, bedoeld voor de publiek tribune. Stemmingmakerij.

In het kort de ‘argumenten’ van Koopmans contra het verbod:
  1. Niet alleen bont is luxe, leer is dat ook. Paardrijden is luxe, het hebben van een huisdier is luxe, sportvissen is luxe. Allemaal verbieden?
  2. Landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren worden gehouden om te voorzien in de behoefte van de mens. Het CDA-‘rentmeesterschap’.
  3. Een verbod is inbreuk op het eigendomsrecht.
  4. Het verbod is in strijd met de Europese regels.
  5. Nertsenvet kan dienen als middel tegen exceem.
  6. 200 Nertshouders hebben meer kennis dan 150 Tweedekamerleden.
  7. Nertsen in Nederland zijn beter af (minder ‘ongerief’) dan die in het buitenland.
  8. 100 Jaar geleden werd de kinderarbeid in Ned. afgeschaft. Er is nog steeds kinderarbeid in de wereld. M.a.w. er is geen navolging.
  9. Mening buitenland over deze discussie: “Belachelijk, wij hebben wel wat anders te doen”.
  10. N.a.v. het staartbijten door nertsen bekent Koopmans ook geen principiële problemen te hebben met het couperen van staarten.

1 opmerking: