donderdag 22 maart 2012

Uitdaging: leg uit waarom vlees eten wél ethisch is

De pleitbezorgers van het vegetarisme hebben argumenten genoeg. Vleesconsumptie is dieronvriendelijk, draagt bij aan klimaatverandering en leidt bovendien tot uitwassen als megastallen en plofkippen.
Kan de fanatieke carnivoor daar eigenlijk morele argumenten tegenover zetten?
Vlees eten kan bijna 'worden bijgeschreven in het rijtje 'vliegen' en 'autorijden'', schreef het blad Trouw provocerend. 'Heerlijk, maar schadelijk voor anderen - in dit geval de dieren en het klimaat. Afzweren hoeft niet, maar 'minderen' zou de norm moeten zijn.'
 
Het morele debat over vlees wordt nu gedomineerd door vegetaristen en veganisten, constateert The New York Times deze week op zijn website. Wanneer de vleeseter tegengas geeft, beroept hij zich veelal op smaak en gezondheid.

Een biefstukje sterkt lijf en leden, rookworst geeft de boerenkool glans. Volgens velen is het niet meer dan normaal om andere diersoorten te verorberen - zo werkt de natuur.
Natuurlijk, sommige vleeseters proberen de bio-industrie te verbeteren. 'Maar slechts enkelen hebben geprobeerd om de fundamentele ethische vraag te beantwoorden: of het (zo lang ons leven er niet vanaf hangt) juist is om dieren op te eten.' Barend daagt vleeseters daarom uit: vertel waarom vlees eten wél ethisch is.

Meent u ook sterke ethische pro-vlees argumenten in handen te hebben? We horen het graag. Plaats uw reactie hieronder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten